Μακρόν: Δεν αποκλείει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία


Μετά τη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας στο Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν λέει ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή συναίνεση για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ούτε όμως θέλει να το αποκλείσει.

Τη Δευτέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε προσκαλέσει εκπροσώπους 20 ευρωπαϊκών χωρών στο Παρίσι για να συζητήσουν πώς να αποτρέψουν μια ρωσική νίκη στην Ουκρανία. Πριν από τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας  Ρόμπερτ Φίκο προειδοποίησε για το τι ήθελαν να συζητήσουν πολλοί συνάδελφοί του στο Παρίσι.

— Θα περιοριστώ στο να πω ότι αυτά τα έγγραφα [πριν από τη συνάντηση στο Παρίσι] υποδηλώνουν ότι ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία σε διμερή βάση, δήλωσε ο Φίκο πριν από τη συνάντηση.

— Δεν μπορώ να πω ποιος είναι ο σκοπός ή τι πρόκειται να κάνουν εκεί, συνέχισε ο Φίκο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι είναι και ο ίδιος Πουτινιστής αφού υποστήριξε ανοιχτά μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση.

Ο Φίκο της Σλοβακίας χαρακτήρισε τα προπαρασκευαστικά έγγραφα ως «αποκρουστικά» και υποσχέθηκε να μην συμμετάσχει ποτέ σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ακόμη κι αν του κοστίσει την πρωθυπουργία. Ο Φίκο κοροϊδεύτηκε στα μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα ως «συναγερμός» και του υποδείχθηκε ότι είχε κρυφή ατζέντα με τις προειδοποιήσεις του.

Αλλά μετά τη συνάντηση, ο Μακρόν φαίνεται να αποδεικνύει τουλάχιστον εν μέρει τον Φίκο ότι έχει δίκιο. Σύμφωνα με το Reuters , ο Γάλλος πρόεδρος επιβεβαιώνει ότι στη συνάντηση τέθηκε το θέμα των στρατευμάτων στην Ουκρανία.

— Δεν υπάρχει επί του παρόντος συναίνεση για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων [στην Ουκρανία], εξήγησε ο πρόεδρος.

- Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να αποκλειστεί. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει.

Δεν είναι σαφές τι θα έκαναν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ουκρανία και ο Fico δεν μπορούσε ή δεν θα μπορούσε να εξηγήσει περαιτέρω το θέμα. Ωστόσο, μια ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θεωρείται συνήθως εξαιρετικά επικίνδυνη και έχει τουλάχιστον απορριφθεί ανοιχτά από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο παρελθόν.

Ο Ρώσος κορυφαίος πολιτικός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξήγησε πρόσφατα με μεγαλύτερη σαφήνεια σε τι θα μπορούσε να οδηγήσει αυτό, με βάση αυτό που υπαγορεύει το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα εάν η χώρα δεχθεί επίθεση από έναν ισχυρότερο εχθρό.

«Η απάντηση θα είναι ασύμμετρη. Για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, θα χρησιμοποιηθούν βαλλιστικοί πύραυλοι και ρομπότ κρουζ που θα φέρουν ειδικές κεφαλές», δήλωσε ο Ρώσος πρώην πρόεδρος. «Και αυτή είναι η ίδια η αποκάλυψη. Το τέλος όλων» , έγραψε περαιτέρω.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη