Αποτυχία της Ισραηλινής επίθεσης: Η Χαμάς εξακολουθεί να βρίσκεται σε όλα τα μέρη της Γάζας


Σύμφωνα με κατοίκους 
της Γάζας , αναλυτές και Ισραηλινούς αξιωματούχους, τα μέλη 
της Χαμάς επέστρεψαν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας , όπου συνεχίζουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισραήλ και ανοικοδομούν διοικητικές δομές.

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι και αστυνομία της Χαμάς ελέγχουν πλήρως το νότιο τμήμα αυτού του θύλακα, όπου βρίσκεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, αν και υπήρχε απειλή για τη δημόσια τάξη και ειρήνη στις κεντρικές περιοχές, γράφει ο βρετανικός Guardian .

Το γεγονός ότι έως και το 80 τοις εκατό των σηράγγων της Χαμάς παρέμειναν ανέπαφες, όπως επιβεβαίωσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι στη Wall Street Journal (WSJ), υποδηλώνει ότι οι Ισραηλινοί σε καμία περίπτωση δεν ελέγχουν τις εξελίξεις στη Γάζα.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα εφημερίδα, τα ισραηλινά στρατεύματα κατέστρεψαν ή κατέστρεψαν μόνο το 20 με 40 τοις εκατό των σηράγγων μετά από μήνες μάχης.

Κάποια από αυτά βομβαρδίστηκαν και άλλα βυθίστηκαν, αλλά η πρόοδος των Ισραηλινών κατακτητών δεν είναι αρκετά γρήγορη.

Σύμφωνα με τους Times of Israel , ο ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar και άλλοι διοικητές λέγεται ότι κρύβονται σε ορισμένες από αυτές τις σήραγγες .

Ισραηλινοί στρατιώτες μπροστά από τη σήραγγα της Χαμάς. Πηγή: Screenshot, X

Σύμφωνα με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, είναι πιθανότατα κάπου υπό τον Χαν Γιούνις , μαζί με μερικούς από τους ομήρους που συνέλαβε η Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους New York Times, το συνολικό μήκος των σηράγγων της Χαμάς είναι μεταξύ 550 και 720 χιλιομέτρων , που είναι σημαντικά περισσότερο από ό,τι πίστευε η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην αρχή των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Τέτοιες εξελίξεις δείχνουν ότι μετά από μόλις τέσσερις μήνες μάχης, τα ισραηλινά στρατεύματα αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην επίτευξη των πολεμικών τους στόχων, τους οποίους ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου όρισε ως «καταστροφή» της Χαμάς.

«Δυστυχώς, ακούμε όλο και περισσότερες ιστορίες για την αναζωπύρωση της εξέγερσης στην κεντρική και βόρεια Γάζα. Ακούμε επίσης ότι η Χαμάς ανακτά τον έλεγχο της αστυνομίας και του εμπορίου στο βορρά, κάτι που είναι πολύ κακό αποτέλεσμα των γεγονότων», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Eyal Hulata .

Ο Michael Milstein του Ινστιτούτου Εθνικών και Ασφαλειών του Ισραήλ πιστεύει επίσης ότι η Χαμάς αποκαθιστά τον έλεγχο σε τμήματα της βόρειας Γάζας που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός μετά από αιματηρές μάχες στα τέλη του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της πόλης της Γάζας.

Η Χαμάς αποτελείται από μια πολιτική και μια στρατιωτική πτέρυγα, και αυτή η οργάνωση εκτελεί όλα τα διοικητικά καθήκοντα στη Λωρίδα της Γάζας για περισσότερα από 15 χρόνια , διαχειρίζεται τον θύλακα, συλλέγει φόρους και οργανώνει δημόσιες υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, πολλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε όλα τα επίπεδα πιστεύεται ότι είναι μέλη ή τουλάχιστον υποστηρικτές της Χαμάς, γράφει ο Guardian.

«Είναι δύσκολο να πει κανείς αν επέστρεψαν ή δεν έφυγαν ποτέ, αλλά όπως και να το γυρίσεις, είναι ακόμα εκεί», είπε ένας αξιωματικός του ισραηλινού στρατού που πολέμησε στη Γάζα.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες παραδέχονται επίσης, όπως ο στρατιώτης από κάτω, ότι δεν είναι  ηθικός στρατός , γιατί έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς καν να ακούσουν...

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που διανέμουν βοήθεια σε ανθρώπους στη Γάζα πρέπει να συνεργαστούν με τοπικούς αξιωματούχους που διορίζονται από τη Χαμάς, και η αστυνομία της συνεχίζει να παρέχει προστασία στις νηοπομπές βοήθειας.

Ωστόσο, τμήματα του θύλακα όπου ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ έχουν αποτελεσματικό έλεγχο, όπως η κεντρική Γάζα, έχουν δει μια δραστική άνοδο στα ποσοστά εγκληματικότητας και οι επιθέσεις σε φορτηγά βοήθειας είναι πολύ συνηθισμένες.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι οι δυνάμεις τους εξόντωσαν περίπου 9.000 από τους 30.000 στρατιώτες που είχε η Χαμάς πριν από τον πόλεμο, ο οποίος ξέσπασε μετά την επίθεση της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ.

Ας θυμηθούμε ότι ένα από τα αίτια αυτής της επίθεσης ήταν η περσινή καταστροφή του τζαμιού Al-Aqsa στην Ιερουσαλήμ από Εβραίους εξτρεμιστές και παράνομους Εβραίους μετανάστες.

Η επίθεση στο τζαμί έγινε πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, σε μια επίθεση στο νότιο Ισραήλ, περίπου 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν , σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, κυρίως από τις Ισραηλινές Δυνάμεις (IDF), και 240 άμαχοι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας.

Κατά τη διάρκεια του ισραηλινού βομβαρδισμού αυτού του θύλακα, περισσότεροι από 26.600 άνθρωποι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια.

Μεγάλα τμήματα της Γάζας έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς, ενώ περίπου 1,9 από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα έχουν εκτοπιστεί.

Ωστόσο, ορισμένοι δυτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Χαμάς έχει αποδυναμωθεί πολύ στις αιματηρές μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις και υπάρχουν επίσης υποθέσεις ότι υπήρξαν διαιρέσεις μέσα στην ίδια την οργάνωση.

"Μου φαίνεται ότι ένα σημαντικό μέρος της Χαμάς έχει καταστραφεί και αυτό που απομένει από αυτήν την οργάνωση στο βορρά είναι κυρίως τρομοκρατικά κελιά, στην καλύτερη περίπτωση αντάρτες, αλλά όχι τάγματα", είπε στον Guardian ο Matt Levitt , ειδικός στη Χαμάς. στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον .

Ο κίνδυνος για τη Γάζα είναι ότι θα μπορούσε τώρα να περιέλθει σε κατάσταση αναρχίας, παρόμοια με αυτή στη Σομαλία , εάν δεν τεθεί σε εφαρμογή ένα βιώσιμο σύστημα νόμου και τάξης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη