Tο σύστημα αισθητήρων μεταξύ των οποίων και το Sea Fire σε πολύ προχωρημένο επίπεδο μέσα στα ναυπηγεία. Ένα ραντάρ-φόβητρο, που μπορεί να εγ...
Tο σύστημα αισθητήρων μεταξύ των οποίων και το Sea Fire σε πολύ προχωρημένο επίπεδο μέσα στα ναυπηγεία. Ένα ραντάρ-φόβητρο, που μπορεί να εγκλωβίζει δεκάδες στόχους σε ακτίνα που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα.
Η ελληνική Belharra θα είναι η πιο σύγχρονη και ισχυρή φρεγάτα που θα πλέει στη Μεσόγειο διαβεβαιώνουν οι Γάλλοι και περιμένουν να ανάψει το «πράσινο» φως με την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για να ξεκινήσουν την κατασκευή του πλοίου. Τα πρώτα κομμάτια χάλυβα για την Ελληνική FDI-όπως ονομάζει την Belharra η Naval Group-ήδη έχουν κοπεί και αναμένεται τις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να πραγματοποιηθεί συμβολικά η επίσημη κοπή του πρώτου ελάσματος παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την υπογραφή της συμφωνίας και ενώ το πρόγραμμα περνά αύριο από την αρμόδια επιτροπή του κοινοβουλίου για να πάρει το δρόμο για το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ψήφισή του από την Ολομέλεια.
Η τελετή τοποθέτησης της τρόπιδας στην πρώτη γαλλική Belharra η οποία θα ονομαστεί «Amiral Monarc’h» είχε Ελληνικό «χρώμα» στα ναυπηγεία της Lorient στη Βορειοδυτική Γαλλία. Το πρώτο block της φρεγάτας φωτίστηκε μπλεενώ συνεχείς ήταν οι αναφορές των στελεχών της Naval Group στην συμφωνία με την Ελλάδα και με το Πολεμικό Ναυτικό. «Η Ελλάδα έκανε την καλύτερη επιλογή» τόνισε χαρακτηριστικά ο CEO της Naval Group Pierre Erick Pommellet και πρόσθετε ότι οι δύο χώρες και τα δύο Πολεμικά Ναυτικά τους θα βαδίσουν τα επόμενα χρόνια βήμα-βήμα στη «ρότα» των Belharra και γιατί όχι και των Gowind αν η Ελλάδα επιλέξει και τις Γαλλικές κορβέτες.
Στην παρουσίαση της Belharra αυτή τη φορά οι Γάλλοι ήταν κάτι παραπάνω από αναλυτικοί αφού πλέον έχουν συμφωνήσει με το Πολεμικό Ναυτικό στην οριστική διαμόρφωση της FDI HN όπως ονομάζουν την Ελληνική φρεγάτα. Kύριο πυροβόλο του πλοίου θα είναι το Oto Melara 76mm Volcano Multi Mission με τους Γάλλους να τονίζουν ότι είχαν τη δυνατότητα τοποθέτησης και του πυροβόλου Strales ωστόσο σε συνεργασία με την Ελληνική πλευρά αποφασίστηκε τελικά το Multi Mission. Όσον αφορά το ζήτημα του ECM ξεκαθαρίζουν ότι η Ελληνική Belharra σε αντίθεση με τη Γαλλική θα διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικών αντιμέτρων ενώ και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι κατηγορηματικό ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και το ECM το οποίο πιθανότατα θα παραπέμπει σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτό που τοποθετείται στις φρεγάτες Fremm.
Απόλυτα πεπεισμένοι ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν ευλαβικά και η πρώτη Ελληνική Belharraθα παραδοθεί στον Στόλο τον Μάρτιο του 2025 ακριβώς ένα χρόνο έπειτα από την παράδοση της «Amiral Monarc’h» στo Marine National δηλώνουν τα στελέχη ης Naval Group. Kαι επαναλαμβάνουν ότι στις δοκιμές της πρώτης Γαλλικής FDI το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όχι απλά θα βρίσκεται εκεί αλλά ‘’πυρήνες’’ από το πρώτο πλήρωμα της Ελληνικής Belharra θα εκπαιδευτούν πάνω στο πλοίο αλλά και στους εξομοιωτές της φρεγάτας.
«Όταν φτάσει η Ελληνική Belharra σε επίπεδο δοκιμών όλα τα συστήματα θα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην Γαλλική φρεγάτα, πιθανά προβλήματα θα έχουν επιλυθεί» αναφέρουν οι Γάλλοι της Naval Group και επισημαίνουν ότι ήδη το πανίσχυρο radar Sea Fire δοκιμάζεται με απόλυτη επιτυχία. Tο newpost είδε το σύστημα αισθητήρων μεταξύ των οποίων και το Sea Fire σε πολύ προχωρημένο επίπεδο μέσα στα ναυπηγεία. Ένα ραντάρ-φόβητρο, που μπορεί να εγκλωβίζει δεκάδες στόχους σε ακτίνα που ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα.
COMMENTS