Το Ιράν βρίσκεται κοντά στην παραγωγή ατομικής βόμβας καθώς η στρατηγική «αποκλιμάκωσης» του Μπάιντεν αποτυγχάνει


Κορυφαίοι ειδικοί του Ιράν προειδοποιούν ότι το ισλαμικό Ιρανικό καθεστώς είναι τώρα κοντά στην παραγωγή ατομικής βόμβας.

Ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του έλαβαν προειδοποίηση από ειδικούς των  ΗΠΑ και του Ισραήλ για  επέκταση όπλων μαζικής καταστροφής  από το Ιράν.

Η στρατηγική του Μπάιντεν για αποκλιμάκωση και περιορισμό που στοχεύει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν απέτυχε.

Οι ειδικοί προτρέπουν τώρα τον Μπάιντεν να αποκαταστήσει την αποτροπή της Αμερικής εναντίον της Τεχεράνης, καθώς οι φόβοι για το καθεστώς απόκτησης πυρηνικής βόμβας αυξάνονται.

Ανησυχητικές αναφορές για το Ιράν που κινείται με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς στην  κατοχή πυρηνικού όπλου  έχουν εμφανιστεί από τον περασμένο μήνα.

Τον Δεκέμβριο, το Reuters ανέφερε ότι μια εμπιστευτική έκθεση του ΔΟΑΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα στα κράτη μέλη ανέφερε ότι «αύξησε την παραγωγή ουρανίου υψηλού εμπλουτισμού, αντιστρέφοντας μια προηγούμενη μείωση της παραγωγής από τα μέσα του 2023».

Το Reuters ανέφερε επίσης στην έκθεσή του «ότι το Ιράν εμπλουτίζει έως και 60%, κοντά στο περίπου 90% που είναι κατηγορίας όπλων, στο πιλοτικό εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων (PFEP) στο εκτεταμένο συγκρότημα Natanz και στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Fordow. FFEP), το οποίο είναι σκαμμένο σε ένα βουνό».

Σε μια έκθεση με τίτλο «Πόσο γρήγορα θα μπορούσε το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα σήμερα;» που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τον David Albright, φυσικό, και ιδρυτή και πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας, δήλωσε:

«Ο μακρύς στύλος στη σκηνή της κατασκευής πυρηνικών όπλων είναι ουσιαστικά ολοκληρωμένος.

«Το Ιράν μπορεί γρήγορα να φτιάξει αρκετό ουράνιο για πολλά πυρηνικά όπλα, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει το 2003».

Η Ολμπράιτ είπε ότι το Ιράν είχε ένα «πρόγραμμα πυρηνικών όπλων» μέχρι το 2003.

Στην έκθεσή της η Ολμπράιτ πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ στο Ιράκ, έγραψε:«Σήμερα, θα χρειαζόταν μόνο μια εβδομάδα για να παράγει αρκετό για το πρώτο του πυρηνικό όπλο.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη