Το πρώτο αίμα για ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή - Τρεις στρατιώτες νεκροί και 34 τραυματίες σε επίθεση με drone - Το Ιράν δείχνει ο Biden


Τουλάχιστον άλλοι  34 στρατιώτες τραυματίστηκαν στην επίθεση -  Οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώνονται στη Μέση Ανατολή από τις 17/10/2023 οπότε και άρχισαν οι επιθέσεις σε στόχους των ΗΠΑ στην περιοχή 

Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (27/1/2024) σε επίθεση με drone εναντίον βάσης των ΗΠΑ στη Συρία.
Τουλάχιστον άλλοι 34 τραυματίστηκαν από την επίθεση.
Πρόκειται για τους πρώτους Αμερικανούς που σκοτώνονται από την αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα.
Σύμφωνα με την ιορδανική κυβέρνηση η επίθεση κατά των Αμερικανικών δυνάμεων δεν έγινε εντός της Ιορδανίας, όπως αρχικά είχε αναφερθεί.
Στόχος της επίθεσης ήταν η αμερικανική στρατιωτική βάση Al-Tanf στη Συρία.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό γιατί απέτυχε η αεράμυνα της βάσης να αναχαιτίσει το drone.
Το τελευταίο τρίμηνο οι βάσεις των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ έχουν δεχθεί δεκάδες επιθέσεις με πυραύλους και drones ως απάντηση στη στήριξη που παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση στο Ισραήλ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ομάδες μαχητών «υποστηριζόμενες από το Ιράν».

Biden: Μάχη κατά της τρομοκρατίας - Το Ιράν από την επίθεση 

«Ενώ ακόμη συγκεντρώνουμε πληροφορίες για αυτήν την επίθεση, εμείς γνωρίζουμε ότι διεξήχθη από ριζοσπαστικές μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, που δρουν στη Συρία και το Ιράκ», ανέφερε ο Biden.
«Θα συνεχίσουμε τη δέσμευσή τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Και μην έχετε καμία αμφιβολία – θα θέσουμε όλους τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους σε χρόνο και με τον τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πάνω από 160 επιθέσεις στις βάσεις των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

«Από σεβασμό προς τις οικογένειες των νεκρών και σύμφωνα με την πολιτική του Πενταγώνου, οι ταυτότητες των πεσόντων στρατιωτικών δεν θα δημοσιοποιηθούν για 24 ώρες έως ότου ειδοποιηθούν οι οικογένειές τους», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση.
Οι αμερικανικές αρχές δεν έδωσαν άλλες λεπτομέρειες για το περιστατικό.
Από την αρχή της κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης, οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, καθώς και τα στρατεύματά τους στη Συρία, δέχονται τακτικές επιθέσεις.
Από τον Οκτώβριο 2023 και μέχρι τις 26/1/2024 υπολογίζεται πως είχαν δεχθεί πάνω από 160 επιθέσεις ενώ σε μία εξ αυτών χρησιμοποιήθηκαν και βαλλιστικοί πύραυλοι.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνουν σιιτικές ένοπλες ομάδες που δρουν στο Ιράκ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αρχές και άλλες πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ έχουν απαιτήσει επίσημα την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το έδαφος του αραβικού κράτους.

Σύντομα συνομιλίες για αποχώρηση από το Ιράκ

Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ και το Ιράκ επρόκειτο να έχουν άμεσα συνομιλίες αναφορικά με την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, εξέλιξη που θα πραγματοποιηθεί μέσω της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί.
«Οι ΗΠΑ και το Ιράκ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την έναρξη του διαλόγου της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Αύγουστο.
Ο διάλογος στοχεύει στον καθορισμό συγκεκριμένων βημάτων για τη μελλοντική αποχώρηση» αναφέρει το δημοσίευμα του CNN, επισημαίνοντας οι συζητήσεις θα εστιάσουν στην επόμενη φάση του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Στις συνομιλίες αυτές αναμένεται να συμμετάσχουν τόσο διπλωμάτες όσο και στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, και κύριο αντικείμενο τους αναμένεται να είναι το εάν και το πότε θα είναι εφικτό να τερματιστεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι Αμερικάνοι θέλουν η αποχώρηση τους να γίνει κατά τέτοιο τρόπο και βάσει ενός χρονοδιαγράμματος που να διασφαλίζει τη σταθερότητα της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ αλλά και θα επιτυγχάνει τον περιορισμό του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Κανένα χρονοδιάγραμμα, φύγετε τώρα

Τις ευγενείς αυτές επιδιώξεις των Αμερικάνων δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι Ιρακινοί, οι οποίοι με το επιχείρημα ότι το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων δεν θα πρέπει να επηρεαστεί από καμία περίσταση, στέλνουν ξεκάθαρα το μήνυμα του… «φύγετε τώρα».
Το έχει άλλωστε δηλώσει ξεκάθαρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ Mohammad Shia al- Sudani ήδη από τις 5 Ιανουαρίου του 2024, όταν και υποστήριξε πως η Διεθνής Συμμαχία δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία για να παρατείνει την παραμονή της στο ιρακινό έδαφος.
Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η Βαγδάτη πρόκειται να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να τερματίσει μόνιμα την ξένη διεθνή στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ αναφέροντας πως είναι πολύ κοντά στον καθορισμό μιας ημερομηνίας για την έναρξη του διαλόγου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη