Στα τούνελ της Hamas εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός - Με 2.500 πυραυλικά χτυπήματα καταστρέφουν βόρεια και νότια Γάζα


Στρατηγική αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων εφαρμόζει το Ισραήλ.

Νέο τελεσίγραφο προς τους αμάχους που βρίσκονται ακόμη στη βόρεια Γάζας να εγκαταλείψουν εντός τεσσάρων ωρών την περιοχή και να κινηθούν προς Νότο, έδωσε ο ισραηλινός στρατός που από χτες εντείνει  τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, χτυπώντας κι άλλα σχολεία, νοσοκομεία και πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς. Νωρίς το πρωί της Κυριακής 5/11 ο ισραηλινός στρατός, με ανάρτησή του στην πλατόρμα X, ανακοίνωσε ότι έπληξε πάνω από 2.500 στόχους της Hamas από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων και ότι οι δυνάμεις του εισήλθαν στα τούνελ της στη βόρεια Γάζα.

Νέο τελεσίγραφο Ισραήλ προς αμάχους

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε πάλι την Κυριακή, 5/11 «παράθυρο» λίγων ωρών στους αμάχους της Γάζας για να φύγουν προς το νότιο τμήμα του παράκτιου θύλακα.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τη μετακίνηση σε δρόμο με κατεύθυνση τον νότο από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας, έγραψε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα Χ. Ο στρατός δημοσίευσε επίσης χάρτη που δείχνει τη δίοδο αυτή.
Η ανάρτηση, στα αραβικά, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «εάν νοιάζεστε για τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας, κατευθυνθείτε προς τα νότια σύμφωνα με τις οδηγίες μας».

ADVERTISEMENT


Σύμφωνα με τον στρατό, τουλάχιστον 700.000 άμαχοι της Γάζας έχουν εγκαταλείψει το βορρά και έχουν καταφύγει στο νότο. 

Διαρκείς βομβαρδισμοί σε σχολεία, νοσοκομεία: 51 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επιδρομή στον καταυλισμό Al-Maghazi

Του νέου τελεσιγράφου των ισραηλινών είχαν προηγηθεί πολλές ώρες ανελέητων βομβαρδισμών του Ισραήλ σε σχολεία, νοσοκομεία και καταφύγια του ΟΗΕ που έχουν μετατραπεί σε προσφυγικός καρταυλισμούς.
Αργά το βράδυ του Σαββάτου 4/11 χτυπήθηκε μεταξύ των άλλων ο προσφυγικός καταυλισμός Al-Maghazi στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα το θάνατο 51 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

κυριακι_φωτιες.JPG

Την πληροφορία μετέδωσε πρώτο το Al Jazeera, με τον ανταποκριτή του Hani Mahmoud στο Khan Younis, στη νότια Γάζα να αναφέρει:
«Καθώς οι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα της Γάζας σκέπτονταν αν θα πάρουν το δρόμο της φυγής προς τα νότια αργά το βράδυ του Σαββάτου, 4/11, μια μεγάλη αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό al-Maghazi κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές.
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν.
Αλλά ο ακριβής αριθμός των νεκρών είναι ακόμα ασαφής, καθώς πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».

Στρατηγική αναγκαστικού εκτοπισμού ακολουθεί το Ισραήλ

«Με τις δεξαμενές νερού να δέχονται επίσης επίθεση, η νέα στρατηγική του ισραηλινού στρατού φαίνεται να είναι μια στρατηγική όπου κάθε στοιχείο που επιτρέπει τη ζωή στη Γάζα δέχεται επίθεση.
Η μία μεγάλη δεξαμενή παροχής νερού που καλύπτει σχεδόν το 60% της παροχής νερού στους κατοίκους της Jabalia έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αφήνοντας τους ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε νερό».
Αυτή φαίνεται να είναι μια στρατηγική αναγκαστικού εκτοπισμού.
kyriaki_paidi.JPG

Όταν παίρνετε όλα αυτά τα ζωντανά στοιχεία που βοηθούν τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη ζωή τους, οι άνθρωποι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να φύγουν».
Mέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό για την επίθεση στο Al - Maghazi. 
Υπενθυμίζεται πως από το πρωί του Σαββάτου 4/11 ο ισραηλινός στρατός έχει βάλει στο στόχαστρο καταφύγια του ΟΗΕ που στεγάζουν προσφυγικούς καταυλισμούς, τζαμιά, δεξαμενές νερού, Φ/Β πάνελ στις στέγες των νοσοκομείων και γεννήτριες που τους δίνουν ρεύμα, ακόμη και ψαροκάικα που εξασφαλίζουν τροφή στους κατοίκους της Γάζας, αναφέρει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera.
Μέχρι στιγμής έχουν χτυπηθεί τα ενεργειακά συστήματα του νοσοκομείου al-Wafa, του Νοσοκομείου Παίδων al-Nasser, του  νοσοκομείου al-Shifa, του νοσοκομείου al-Quds και το νοσοκομείο της Ινδονησίας.
Επίσης έχει χτυπηθεί μεγάλες δεξαμενές νερού στη Rafah και στη Jabaliya, στερώντας τους αμάχους από πρόσβαση σε πόσιμο νερό. 

H Υφ. Εξωτερικών Παλαιστίνης στο trend #Gaza-Genocide (Γάζα - Γενοκτονία)

Την Κυριακή, 5/11 το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει  το Πανεπιστήμιο Al Azhar, σύμφωνα με βίντεο που ανάρτησε η υφυπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης Amal Jadou.
Γράφει η Amal Jadou.
Αυτό δεν είναι πυρηνική δοκιμή. Είναι το Ισραήλ που βομβαρδίζει την πανεπιστημιούπολη του Al Azhar στη Γάζα.
Από χτες το Ισραήλ έχει πλήξει ένα κονβόι ασθενοφόρων, 3 νοσοκομεία, και 5 καταφύγια του ΟΗΕ που έχουν μετατραπεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς, προκαλώντας χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων.
Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές.


Ισραηλινός στρατός: Χτυπήσαμε 2.500 στόχους της Hamas, μπήκαμε στα τούνελ

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε 2.500 «τρομοκρατικούς στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων
Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, το ναυτικό και την αεροπορία, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του στρατού στην πλατφόρμα X. 
Επίσης ο στρατός ανακοίνωσε, με σημερινό του μήνυμα στην πλατφόρμα Τ, ότι έχει πλέον αποκτήσει πρόσβαση στις σήραγγες της Χαμάς στη Βόρεια Γάζα
Σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, στρατεύματα μηχανικών ξεκίνησαν μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για την καταστροφή των σηράγγων της Χαμάς και ήδη ανατίναξαν πάνω από εκατό από αυτές
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ βρίσκεται κι αυτό στο στόχατρο επανλαμβανόμενων πυραυλικών επιθέσεων της Hamas και συχνά μέσα στη μέρα ηχούν οι σειρήνες που στέλνουν τους πολίτες στα καταφύγια σε διάφορες πόλεις αλλά χάρη συην ισχυρή προστασία που παρέχει στους Ισραηλινούς, το σύστημα Iron Dome, μόνο ένας πύραυλος έπληξε τελικά τις τελευταίες ώρες το Ισραήλ, συγκεκριμένα την περιοχή του Sderot.
kyriaki_straytos.JPG

Hamas: 60 Ισραηλινοί όμηροι χάθηκαν από τους βομβαρδισμούς, μερικοί θαμμένοι κάτω από τα ερείπια

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, μετά από μια μέρα ανελέητων βομβαρδισμών από την πλευρά του Ισραήλ, η ένοπλη πτέρυγα της Hamas ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 60 Ισραηλινοί όμηροι αγνοούνται, πέφτοντας θύματα των αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα.
Ο Abu Ubainda, ανέφερε συγκεκριμένα στον λογαριασμό της οργάνωσης στο Telegram ότι 23 πτώματα Ισραηλινών ομήρων είναι παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια.
«Φαίνεται ότι δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα προσεγγίσουμε λόγω της συνεχιζόμενης βίαιης επίθεσης των κατοχικών δυνάμεων κατά της Γάζας», πρόσθεσε.

Διαδηλώσεις έξω από το σπίτι του Netanyahu από τις οικογένειες των ομήρων 

Κατόπιν αυτών, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjiamin Netanyahu ζητώντας την παραίτησή του, αναφέρει η εφημερίδα The Times of Israel.
Η αστυνομία συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό ασφαλείας γύρω από το σπίτι του πρωθυπουργού και συνέλαβε τρία άτομα.
Οι διαδηλωτές, κατά κύριο λόγο μέλη από τις οικογένειες των ομήρων, ζητούσαν από τον Netanyahu να εγκρίνει συμφωνία ανταλλαγής για τους ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για τις αποτυχίες που οδήγησαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου από τους μαχητές της Hamas.
Διαδηλώσεις κατά του Netanyahu έγιναν και αλλού.
Στο κέντρο του Τελ Αβίβ, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία των Ομήρων, όπως είναι πλέον γνωστό το συγκεκριμένο σημείο, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις οικογένειες των 240 και πλέον ομήρων που συνελήφθησαν από τη Hamas.
kyriaki_diadilosh.JPG

Απορρίπτουν τις εκκλήσεις των Αράβων για κατάπαυση του πυρός οι ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, τίποτα δεν απέδωσε σε ό,τι αφορά ττο αραβικό αίτημα για εκεχειρία στη Γάζα η περιοδεία του Αμερικανού Υπουργός Εξωτερικών Anthony Blinken, καθώς μετά από  διαδοχικές συναντήσεις τους με τους ηγέτες των αραβικών κρατών και μιλώντας το απόγεyμα του Σαββάτου 4/11 στο Αμάν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε το  κοινό αίτημα των αραβικών χωρών για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.
Ο Blinken επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες να σωθούν οι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις», είπε ο Blinken.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.
«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων», είπε ο Blinken, υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίσει τον εαυτό του. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη