Πόσες απώλειες έχουν πραγματικά οι Αμερικανοί στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες ημέρες;


Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στη 
Μέση Ανατολή έχουν δεχθεί το βάρος επιθέσεων με drone και πυραύλους τις τελευταίες ημέρες, λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν υποσχέθηκε σημαντική στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ .

Απρόσκλητοι, σε μια ξένη χώρα: οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία κλέβουν πετρέλαιο και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. 

Σύμφωνα με την Washington Post , τουλάχιστον 24 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επιθέσεις σε βάσεις των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία την περασμένη εβδομάδα .

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ επιβεβαίωσε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ δέχθηκαν επίθεση 11 φορές μεταξύ 17 και 24 Οκτωβρίου και τρεις επιθέσεις καταγράφηκαν στη Συρία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κράτησαν κρυφές τις λεπτομέρειες για μέρες, παραδεχόμενοι μόνο ότι τα στρατεύματα στη Μέση Ανατολή διατρέχουν «αυξημένο κίνδυνο» καθώς το Ισραήλ ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας .

Οι πιο έντονες επιθέσεις έγιναν στις 18 και 19 Οκτωβρίου, ενώ 20 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν μόνο στο επεισόδιο στην αμερικανική βάση Αλ Τανφ στη Συρία.

Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Επιπλέον, ένας Αμερικανός εργολάβος πέθανε από καρδιακή προσβολή όταν το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης εντόπισε μια άλλη πιθανή απειλή που πλησίαζε τη βάση.

Ο απόστρατος Αμερικανός συνταγματάρχης Ντάγκλας Μακγκρέγκορ ανέφερε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από ό,τι παραδέχονται αξιωματούχοι του Πενταγώνου , καθώς αμερικανικά στρατεύματα συμμετέχουν ήδη σε επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, μερικές από τις ειδικές δυνάμεις μας πήγαν στη Γάζα μαζί με τους Ισραηλινούς για να κάνουν ανίχνευση και στη συνέχεια να κάνουν ένα σχέδιο για το πού να πάνε για να απελευθερώσουν τους ομήρους και να κάνουν τη διαφορά, γιατί πριν από αυτό είχαν γίνει κομμάτια και υπέφεραν βαριά απώλειες, είπε ο Macgregor τη Δευτέρα.

«Όταν καταστεί σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται στη σύγκρουση, θα είναι πολύ δύσκολο για τη Ρωσία και την Τουρκία να μην συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα εναντίον μας, γιατί δεν θα ανεχθούν το είδος της συλλογικής τιμωρίας που σχεδιάζει το Ισραήλ για τη Γάζα». είπε. πρόσθεσε.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας στρατιώτης, ο 19χρονος Ταμίρ Μπαράκ , σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αποστολής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν ανέφεραν τυχόν απώλειες Αμερικανών.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι η επιδρομή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Κισουφίμ , είχε στόχο να «προετοιμάσει την περιοχή» για μια αναμενόμενη χερσαία επιχείρηση και να συγκεντρώσει πληροφορίες για αγνοούμενους και απαχθέντες.

Εκτός από τον Μπαράκ, άλλοι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν μέτριο και ελαφρύ κατά τη διάρκεια του επεισοδίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν το Ιράν , το οποίο πιστεύουν ότι είναι υπεύθυνο για τον εξοπλισμό της παλαιστινιακής Χαμάς και της Λιβανέζικης Χεζμπολάχ , για τις επιθέσεις στις βάσεις τους στη Μέση Ανατολή .

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι όλες οι επιθέσεις έχουν «δακτυλικά αποτυπώματα του Ιράν», αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο, αναφέρει το Fox News .

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, προειδοποιεί την Ουάσιγκτον ότι μια πιθανή χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να ανάψει τα πυρά του πολέμου στην περιοχή και να προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών άλλων μαχητών.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στη συνέχεια ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν μια σύγκρουση με το Ιράν, αλλά ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης στα στρατεύματά της.

Όπως γράφουν οι Financial Times , οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν την καθυστέρηση στις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ για να ενισχύσουν τις αμυντικές τους ικανότητες στην περιοχή και να «αποτρέψουν το Ιράν».

Οι ΗΠΑ λένε ότι η ανάπτυξη περισσότερων στρατιωτικών μέσων στην περιοχή τις τελευταίες δύο εβδομάδες - συμπεριλαμβανομένης της άφιξης δύο νέων ομάδων αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα - βοήθησε να κρατήσει το Ιράν μακριά από τη σύγκρουση.

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι της Ταϊλάνδης λένε ότι «ομάδες κοντά στην Τεχεράνη» εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική απειλή για τα περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό των ΗΠΑ στην περιοχή, ανέφερε η βρετανική εφημερίδα.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τις επιθέσεις του στη Γάζα και κατηγόρησε επίσης τους Αμερικανούς .

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη