Χεζμπολάχ: «Θα επιτεθούμε στις αμερικανικές βάσεις»!


Χεζμπολάχ: «Οι ΗΠΑ είναι πλήρως υπεύθυνες για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα»
Οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό λέει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε ομιλία του σήμερα. Ωστόσο, μια αναμενόμενη κήρυξη πολέμου από τη σιιτική μουσουλμανική πολιτοφυλακή φαίνεται να απέτυχε.
- Έχουμε εμπλακεί στον πόλεμο από τις 8 Οκτωβρίου, λέει ο Νασράλα.

Πολλοί φοβήθηκαν, ή ήλπιζαν, ότι ο Χασάν Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ από το 1992, σκόπευε να κηρύξει κάποιου είδους πόλεμο εναντίον του Ισραήλ σήμερα. Μια απότομη κλιμάκωση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης από τον Λίβανο, όπου δραστηριοποιείται κυρίως η σιιτική μουσουλμανική πολιτοφυλακή.

Αλλά αφού μίλησε για μία ώρα, την πρώτη ομιλία του 63χρονου ηγέτη της Χεζμπολάχ μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο προσκήνιο.

Ήδη σε πόλεμο

Ο λόγος, σύμφωνα με τον Νασράλα, είναι ότι η Χεζμπολάχ βρίσκεται ήδη σε πόλεμο με το Ισραήλ.

- Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται να εμπλακούμε στον πόλεμο. Σας λέω: Είμαστε εμπλεκόμενοι στον πόλεμο από τις 8 Οκτωβρίου, είπε στην ομιλία που μεταδόθηκε βίντεο.

Την ίδια στιγμή, ο Νασράλα υποσχέθηκε περισσότερες επιθέσεις κατά του εχθρού στο νότο.

- Όσοι πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ πρέπει να εμπλακεί γρήγορα σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας με τον εχθρό μπορεί να πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει στα σύνορα είναι ελάχιστο, είπε, προσθέτοντας:

- Αλλά αν δούμε αντικειμενικά τι συμβαίνει στα σύνορα, είναι σημαντικό. Και αυτό δεν είναι το τέλος. Αυτό δεν είναι αρκετό.

Υποστηρίζεται από το Ιράν

Η Χεζμπολάχ, που σημαίνει «Κόμμα του Αλλάχ», χρηματοδοτείται από το Ιράν και θεωρείται ότι έχει τον ισχυρότερο μη κυβερνητικό στρατό στον κόσμο. Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, είναι ισχυρότερο ακόμη και από τον εθνικό στρατό του Λιβάνου. Εκτός από τον Λίβανο, η σιιτική πολιτοφυλακή διαθέτει όπλα και επιχειρήσεις και στη Συρία.

Η σιιτική μουσουλμανική πολιτοφυλακή ιδρύθηκε το 1982 ως κίνημα αντίστασης ενάντια στην κατοχή του Λιβάνου από το Ισραήλ εκείνη την εποχή. Κατατάσσεται στο σύνολό της ως τρομοκρατική οργάνωση από, μεταξύ άλλων, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, αρκετές χώρες της ΕΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο. Ωστόσο, η Σουηδία δεν θεωρεί τη Χεζμπολάχ, η οποία είναι επίσης ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, ως τρομοκρατική ομάδα. Ωστόσο, το ένοπλο παρακλάδι της έχει καταχωρηθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ε.Ε.

Εκτός από τις επιθέσεις στα ισραηλινά και αμερικανικά συμφέροντα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, η Χεζμπολάχ ξεχωρίζει για τρομοκρατικές ενέργειες σε πολλές άλλες χώρες. Όχι τουλάχιστον ένας αριθμός τρομοκρατικών ενεργειών στη Λατινική Αμερική κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90. Η χειρότερη από αυτές την επίθεση στην Amia στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες το 1994, όταν περισσότεροι από 80 σκοτώθηκαν.

Υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και των ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά σχετικά περιορισμένες, δεδομένου του τεράστιου οπλοστασίου όπλων και των δεκάδων χιλιάδων πολιτοφυλακών που έχει στη διάθεση της η τζιχαντιστική ομάδα πολιτοφυλακής.

Εκφράστηκε φόβος ότι μια κλιμάκωση θα οδηγούσε στη σύγκρουση να γίνει σημαντικά πιο αιματηρή από ό,τι είναι ήδη. Μια κλιμάκωση που έτσι φαίνεται να λείπει.

Οι μάρτυρες είναι με τον Αλλάχ

Πράγματι, ο Hassan Nasrallah ξεκίνησε την ομιλία του επαινώντας την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Αρνήθηκε ότι η Χαμάς είχε σκοτώσει Ισραηλινούς αμάχους και βρήκε την ευκαιρία να καλέσει τους Μουσουλμάνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα στον πόλεμο να μην τους θρηνήσουν.

- Οι πεσόντες μας μάρτυρες δεν είναι νεκροί. Είναι ζωντανοί! Δεν θα ξαναεμφανιστούν όπως όλοι οι άλλοι άνθρωποι την ημέρα της κρίσης, όχι, οι πεσόντες μάρτυρες είναι τώρα ζωντανοί στον παράδεισο του Αλλάχ, είπε, επαινώντας τον πόλεμο της ισλαμιστικής τζιχάντ.

- Είναι το πιο προφανές, το πιο έντιμο και το πιο ευγενές. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι να υπηρετούμε τον Αλλάχ.

Ωστόσο, αρνήθηκε την ίδια στιγμή ότι ούτε ο ίδιος ούτε ο χρηματοδότης του Ιράν γνώριζαν για τα σχέδια επίθεσης της Χαμάς.

- Η επίθεση σχεδιάστηκε με απόλυτη μυστικότητα. Ούτε άλλες παλαιστινιακές φατρίες δεν το γνώριζαν. Ακόμη μικρότερα κινήματα αντίστασης στο εξωτερικό, είπε.

Φέρνει την ευθύνη στις ΗΠΑ

Ο Χασάν Νασράλα καταδίκασε επανειλημμένα κατηγορηματικά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και αποκάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση «βάρβαρο καθεστώς που υποστηρίζεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης». Κάλεσε τον μουσουλμανικό κόσμο να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

- Κόψε γραβάτες! Καλέστε τους πρεσβευτές στο σπίτι. Δεν μπορείτε να καταδικάζετε και ταυτόχρονα να παρέχετε στο Ισραήλ πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τρόφιμα, είπε.

Υποστήριξε επίσης επανειλημμένα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι τελικά υπεύθυνες για τις ενέργειες του Ισραήλ και υπερασπίστηκε τις επιθέσεις εναντίον Αμερικανών και αμερικανικών βάσεων στη Μέση Ανατολή.

- Οι ΗΠΑ είναι πλήρως υπεύθυνες για τον πόλεμο που διεξάγεται στη Γάζα ενάντια σε άοπλους, ανυπεράσπιστους ανθρώπους, δήλωσε ο Χασάν Νασράλα.

- Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες και στη συνέχεια να τιμωρηθούν για οτιδήποτε διαπράχθηκε εναντίον του λαού μας και του λαού της περιοχής.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη