Η Κίνα κατακεραυνώνει το ΝΑΤΟ τον «Πράκτορα του Προβλήματος».


Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σταματήσει και να αρχίσει να προωθεί την παγκόσμια ειρήνη δήλωσε ο Κινέζος απεσταλμένος Ζανγκ Τζουν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία ήταν αφιερωμένη στη δεύτερη επέτειο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ τόνισε ότι ο αγώνας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου ήταν μια «τραγωδία που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί » .

Το RT αναφέρει: Η Ρωσία ξεχώρισε την αποτροπή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως έναν από τους κύριους στόχους της στρατιωτικής της επιχείρησης στη γειτονική χώρα. Η Μόσχα προειδοποίησε σε πολλές περιπτώσεις ότι θεωρούσε την πιθανή ένταξη του Κιέβου στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ως σημαντική απειλή για την ασφάλειά της.

Ο Κινέζος απεσταλμένος υπογράμμισε την ανάγκη «να σεβόμαστε τις νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών», που είναι μέλη του ΟΗΕ. «Η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την ενίσχυση ή ακόμη και την επέκταση ενός στρατιωτικού μπλοκ», πρόσθεσε.

«Ενθαρρύνουμε το ΝΑΤΟ να κάνει κάποια αναζήτηση ψυχής, να βγει από το κλουβί της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου και να απέχει από το να ενεργεί ως πράκτορας προβλημάτων που υποκινεί την αντιπαράθεση του μπλοκ», είπε ο Ζανγκ.

Κάλεσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, «να κοιτάξει τον κόσμο μέσα από αντικειμενικό πρίσμα, να σταματήσει τις κροταλίες και να κάνει πράγματα που ευνοούν πραγματικά την παγκόσμια ειρήνη».

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο, τα μέρη στη σύγκρουση στην Ουκρανία θα πρέπει να εργαστούν για τη δημιουργία «ευνοϊκών συνθηκών για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων… όχι ανθρωπογενή εμπόδια για να γίνει πιο δύσκολη η επίτευξη της ειρήνης, πολύ περισσότερο να προμηθεύονται όπλα, να φουντώνουν τη φωτιά και να ρίχνουν λάδι πάνω της και να επωφεληθούν από την παρατεταμένη κρίση».

Σε μια συνέντευξη με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «η υπόσχεση ήταν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά» μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991. Αλλά η Δύση εξαπάτησε τη Μόσχα, με το μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ προσθέτοντας νέα μέλη από τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης σε αρκετές περιπτώσεις έκτοτε, είπε.

Το 1999, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία ήταν τα πρώτα κράτη του πρώην σοβιετικού μπλοκ που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Ένα ακόμη μεγαλύτερο κύμα επέκτασης σημειώθηκε το 2004 όταν έγιναν μέλη η Βουλγαρία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Στη σύνοδο κορυφής της στο Βουκουρέστι το 2008, η συμμαχία είπε ότι η Γεωργία και η Ουκρανία θα γίνουν μέλη στο μέλλον, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από τη Ρωσία. '

Τον επόμενο χρόνο, το ΝΑΤΟ πρόσθεσε την Αλβανία και την Κροατία στις τάξεις του, ενώ ακολούθησε η συμπερίληψη του Μαυροβουνίου και των Σκοπίων το 2017 και το 2020, αντίστοιχα.

Η τελευταία χώρα που προσχώρησε είναι η Φινλανδία, η οποία προσχώρησε πέρυσι επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Η γειτονική Σουηδία βρίσκεται επίσης στα πρόθυρα της αποδοχής, καθώς δεν έχει έγκριση μόνο από την Ουγγαρία για την οριστικοποίηση της ένταξής της.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη