Πρώτη εξωατμοσφαιρική κατάρριψη στην Ιστορία: Το Ισραήλ αναχαίτισε με Arrow 3 ιρανικό πύραυλο στο διάστημα – Αλλάζουν όλα στη Μ.Ανατολή (vid)


Σε μια πολύ σημαντική αποκάλυψη προβαίνουν ισραηλινά και βρετανικά ΜΜΕ καθώς όπως αναφέρουν το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία κατέρριψε βαλλιστικό πύραυλο έξω από την ατμόσφαιρα στην πρώτη γνωστή περίπτωση “πολέμου στο διάστημα”!

Η υπόθεση περιέχει σημαντικές λεπτομέρειες ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από κάτι “τύπους με παντόφλες”, τους Χούθι στην Υεμένη.

Ισραηλινός αξιωματούχος για πρώτη φορά τονίζει πως “το Ιράν ήταν πίσω από την επίθεση και ο πύραυλος ήταν ξεκάθαρα ιρανικός”.

Η επίθεση αυτή οδήγησε πιθανότατα στην αλλαγή σχεδίων και στην ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) και της ομάδας μάχης του μαζί με ένα υποβρύχιο κλάσης Ohio στην Ερυθρά Θάλασσα.


 Εξωατμοσφαιρική βολή από το Arrow

Ο πύραυλος, που πιστεύεται ότι εκτοξεύτηκε από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης, διένυσε μια απόσταση περίπου 1.600 χλμ. πάνω από την αραβική χερσόνησο και πετούσε πάνω από την ατμόσφαιρα προτού αναχαιτιστεί από το σύστημα Arrow του Ισραήλ σε ύψος 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Telegraph.

Φαίνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που το σύστημα αεράμυνας Arrow αναχαίτισε έναν βαλλιστικό πύραυλο εκτός δοκιμής τονίζει το γνωστό ΜΜΕ, Breaking Defense.

O IDF δήλωσε ότι τα συστήματα της Πολεμικής Αεροπορίας εντόπισαν την τροχιά του πυραύλου και τον αναχαίτισαν «στην καταλληλότερη επιχειρησιακή ώρα και τοποθεσία».

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι «αναχαίτισαν έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας» σε ανάρτηση στις 2 Νοεμβρίου στο X. Οι IDF δεν επιβεβαίωσαν εάν η αναχαίτιση έγινε εκτός της ατμόσφαιρας.

Κάτοικοι της πόλης Εϊλάτ του νοτίου Ισραήλ ανέφεραν ότι άκουσαν μια μεγάλη έκρηξη εκείνη την ώρα, σύμφωνα με την Telegraph, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πώς μπορεί να συνέβη αυτό, αν η αναχαίτιση του πυραύλου έγινε εκτός της γήινης ατμόσφαιρας.

Ειδικοί λένε ότι ο πύραυλος θα είχε ελάχιστες πιθανότητες να φτάσει στο στόχο του, επειδή εκτοξεύτηκε από απόσταση περίπου 990 μιλίων.

Η αναχαίτισή του, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα αξιωματούχος της άμυνας του Ισραήλ, «κυρίως, αποδεικνύει στο Ιράν, το οποίο ήταν πίσω από την εκτόξευση και προμήθευσε τον πύραυλο, ότι το Ισραήλ έχει την ικανότητα να ενεργήσει ενάντια στο πυραυλικό του πρόγραμμα και αυτό έχει πολύ ευρύτερες επιπτώσεις στην περιφερειακή σύγκρουση».

Παραμένει άγνωστο ποιον βαλλιστικό πύραυλο εκτόξευσαν οι Ιρανοί από την Υεμένη. Οι Χούθι χρησιμοποιούν κυρίως τον βαλλιστικό πύραυλο Qader, μια βελτιωμένη έκδοση του ιρανικού Shahab-3.

Δείτε βίντεο

 Τρίτη επίθεση των Χούθι

Η επιχείρηση ήταν η τρίτη που στόχευε το Ισραήλ και θα υπάρξουν περισσότερες, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούτι, Γιαχία Σαρί, σε τηλεοπτική δήλωση. Ο Σαρί είπε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν μέχρι να σταματήσει η «ισραηλινή επιθετικότητα», αναφερόμενος στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σύστημα Arrow αναπτύχθηκε από την Israel Aerospace Industries σε συνδυασμό με τις αμυντικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ και θεωρείται από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες άμυνας κατά των βαλλιστικών πυραύλων στον κόσμο.

Αυτό το σύστημα αεράμυνας έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει στόχους σε εμβέλεια έως 3500 km και υψόμετρο έως 100 km.

Πρόκειται για την «κορωνίδα» της ισραηλινής αντιβαλλιστικής άμυνας, που στόχο έχει να προστατεύσει το εβραϊκό κράτος από τις απειλές βαλλιστικών οπλοστασίων με μη συμβατικές κεφαλές, όπως αυτό του Ιράν.

Το σύστημα βαλλιστικής άμυνας του Ισραήλ αποτελείται από τέσσερα συστήματα:

Το Iron Dome, με εμβέλεια μέχρι 70 χιλιόμετρα, το David’s Sling, με εμβέλεια από 70-200 χιλιόμετρα, το Arrow 2, για μεγαλύτερες αποστάσεις και το Arrow 3, για πυραύλους που έρχονται από αποστάσεις μέχρι και 2.500 χιλιόμετρα απόσταση…

πηγη 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη