Ο Χασάν Κουντακτσί, ο άνθρωπος που ομολόγησε ότι έδωσε εντολή για τη στυγερή δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στην...
Ο Χασάν Κουντακτσί, ο άνθρωπος που ομολόγησε ότι έδωσε εντολή για τη στυγερή δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στο οδόφραγμα της Δερύνειας, στην Κύπρο, στις 14 Αυγούστου του 1996, άφησε την τελευταία του πνοή σε ιδιωτικό νοσοκομείο των κατεχομένων.
Όπως μεταδίδουν τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης και αναπαράγει ο Alpha News Κύπρου, ο 86χρονος αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Ειδικού Πολέμου του κατοχικού στρατού, γνωστός με το παρατσούκλι «Ταμπουραλί Πασάς», αισθάνθηκε αδιαθεσία χθες το πρωί, ενώ βρισκόταν στο σπίτι του και διακομίστηκε στο νοσηλευτήριο, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη καρδιακή προσβολή και εξέπνευσε το μεσημέρι.
Ο Κουντακτσί είχε δηλώσει αμετανόητος για την άνανδρη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, τον μοιραίο εκείνο Αύγουστο. Εναντίον του η Ιντερπόλ είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης και έκτοτε δεν ταξίδεψε στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι προτιμούσε να είναι γνωστός ως «ο εγκλωβισμένος διοικητής», παρά ως ο διοικητής με κατεβασμένη σημαία.
Türk bayrağını indirmeye çalışan bir Rum vatandaşı için "vur emri " veren efsane komutan Tamburalı Paşa E.Korgeneral Hasan Kundakçı kalp rahatsızlığı sonrası kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Paşa'mız bugün son yolculuğuna uğurlandı. #HasanKundakcı #HasanKundakcıPasa pic.twitter.com/u4E1NifjaB
— TÜRKİYE GERÇEKLERİ (@TurkiyeGercegii) January 17, 2023
Αρκούσε ένα νεύμα του
Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι, πριν από τα επεισόδια, είχε ήδη δώσει εντολές σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Αττίλα που συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας, κανείς Ελληνοκύπριος να μην περάσει το συρματόπλεγμα. Όταν ο Σολωμός Σολωμού επιχείρησε να κατεβάσει τη σημαία της κατοχής από τον ιστό, αρκούσε ένα νεύμα του Κουντακτσί με το χέρι του για να τον πυροβολήσουν και να πέσει νεκρός.
Το όνομα του είχε εμπλακεί πρόσφατα στην υπόθεση δολοφονίας του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Kutlu Adalı, επίσης το 1996, στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου τότε διατελούσε ως επικεφαλής της «ειρηνευτικής δύναμης» του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα.
COMMENTS