Υποκρισία: Ε.Ε. & ΗΠΑ κυνηγούν την Ουγγαρία που εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο κι αυτοί αγοράζουν όλο και περισσότερο


Ενώ η Ουάσινγκτον, οι Βρυξέλλες και το Κίεβο σιωπούν καθώς κράτη της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Βέλγιο, η Ισπανία και η Γαλλία, έχουν αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η Ουγγαρία, η οποία αποφάσισε να κάνει το ίδιο, έχει δεχθεί έντονη κριτική τόσο από υψηλόβαθμους Ουκρανούς αξιωματούχους όσο και από τον πρέσβη της Αμερικής στην Ουγγαρία.

Μια νέα έκθεση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης (IEEFA), έναν ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό, αποκάλυψε ότι η Ισπανία και το Βέλγιο αύξησαν τις εισαγωγές τους σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από τη Ρωσία κατά δύο φορές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022, ενώ η Γαλλία αύξησε τις εισαγωγές ρωσικού LNG κατά 40% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, αναφέρει ο Παρατηρητής της ΕΕ.

«Περίπου το 27% του υγροποιημένου φυσικού αερίου που εισήγαγε η Ισπανία κατά την περίοδο αυτή προήλθε από τη Ρωσία, ενώ το Βέλγιο στηρίχθηκε ακόμη περισσότερο στη Ρωσία, λαμβάνοντας το 37% του υγροποιημένου φυσικού αερίου του από τη Ρωσία», αναφέρει η IEEFA στην έκθεσή της.

Η αύξηση των εισαγωγών ρωσικού ΥΦΑ από την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Γαλλία έρχεται παρά την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022. Από την έναρξη του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο κύριος προμηθευτής υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ, συνεισφέροντας το 46% των εισαγωγών του μπλοκ. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, παρέχοντας το 12% των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΕΕ, μπροστά από το Κατάρ, την Αλγερία, τη Νορβηγία και τη Νιγηρία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Ουγγαρία, η οποία μετά από μια επίσκεψη στο Πεκίνο για το Φόρουμ Belt and Road στα τέλη του περασμένου μήνα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει και αυτή τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου για τον χειμώνα, προκάλεσε την οργή της Ουάσινγκτον και του Κιέβου.

Μετά την επίσκεψη της Ουγγαρίας στην Κίνα, τη συνάντησή της με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους και την επακόλουθη ανακοίνωσή της, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία Ντέιβιντ Πρέσμαν, ο οποίος είναι μια συγκρουσιακή και ανταγωνιστική φιγούρα για τη Βουδαπέστη από τότε που ανέλαβε τη θέση τον Αύγουστο του 2022, κατακεραύνωσε την κίνηση και δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί η «εμβάθυνση της σχέσης της Ουγγαρίας με τη Ρωσία».

Ο επικεφαλής πολιτικός διευθυντής του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, Μπαλάτς Όρμπαν, αντέδρασε αμέσως στα σχόλια του Πρέσμαν, λέγοντας:

Αν το ερώτημα είναι ποιος κάνει δουλειές με τους Ρώσους, οι Αμερικανοί θα πρέπει να χαμηλώσουν την ένταση. Αγοράζουν υπερδιπλάσια ποσότητα πυρηνικών καυσίμων από ό,τι παλαιότερα … Έχουμε βαρεθεί με την υποκρισία του Πρέσβεως Πρέσμαν»!
«Υποκριτής» είναι για τους Ούγγρους – και δεν έχουν άδικο – ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Βουδαπέστη, Ντέιβιντ Πρέσμαν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο εξάμηνο του 2023, εισήγαγε 415 τόνους ουρανίου από τη Ρωσία, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,2 φορές σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο Ούγγρος ευρωβουλευτής Μπάλατς Χιντβέγκι επανέλαβε το σχόλιο του Όρμπαν σε δήλωση που έκανε στο The European Conservative, λέγοντας:

Ο κ. Πρέσμαν φαίνεται να ενεργεί ως πολιτικός ακτιβιστής αντί για διπλωμάτης. Ωστόσο, η διαμόρφωση της ουγγρικής εξωτερικής πολιτικής παραμένει εκτός των αρμοδιοτήτων του. Η διατήρηση καλών διπλωματικών σχέσεων είναι, αλλά προφανώς αυτό είναι κάτι που δεν τον ενδιαφέρει.

Προηγουμένως, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι η συνεχιζόμενη εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουγγαρία ισοδυναμεί με χορηγία εγκλημάτων πολέμου.

Πρέπει να είσαι εντελώς τυφλός για να μην βλέπεις τι είδους εγκλήματα χρηματοδοτείς. Το να αγοράζετε περισσότερο φυσικό αέριο από τους Ρώσους σημαίνει ότι τους δίνετε μεγαλύτερη δυνατότητα να κλιμακώσουν τον πόλεμο!

Αυτό δήλωσε τον Απρίλιο ο Όλεγκ Ουστένκο, οικονομικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού η Ουγγαρία υπέγραψε νέες ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη