Η Ουκρανία εγκαταλείπει την περικυκλωμένη Avdijivka


Κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, ο Ανώτατος Διοικητής της Ουκρανίας Oleksandr Syrskyi διέταξε πλήρη υποχώρηση από την επίμαχη πόλη Avdijivka. Χιλιάδες περικυκλωμένοι στρατιώτες πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να βγουν από τη βομβαρδισμένη πόλη.

Ήδη το βράδυ της Παρασκευής, οι Ουκρανοί στρατιώτες που υπερασπίζονται την Avdijivka στο Ντόνετσκ εγκατέλειψαν τα ανατολικά τμήματα της πόλης. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να περικυκλώσουν την πόλη όλο και περισσότερο . Ένας Ουκρανός διοικητής μέσα στην Avdijivka περιέγραψε την κατάσταση την Παρασκευή ως «πιο κολασμένη από τις πιο καυτές μάχες σε αυτή τη φάση του πολέμου», αναφερόμενος στην αιματηρή μάχη για τον Bachmut πέρυσι.

Σύντομα, ο Ανώτατος Διοικητής της Ουκρανίας Oleksandr Syrskyi διέταξε επίσης πλήρη υποχώρηση από την Avdijivka. Στο Facebook ο στρατηγός γράφει:

Λαμβάνοντας υπόψη την επιχειρησιακή κατάσταση γύρω από την Avdijivka, προκειμένου να αποφευχθεί η περικύκλωση και να διαφυλαχθεί η ζωή και η υγεία των στρατιωτών, αποφάσισα να αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να μετακινήσω την άμυνα σε πιο πλεονεκτικές γραμμές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο, οι Ρώσοι κατάφεραν να κλείσουν τη στενή λωρίδα γης που απέμενε για να εκκενώσουν οι Ουκρανοί ακόμη περισσότερο και σύμφωνα με το ρωσικό κανάλι Telegram Slavyangard , λίγο μετά τα μεσάνυχτα είχε πλάτος μόλις ένα χιλιόμετρο. Αυτό σημαίνει ότι οι στρατιώτες που εκκενώνουν πρέπει να κάνουν το δρόμο τους κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Η Ρωσία (κόκκινη) και η Ουκρανία (κίτρινη) θέσεις στην Avdijivka κατά τη διάρκεια της νύχτας τουΣαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πάνω από 7.000 Ουκρανοί στρατιώτες που πρέπει να εκκενώσουν από την Avdijivka. Την ίδια ώρα, η ουκρανική πλευρά έχει δηλώσει ότι περίπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί γύρω από την Avdijivka και ότι δεν έχει απομείνει ούτε ένα ανέπαφο κτίριο στην πόλη.

Σε μια τελευταία προσπάθεια να σώσει την κατάσταση, ο Syrskyj επέλεξε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να στείλει την επίλεκτη 3η Ταξιαρχία Εφόδου, που αποτελείται κυρίως από εκπαιδευμένους στο ΝΑΤΟ και εξοπλισμένους από το ΝΑΤΟ βετεράνους Azov, στην Avdijivka. Επί τόπου, ο διοικητής της ταξιαρχίας καταιγίδων Andrij Biletskyj - ο οποίος ήταν επίσης αρχηγός του κόμματος της Σοσιαλιστικής Εθνικιστικής Συνέλευσης - περιέγραψε την κατάσταση ως  «κόλαση»  και ταυτόχρονα  «απειλητική και ασταθή» .

Στο Telegram , η 3η Ταξιαρχία Θύελλας ανακοίνωσε τώρα ότι υποχωρεί από την Avdijivka. Σε μια δήλωση, ο Biletskyj γράφει:

Χάρη σε όλους τους μαχητές για την αξιοπρεπή μάχη που πρόσφεραν στον εχθρό στην Avdijivka, σε συνθήκες συνολικής ποσοτικής υπεροχής των Ρώσων σε προσωπικό, σε εξοπλισμό, σε πυρομαχικά πυροβολικού. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε, και μετά μερικά. Ευχαριστώ για την αντοχή όλων.

Ο Biletskyj ευχαριστεί επίσης τον Syrskyij για μια "καλά μελετημένη απόφαση" και υπόσχεται ότι οι άνδρες του θα επιστρέψουν στην Avdijivka για να "αντεπιτεθούν ακόμη πιο σκληρά" .

Η Avdijivka είναι μια συμβολικά σημαντική πόλη για τη Ρωσία, καθώς έχει αναγνωριστεί ως η βάση για πολλές από τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων που πραγματοποιήθηκαν κατά της πόλης του Ντόνετσκ και των περιχώρων της. Η πόλη υπήρξε επίσης ένα από τα ισχυρότερα φρούρια για τον ουκρανικό στρατό στο Donbass και επομένως έχει επίσης στρατηγική σημασία.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη