Η Ουκρανία προσβάλλει την Αυστραλία: Δεν θέλουμε τα ιπτάμενα σκουπίδια σας


Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία λόγω της έλλειψης πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων, αφού τα περισσότερα από τα αεροσκάφη Su-27 και MiG-29 που διέθετε η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας καταρρίφθηκαν ή καταστράφηκαν.

Ως εκ τούτου, έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόκτησης αεροσκαφών F-16 από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ , αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ένδειξη πότε αυτά τα αεροσκάφη θα παραδοθούν στο Κίεβο , λόγω της διαδικασίας γενικής επισκευής και εκπαίδευσης και του φόβου της ουκρανικής πλευράς ότι η ρωσική ο στρατός θα τα εντοπίσει και θα τα καταστρέψει αμέσως μετά την παράδοση.


Εκτός από τα F-16, υπήρχε επίσης σχέδιο για τον εξοπλισμό Ουκρανών πιλότων με μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F/A-18 "Hornet" , τα οποία αποσύρθηκαν από την υπηρεσία από την Αυστραλιανή Πολεμική Αεροπορία, αλλά λόγω, για να το θέσω ήπια, μια «παρεξήγηση» μεταξύ Αυστραλίας και Ουκρανίας, η παράδοση αυτών των αεροπλάνων πιθανότατα δεν θα γίνει.

Όπως αναφέρει το Financial Review , κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των αξιωματούχων των δύο χωρών, ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας είπε στους Αυστραλούς συναδέλφους του ότι το Κίεβο δεν ενδιαφέρεται για τα 41 απόστρατα F/A-18 που ήθελε η Καμπέρα . δωρίστε .

"Δεν θέλουμε τα ιπτάμενα σκουπίδια σας ", σχολίασε ο Ουκρανός αξιωματικός για το θέμα, σύμφωνα με πηγή που παρευρέθηκε στις συνομιλίες.

Η δήλωση αυτή υποδηλώνει παρεξήγηση μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και το γεγονός ότι η κορυφή του ουκρανικού στρατού γνωρίζει λίγο πολύ την ηλικία και την (κακή) κατάσταση του εξοπλισμού που λαμβάνει, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα από την εμπρός.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που απορρίπτεται η προμήθεια όπλων από την Αυστραλία, καθώς οι αυστραλιανές αρχές είχαν προηγουμένως αρνηθεί την προμήθεια τεθωρακισμένων τζιπ Hawkei καθώς και αποσυρθέντων μεταγωγικών ελικοπτέρων MRH-90 Taipan , τα οποία βρίσκονται σε διαδικασία κατασκευής. κόπηκε και μετατράπηκε σε παλιοσίδερα.

Επίσης, η Αυστραλία είναι μία από τις λίγες χώρες στην πολιτική Δύση που αρνήθηκε να ανοίξει ξανά την πρεσβεία της στο Κίεβο, δημιουργώντας περαιτέρω δυσκολίες στην επικοινωνία και την κατανόηση των αναγκών του ουκρανικού στρατού.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι «τεταμένες σχέσεις» των δύο χωρών, αναφέρει η «Financial Review».

Ένα σχέδιο δωρεάς αυστραλιανών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία αποσύρθηκαν από επιχειρησιακή χρήση το 2021 , προτάθηκε τον Μάρτιο του 2023 και δύο μήνες αργότερα προέκυψαν πληροφορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δώσει την ευλογία τους για τη μεταφορά τους.

Όντας αεροσκάφη σχεδιασμένα για χρήση σε αεροπλανοφόρα, τα F/A-18 είναι μια ελαφρώς καλύτερη επιλογή για την Ουκρανία από τα F-16.

Ο λόγος είναι το ενισχυμένο υπόστρωμα τους, το οποίο τους επιτρέπει να απογειώνονται από έναν σύντομο διάδρομο, το οποίο είναι μεγάλο πλεονέκτημα λαμβάνοντας υπόψη τις κατεστραμμένες ουκρανικές αεροπορικές βάσεις και το γεγονός ότι τα δυτικά αεροπλάνα θα πρέπει επίσης να απογειωθούν από αυτοκινητόδρομους.

Ωστόσο, εκείνη την περίοδο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Ουάσιγκτον και Βρυξελλών εντάθηκαν σχετικά με την προμήθεια F-16 από χώρες όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Νορβηγία , ενώ εκτός από τους Δανούς , εκπαίδευση για Ουκρανούς πιλότους προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες και Ρουμανία .

Αυτό έχει προκαλέσει κάποιο φόβο στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ότι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν δύο διαφορετικούς τύπους μαχητικών αεροσκαφών από τη Δύση, καθώς το καθένα από αυτά απαιτεί ξεχωριστή συντήρηση, οπλισμό και εκπαίδευση.

Ως εκ τούτου, ο Ουκρανός αξιωματικός που υποτίθεται ότι θα ζητούσε επίσημα την παράδοση των «Hornets» αντ' αυτού αποκάλεσε το αυστραλιανό αεροσκάφος «ιπτάμενα σκουπίδια», το οποίο, σύμφωνα με την «Financial Review», κατέστρεψε ολοσχερώς την πιθανή συμφωνία δωρεάς.

«Αν δεν το είχε πει αυτό, τα Hornets θα πετούσαν ήδη πάνω από την Ουκρανία», λέει μια πηγή που γνωρίζει τις διαπραγματεύσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν τη μεταφορά των F-16 στην Ουκρανία μόλις τον Αύγουστο του 2023 και ο Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Δυνάμεων, Valery Zaluzhny , παραπονέθηκε ακόμη και τότε ότι « η Ρωσία έχει αρκετό χρόνο για να βελτιώσει την αεράμυνα της πριν θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση από αεροσκάφη που παραδόθηκαν από τη Δύση».

Τον Δεκέμβριο, ωστόσο, προέκυψε ένα άλλο πρόβλημα για την ουκρανική πλευρά, επειδή οι δυτικοί σύμμαχοί της δεν κατάφεραν να εκπαιδεύσουν και να παραδώσουν τα F-16, έτσι η «λίστα επιθυμιών» που έστειλε το Κίεβο στις Ηνωμένες Πολιτείες περιελάμβανε μεταξύ άλλων F/A-18». Σφήκα".

Προέκυψαν επίσης πληροφορίες ότι στις 8 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν ξανά οι συνομιλίες μεταξύ Αυστραλίας και Ουκρανίας για την παράδοση «ιπτάμενων σκουπιδιών».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Ρίτσαρντ Μαρλς αρνήθηκε να σχολιάσει την πιθανή παράδοση, ενώ εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας είπε ότι τα αεροσκάφη ήταν στο «τελικό στάδιο παροπλισμού και στάλθηκαν για σκραπ».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη