Οι ΗΠΑ προμηθεύουν την Ουκρανία με νέα, φθηνότερη βόμβα μεγάλου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξει στόχους αμάχων στη ρωσική επικράτεια


Μια νέα βόμβα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνεται προς την Ουκρανία , με την πρώτη παρτίδα αυτών των κατευθυνόμενων βομβών να πρόκειται να φτάσει στο Κίεβο εντός ημερών .

Αυτό το νέο όπλο είναι γνωστό ως Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), ένας ολοκαίνουργιος πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάστηκε από την Boeing . Οι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι αυτός ο πύραυλος είναι τόσο νέος που ακόμη και οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν τον έχουν στο απόθεμά τους.

Οι GLSDB αναμένεται να είναι «μια σημαντική [αναβάθμιση] ικανότητας για την Ουκρανία», σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε με  το Politico υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι GLSDB αναμένεται να αυξήσουν τον περιορισμένο αριθμό πυραύλων Στρατού Τακτικού Πυραυλικού Συστήματος (ATACMS) που έχουν ήδη παράσχει οι ΗΠΑ στο Κίεβο και έχουν εξαντληθεί σοβαρά από τη χρήση. Θα επιτρέψει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας να χτυπήσουν στόχους σε διπλάσια απόσταση από την απόσταση που μπορούν να προσεγγίσουν οι πύραυλοι που εκτοξεύει τώρα το Κίεβο από συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας που παρέχονται από τις ΗΠΑ και θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να μετακινήσει τα στρατεύματά της και τις προμήθειες της πιο μακριά από τις πρώτες γραμμές.



«Τους δίνει μια μεγαλύτερη εμβέλεια» κρούσης που δεν είχαν πριν είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι ένα επιπλέον βέλος στη φαρέτρα που θα τους επιτρέψει να κάνουν περισσότερα».

Η GLSDB είναι μια βόμβα ολίσθησης που μπορεί να ταξιδέψει περίπου 90 μίλια και αποτελείται από μια βόμβα ακριβείας 250 λιβρών που είναι δεμένη σε έναν κινητήρα πυραύλων και εκτοξεύεται από εκτοξευτές εδάφους, όπως πνευματικοί καταπέλτες. Η σουηδική αμυντική εταιρεία Saab AB, η οποία ανέπτυξε από κοινού το GLSDB με την Boeing, καυχήθηκε στον ιστότοπό της ότι τα συστήματα καθοδήγησης ακριβείας στον πύραυλο είναι τόσο ακριβή που μπορεί να χτυπήσει στην ακτίνα ενός ελαστικού αυτοκινήτου ή περίπου τρία πόδια.

Η περιγραφή της Saab για το GLSDB ισχυρίζεται ότι ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί για δυνάμεις που θέλουν να αμυνθούν από επιτιθέμενους από υπερυψωμένα εδάφη όπως βουνά και να χτυπήσουν στόχους που κυμαίνονται από σκληρυμένες εγκαταστάσεις έως «μαλακά στοιχεία» από όλες τις γωνίες, συμπεριλαμβανομένων των σημείων εκτόξευσης.

«ΟΙ GLSDB είναι η απόλυτη λύση για έναν πελάτη που αναζητά μια προσιτή, υψηλής ακρίβειας και μεγάλης εμβέλειας λύση», δήλωσε ο Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Saab Svein Daae.



Η Ουκρανία θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρησιμοποιήσει τη βόμβα στη μάχη καθιστώντας την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία μια κρίσιμη δοκιμαστική περίπτωση καθώς η Boeing προσπαθεί να εξάγει  τις GLSDB σε άλλες χώρες που έχουν ξεκινήσει τα δικά τους προγράμματα στρατιωτικού εκσυγχρονισμού και συσσώρευσης από την αρχή του σύγκρουση τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι GLSDB θα μπορούσαν να επιτρέψουν συχνότερα και βαθύτερα χτυπήματα στις ρωσικές γραμμές.

Οι νέες βόμβες ολίσθησης έχουν περιγραφεί ως όχι πολύ ισχυρές, αλλά πολύ φθηνότερες στην κατασκευή και είναι μικρότερες και ευκολότερες στην ανάπτυξη από τα παραδοσιακά ATACMS. Το πιο σημαντικό, οι GLSDB επεκτείνει το βεληνεκές του στόλου πυραύλων της Ουκρανίας και παρέχει στο Κίεβο έναν νέο τρόπο να χτυπήσει τις ρωσικές δυνάμεις και τις υποδομές πίσω από τις γραμμές του μετώπου, οι οποίες έχουν καταλήξει σε ένα είδος αδιεξόδου.

Επιπλέον, οι GSLDB ταιριάζουν καλύτερα για τη νέα στρατηγική της Ουκρανίας σε αυτή τη νέα φάση της σύγκρουσης, επιτρέποντας στα ουκρανικά στρατεύματα να διακόψουν τις ρωσικές επιχειρήσεις με πυραυλικές επιθέσεις και δημιουργώντας τακτικά πλεονεκτήματα σε όλη την πρώτη γραμμή που μπορεί είτε να οδηγήσει σε σοβαρή φθορά είτε σε στιγμές που τα στρατεύματα μπορούν να εκμεταλλευτούν του.

"Είναι καιρός να βρούμε δημιουργικά μέσα για να παρέχουμε την ικανότητα και την ικανότητα που απαιτείται για να χτυπήσουμε βαθιά και συχνά πίσω από τις ρωσικές γραμμές", δήλωσε ο Tom Karako, ειδικός τεχνολογίας όπλων και ασφάλειας στο think tank the Center for Strategic and International Studies.

Η Boeing έστειλε το όπλο στους  διοικητές του Υπουργείου Άμυνας στις αρχές του 2023, παρουσιάζοντάς τους μια «ταχεία επιλογή εννέα μηνών» για παράδοση που απαιτούσε την εξαίρεση της Boeing από μια εις βάθος αναθεώρηση που διασφαλίζει ότι το Πεντάγωνο θα λάβει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για το κόστος το συμβολαιο.

Το Πεντάγωνο ενέκρινε τη χρηματοδότηση για τις παραδόσεις GLSDB στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, με μια σύμβαση για την έναρξη της παραγωγής που υπογράφηκε και εγκρίθηκε από την κυβέρνηση ένα μήνα αργότερα. Ο στρατός των ΗΠΑ επέβλεψε αρκετούς μήνες δοκιμών της νέας βόμβας με καθοδήγηση ακριβείας προτού σταλεί στην Ουκρανία.

Οι τελευταίες δοκιμές της GLSDB πραγματοποιήθηκαν πριν  από ένα μήνα στις 16 Ιανουαρίου στο πεδίο δοκιμών της αεροπορικής βάσης Eglin στη Φλόριντα. Έξι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σε αυτή τη δοκιμή ως μέρος μιας δοκιμής νωρίς το πρωί πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.

Η Μόσχα ανησυχεί ότι η σχετικά φθηνή κατασκευή και η μεγαλύτερη εμβέλεια της GLSDB θα μπορούσαν να επιτρέψουν βαθύτερα και συχνότερα πλήγματα σε διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος, οδηγώντας σε περισσότερες απώλειες αμάχων.


Το Κρεμλίνο έχει καταγγείλει προηγούμενα ουκρανικά πλήγματα σε μη στρατιωτικές υποδομές ως τρομοκρατικές ενέργειες και ζήτησε να σταματήσει η δυτική στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, προειδοποιώντας ότι οι αποστολές όπλων απλώς παρατείνουν τη σύγκρουση και οδηγούν σε περισσότερη αιματοχυσία - ειδικά θύματα αμάχων - χωρίς να αλλάζουν πραγματικά το αποτέλεσμα υπέρ της Ουκρανίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη