Πρωθυπουργός της Σλοβακίας: «Η Ουκρανία ελέγχεται πλήρως από τις ΗΠΑ»


«Η Ουκρανία ελέγχεται πλήρως από τις ΗΠΑ». Αυτό ισχυρίζεται ο Ρόμπερτ Φίκο, ο σοσιαλδημοκρατικός πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ο οποίος συγκρίνει την κατάσταση στην Ουκρανία με το εάν το Μεξικό ελεγχόταν στρατιωτικά από τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης το περασμένο Σάββατο με τον ηθοποιό των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Σλοβακίας Radio Slovensko , ο Φίκο έκανε ορισμένες δηλώσεις που έχουν λάβει μεγάλη διεθνή προσοχή.

Ο Φίκο μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου πιστεύει ότι η γειτονική χώρα πρέπει να εγκαταλείψει εδάφη προκειμένου να συνάψει ειρήνη με τη Ρωσία.

- Τι περιμένουν; Ότι οι Ρώσοι φεύγουν από την Κριμαία, το Ντονμπάς και το Λουχάνσκ; Δεν είναι ρεαλιστικό, είπε.

Σε σύγκριση με το Μεξικό

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός συνέχισε την παρουσίαση ρωτώντας πώς ενήργησαν οι ΗΠΑ σε σχέση με τον νότιο γείτονά τους.

- Φανταστείτε ότι το Υπουργείο Άμυνας του Μεξικού πέφτει πλήρως στον έλεγχο της Ρωσίας. Ότι ολόκληρο το πολιτικό τοπίο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου και της κυβέρνησης, ελέγχεται από τη Ρωσία. Στη συνέχεια, φανταστείτε τον στρατό του Μεξικού να εντάσσεται σε μια στρατιωτική οργάνωση στην οποία η Ρωσία παίζει κυρίαρχο ρόλο, σκέφτηκε και συνέχισε:

- Η Ουκρανία δεν είναι μια κυρίαρχη ανεξάρτητη χώρα. Ελέγχεται απόλυτα και άμεσα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εθνικοσοσιαλιστής

Ο Ρόμπερτ Φίκο ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος πρωθυπουργός της Σλοβακίας τον περασμένο Οκτώβριο. Διευθύνει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, το «Riktning - Socialdemokrati», το οποίο είναι σοσιαλιστικό και εθνικιστικό κόμμα. Είναι η τρίτη φορά που είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της χώρας. Η πρώτη φορά ήταν το 2006.

Κάθε φορά που ο Φίκο κερδίζει εκλογές στη Σλοβακία, έχει εξοργίσει τους σοσιαλδημοκράτες συναδέλφους του στην υπόλοιπη ΕΕ. Ο λόγος είναι η επαναλαμβανόμενη κυβερνητική του συνεργασία με το Σλοβακικό Εθνικιστικό Κόμμα (SNS), κάτι που προκάλεσε την προσωρινή αποβολή του κόμματος από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PES) το 2006.

Μετά τη νίκη των εκλογών το περασμένο φθινόπωρο, το PES, με επικεφαλής τώρα τον πρώην πρωθυπουργό της Σουηδίας Stefan Löfven (S), απείλησε για άλλη μια φορά να αποβάλει τους Σλοβάκους Σοσιαλδημοκράτες. Αυτή τη φορά μετά από κατηγορίες για συνεργασία με τη Ρωσία και για την αντίθεση του κόμματος στην αποστολή χρημάτων και όπλων στην Ουκρανία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη