Nebenzja,μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ: Το Ισραήλ είναι ο κατακτητής, δεν έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα


Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να ηγηθούν του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να νομιμοποιήσουν την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή.

Το Ισραήλ , ως κατοχική δύναμη, δεν έχει δικαίωμα αυτοάμυνας, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του 2004, τόνισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasiliy Nebenzja στην έκτακτη σύνοδο του η Γενική Συνέλευση για την Παλαιστίνη .

«Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι να μιλήσουν για το υποτιθέμενο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, παρόλο που ως κατοχική δύναμη δεν έχει αυτό το δικαίωμα , κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τη συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου το 2004. Μια τέτοια συμπεριφορά από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους είναι υποκριτική, γιατί σε άλλες καταστάσεις ζητούν σεβασμό του ανθρωπιστικού δικαίου, δημιουργούν επιτροπές έρευνας, επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους χρησιμοποιούν πραγματικά τη βία μόνο ως έσχατη λύση για να σταματήσουν τη βία δεκαετιών», προειδοποίησε ο Nebenzja.

Τόνισε ότι η Ρωσία ζητά να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, ώστε η κρίση να μην επεκταθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή .

«Καλούμε τα αντιμαχόμενα μέρη να σταματήσουν την αιματοχυσία και να δώσουν στους μεσολαβητές την ευκαιρία να εργαστούν για μια διπλωματική λύση, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης απελευθέρωσης των ομήρων. Αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να ακολουθήσουμε αυτόν τον τρόπο. Το μόνο ερώτημα είναι πόσοι αθώοι άνθρωποι θα πεθάνουν αυτό το διάστημα», είπε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Nebenzja πρόσθεσε ότι η Ρωσία αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να διασφαλίζει την ασφάλειά του και ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί πλήρως μόνο εάν υπάρξει δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό πρόβλημα με βάση τα γνωστά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

» Η Μόσχα δεν αρνείται στο Ισραήλ το δικαίωμα να πολεμήσει την τρομοκρατία. Αλλά πολεμάτε τρομοκράτες, όχι πολίτες», προειδοποίησε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να οδηγήσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να νομιμοποιήσει την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας , η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας Vasiliy Nebenzya.

«Ο στόχος των Αμερικανών συναδέλφων μας δεν είναι μόνο να αποσπάσουν την προσοχή από την αποτυχία της δικής τους πολιτικής και να μεταφέρουν την ευθύνη από ένα πονεμένο κεφάλι σε ένα υγιές, καθήκον τους είναι επίσης να προσπαθήσουν να τραβήξουν το Συμβούλιο Ασφαλείας για να νομιμοποιήσουν την χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα. », είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Ρώσος διπλωμάτης υπενθύμισε την κατάσταση με τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη το 2011 και είπε ότι δεν ήταν δύσκολο για τη Δύση να ερμηνεύσει υπέρ της το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1973 και να εξαπολύσει επίθεση κατά της Λιβύης και ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κανένα δικαίωμα να δώσει (στη Δύση) τέτοια λευκή κάρτα ».

Ο Nebenzja τόνισε ότι μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να γίνει όχι μόνο μεγάλη τραγωδία για τους κατοίκους του θύλακα, αλλά και «πιθανή αιτία για την κλιμάκωση της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή».

«Όλοι φαίνεται να κατανοούν τον κίνδυνο ενός τέτοιου σεναρίου. «Μόνο η Ουάσιγκτον αρνείται να το ακούσει, ενώ υποκριτικά προσπαθεί να προωθήσει τη δική της περιφερειακή ατζέντα, ακόμη και με ένα πολιτικοποιημένο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο η Ρωσία και η Κίνα δεν αποδέχτηκαν», τόνισε.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη