Οι σκανδιναβικές χώρες ενισχύουν τη συνεργασία για την επιστροφή των λαθρομεταναστών


Μετά από συνάντηση μεταξύ των σκανδιναβικών υπουργών στην Κοπεγχάγη, οι χώρες αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ενισχύσουν τη συνεργασία με στόχο να μπορέσουν να στείλουν στην πατρίδα περισσότερους παράνομους μετανάστες που δεν έχουν το δικαίωμα να μείνουν στις αντίστοιχες χώρες τους.

Οι υπουργοί από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία συμφώνησαν σε τρεις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα. Αυτό λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της σκανδιναβικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου για τα προσφυγικά ζητήματα.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των σκανδιναβικών ακολούθων μετανάστευσης και ανταπόκρισης που είναι υπεύθυνοι για την περιοχή ανταπόκρισης. Αυτά πρέπει να συναντώνται συνεχώς και από κοινού να ενισχύουν τη συνεργασία με τρίτες χώρες προκειμένου να υλοποιηθούν καλύτερα οι επιστροφές εκεί και να παρέχεται υποστήριξη επανένταξης.

Οι χώρες θα συνεργαστούν επίσης σε κοινές πτήσεις του Σκανδιναβικού Frontex από μια σκανδιναβική χώρα σε μια τρίτη χώρα, έτσι ώστε οι παράνομοι μετανάστες χωρίς νόμιμη διαμονή σε πολλές από τις σκανδιναβικές χώρες να μπορούν να φύγουν από μια σκανδιναβική χώρα για μια τρίτη χώρα.

Τρίτον, οι υπουργοί της χώρας συμφώνησαν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους «παράτυπους μετανάστες» στη Βόρεια Αφρική, στους οποίους θα προσφερθεί εθελοντικός επαναπατρισμός στη χώρα καταγωγής τους καθώς και βοήθεια για να επανεγκατασταθούν στην τρίτη χώρα.

«Ένα μπουκάλι νερό και αμέσως δρόμο» λέει για τους λαθρομετανάστες, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισλανδίας

Κοινό ενδιαφέρον

- Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν κοινό συμφέρον για αλλοδαπούς χωρίς νόμιμη διαμονή να αποστέλλονται στην πατρίδα τους. Πρέπει να τους αποτρέψουμε από το να ταξιδέψουν στις χώρες μας και να περάσουν κάτω από τα ραντάρ των αρχών. Ως εκ τούτου, μετά από μια καλή συνάντηση στην Κοπεγχάγη, αποφασίσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία, λέει η υπουργός Μετανάστευσης και Ένταξης της Δανίας Kaare Dybvad Bek.

- Αποτελεί καθοριστική αρχή ότι οι αλλοδαποί χωρίς νόμιμη διαμονή ταξιδεύουν στην πατρίδα τους. Στη Δανία, διανύσαμε πολύ δρόμο και καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στην υπηρεσία απόσπασης σε λιγότερο από 500 άτομα. Πριν από μερικά χρόνια, ο αριθμός ήταν πάνω από 1.000 άτομα.

- Αλλά πρέπει συνεχώς να προσπαθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα. Τόσο στη Δανία, όσο και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες και στην Ε.Ε. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη