Ο Ράμα αποδέχθηκε την πρόταση Μελόνι που είχαν αρνηθεί χώρες της Βόρειας Αφρικής


Η Ιταλία θα κατασκευάσει καταυλισμούς στην Αλβανία για να φιλοξενήσει μετανάστες που φτάνουν δια θαλάσσης, δήλωσε τη Δευτέρα η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι καθώς αποκάλυψε ένα νέο σχέδιο για να προσπαθήσει να μειώσει τους αριθμούς που σχεδόν διπλασιάστηκαν τον περασμένο χρόνο.

Η Μελόνι είπε ότι τα αλβανικά κέντρα θα στεγάσουν αρχικά περίπου 3.000 άτομα όταν ανοίξουν την άνοιξη του 2024. Είπε ότι η ιταλική κυβέρνηση ήλπιζε τότε να αυξήσει την ικανότητά της να επεξεργάζεται 36.000 μετανάστες ετησίως.

Περισσότεροι από 145.000 άνθρωποι έχουν βγει στην Ιταλία μέχρι στιγμής το 2023, σε σύγκριση με περίπου 88.000 την ίδια περίοδο το 2022.

Η κυβέρνηση της Μελόνι έχει ήδη σκληρύνει τις συνθήκες φυλακής για τους λαθρέμπορους και αποφάσισε να αυξήσει τον αριθμό των κέντρων κράτησης σε όλη τη χώρα για να κρατούν μετανάστες πριν από τον πιθανό επαναπατρισμό τους.

Το ακροδεξιό κόμμα της Μελόνι, οι Αδελφοί της Ιταλίας, έχει ζητήσει εδώ και καιρό τη δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτείνοντας για παράδειγμα τη Βόρεια Αφρική, αλλά καμία χώρα από αυτή την περιοχή δεν το είχε δεχτεί.

Είπε ότι ανήλικοι, έγκυες γυναίκες και άλλες ευάλωτες ομάδες δεν θα σταλούν στην Αλβανία. Λίγες άλλες λεπτομέρειες του έργου, συμπεριλαμβανομένου του κόστους, έχουν αποκαλυφθεί.

Πηγή στο γραφείο της είπε ότι στόχος του σχεδίου ήταν να αποτραπούν οι αναχωρήσεις μεταναστών και η εμπορία ανθρώπων και θα ισχύει μόνο για μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα από την ιταλική ακτοφυλακή ή το ναυτικό, όχι από φιλανθρωπικές ομάδες.

Η ίδια πηγή διέψευσε ότι η Ιταλία θα πλήρωνε χρήματα στην Αλβανία για να φιλοξενήσει τα κέντρα.

Η Μελόνι είπε ότι η Ιταλία θα κατασκευάσει μια εγκατάσταση αναγνώρισης μετανάστευσης στο αλβανικό λιμάνι Shengjin και ένα κέντρο επαναπατρισμού στην ενδοχώρα. Και οι δύο εγκαταστάσεις θα λειτουργούν υπό την ιταλική δικαιοδοσία, είπε.

Μιλώντας στα ιταλικά, ο πρωθυπουργός Ράμα είπε ότι αισθάνεται υποχρεωμένος να βοηθήσει τη Ρώμη λόγω των ειδικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που συνδέονται μεταξύ άλλων με τη γεωγραφική εγγύτητα και την ιστορία.

«Το να δώσουμε ένα χέρι σε αυτή την περίπτωση σημαίνει να βοηθήσουμε στη διαχείριση μιας κατάστασης που όλοι βλέπουν ως δύσκολη για την Ιταλία», είπε ο Ράμα.

Οι κύριες χώρες από τις οποίες έφτασαν μετανάστες στην Ιταλία το 2023 ήταν η Γουινέα, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Τυνησία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το σχέδιο της Ρώμης απηχεί μια προσπάθεια της βρετανικής κυβέρνησης να στείλει χιλιάδες αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα. Αυτό το σχέδιο έχει βυθιστεί στα δικαστήρια από τότε που επιτεύχθηκε.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη