Συμφωνία «καζάν-καζάν» θέλει ο Ερντογάν – Γι’ αυτόν σημαίνει υποχωρήσεις μόνο από την Ελλάδα


Πέντε περίπου ώρες  θα διαρκέσει η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, όπου θα παραστεί ουσιαστικά σε ένα σύντομο κοινό υπουργικό συμβούλιο, από το οποίο ελπίζει ότι θα προκύψει μία συμφωνία «καζάν-καζάν», όπως την αποκαλεί, μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία δηλαδή.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε: «Στην Αθήνα θα πάμε με προσέγγιση kazan kazan , win-win. Εκεί θα συζητήσουμε αφενός τις διμερείς μας σχέσεις και αφετέρου τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής». Κρίνοντας βέβαια από τον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται το «πνεύμα της νέας εποχής», δε θα μπορούσαμε παρά να είμαστε σίγουροι, ότι κάτι τέτοιο σημαίνει γι' αυτόν απλά διάλογος με υποχωρήσεις μόνο από τη χώρα μας.

Ο Ερντογάν, έχοντας αποτύχει ουσιαστικά να αναλάβει το ρόλο που επιθυμούσε ως διαμεσολαβητής στον πόλεμο της Γάζας, επιθυμεί μέσα από αυτή τη συνάντηση να αμβλύνει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί διεθνώς και ειδικά στις ΗΠΑ για τον ίδιο και το καθεστώς του. Επιτίθεται ωστόσο στους Αμρικανούς, κατηγορώντας τους ότι με τη στάση τους έναντι της Τουρκίας και της Ελλάδος προσπαθούν «να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου».

Αναφέρθηκε μάλιστα στην υπόθεση των τουρκικών F-16, τα οποία η Τουρκία δεν έλαβε ποτέ από τις ΗΠΑ, «παρόλο που τα πληρώσαμε», ενώ συγχρόνως οι ΗΠΑ «στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συζητήσεων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση του Τούρκου προέδρου, ότι «υπάρχουν και ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και που θα διευρύνουν τη βάση για συνεργασία». Δε γνωρίζουμε σε τι ακριβώς αναφέρεται, γίνεται ωστόσο σαφές, ότι, όπως γράψαμε, επιδιώκει να πιέσει τη Δύση, προβάλλοντας ένα τάχα συγκαταβατικό προφίλ.

Το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος θα προχωρήσουν σε δηλώσεις πριν από το γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί στην τουρκική αποστολή, ενώ θα υπάρξουν και δηλώσεις, όχι όμως κοινή συνέντευξη τύπου.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη