Για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο με το Ιράκ: Δύο Αμερικανικά αεροπλανοφόρα στη Μεσόγειο ταυτόχρονα.Η Ρωσία στέλνει τον ναύαρχο Γκριγκόροβιτς


Δύο ομάδες κρούσης αμερικανικών αεροπλανοφόρων είναι συγκεντρωμένες στην ανατολική Μεσόγειο μετά από 20 χρόνια

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ολοκλήρωσε την ανάπτυξη της δεύτερης ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρου (ACG) στην ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει ο Έκτος Στόλος των ΗΠΑ.

Το νεότερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο, το USS Gerald R. Ford, ενώθηκε με το USS Dwight D. Eisenhower (κατηγορία Nimitz), το οποίο αναχώρησε από τη Ναυτική Βάση Norfolk στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 14 Οκτωβρίου. Και οι δύο ομάδες κρούσης έχουν ήδη πραγματοποιήσει τριήμερο ασκήσεις, και πρέπει να σημειωθεί ότι οι ομάδες κρούσης αερομεταφορέων περιλαμβάνουν επίσης παραδοσιακά καταδρομικά πυραύλων ή/και αντιτορπιλικά, καθώς και υποβρύχια.

USS Gerald R. Ford (CVN 78) και USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69), φωτογραφία: US Sixth Fleet


Είναι η πρώτη φορά που δύο αεροπλανοφόρα έχουν αναπτυχθεί ταυτόχρονα στην περιοχή από το 2003, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος κατά του Ιράκ. Δηλαδή για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Ταυτόχρονα, αυτή η συγκέντρωση δεν θα διαρκέσει πολύ, επειδή παρά τα αρχικά σχέδια να παραμείνουν δύο LHD στη Μεσόγειο ταυτόχρονα με φόντο την επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και να αποτραπεί η παρέμβαση από άλλα μέρη, όπως η Χεζμπολάχ, Το USS Dwight D. Eisenhower να περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εκεί τον περιμένουν ήδη το USS Bataan και το αποβατικό πλοίο USS Carter Hall, καθώς και πολλά άλλα αντιτορπιλικά.

USS Bataan

Μια ορισμένη αλλαγή στα σχέδια μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι Χούτι της Υεμένης έχουν ανακοινώσει ότι θα συνεχίσουν να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ στο Ισραήλ.

Στο πλαίσιο της αντικειμενικά υπερ-ισχυρής ανάπτυξης του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή, η Ρωσία, η οποία διατηρεί την παρουσία της στη Συρία, μπόρεσε να στείλει μόνο τη φρεγάτα Admiral Grigorovich του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Μεσόγειο. Το πλοίο αυτό βρισκόταν στη Μεσόγειο από τα τέλη Οκτωβρίου 2021 έως τον Απρίλιο του 2023 και μετά μετακόμισε στην Αγία Πετρούπολη για επισκευές.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Defense Romania, η Μόσχα αποφάσισε να επιστρέψει τον Admiral Grigorovich στη Συρία και το πλοίο έφυγε από τη Βαλτική μαζί με την κορβέτα Project 20380 Steregushchiy. Και οι δύο είναι φορείς Kalibr και Onyx.

«Ναύαρχος Γκριγκόριεβιτς»

Όμως η αποστολή της κορβέτας δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη και μπορεί να επιστρέψει στη Βαλτική. Αναμένεται επίσης ότι η Ρωσία μπορεί επίσης να στείλει το υποβρύχιο Novorossiysk Varshavianka, το οποίο αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τις επισκευές στην Κρονστάνδη, στη Μεσόγειο.

Κορβέτες του έργου 20380

Στο μεταξύ, το μόνο που έχει η Ρωσία στις ακτές της Συρίας από τα τόξα του Kalibr και του Onyx είναι το μικρό πυραυλικό πλοίο Orekhovo-Zuevo του έργου Buyan-M, το οποίο βρισκόταν στη Μεσόγειο πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας. και είναι απίθανο να πάει πουθενά μόνο του πέρα ​​από τον ωκεανό, επειδή έχει χαμηλή αξιοπλοΐα. Επίσης, η Ρωσία σταμάτησε να διατηρεί στην περιοχή τους πυλώνες της Βαρσοβίας, οι οποίοι αποσύρθηκαν στη Βαλτική για επισκευές.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη