Τέσσερα μέλη της ΕΕ προειδοποιούν: Οι Γερμανικοί φόροι στη διαμετακόμιση LNG είναι πολύ υψηλοί, θα στραφούμε στο Ρωσικό αέριο


Η Αυστρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου λόγω των γερμανικών δασμών στη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω των συνόρων της Γερμανίας .

Αυτά τα τέσσερα μέλη της ΕΕ συνεχίζουν να εισάγουν σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου από τη Ρωσία , παρά τις προσπάθειες του μπλοκ να μειώσει την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, αναφέρουν οι Financial Times .

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στο μπλοκ έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ άνω των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο του 2022 , αφού η Μόσχα μείωσε δραστικά τη ροή φυσικού αερίου προς την ΕΕ ως απάντηση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη ενός στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία .

Η Γερμανία, η οποία έχει γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ευρώπης από χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Κατάρ , και ως εκ τούτου βασικός ενδιάμεσος στη μετέπειτα διαμετακόμισή της σε άλλα μέρη του εικοσιέβδομου μπλοκ, εισήγαγε δασμούς διαμετακόμισης (φόρους). 2022 για την κάλυψη του κόστους πλήρωσης ιδίων προμηθειών φυσικού αερίου.

Ωστόσο, σε έγγραφο που κυκλοφόρησε από την ΕΕ και στο οποίο είχε πρόσβαση η βρετανική εφημερίδα, η Βιέννη, η Πράγα , η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα επισημαίνουν ότι οι γερμανικοί φόροι έχουν «καταστήσει πιο δύσκολη την πρόσβαση των ανατολικοευρωπαίων μελών του μπλοκ στο εισαγόμενο αέριο από Δυτική Ευρώπη ."

Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει ορισμένα κράτη μέλη να βασίζονται περισσότερο στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυξάνοντας ενδεχομένως τη γεωπολιτική τους εξάρτηση (από τη Μόσχα) και υπονομεύοντας κάθε προσπάθεια διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας», προειδοποιεί η βρετανική εφημερίδα.

Η εισφορά ανέρχεται σήμερα σε 1,86 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που είναι περίπου το ένα δέκατο της τρέχουσας ευρωπαϊκής τιμής αναφοράς του φυσικού αερίου.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι εξακολουθούν να σταθμίζουν και να αξιολογούν τους γερμανικούς δασμούς λόγω ανησυχιών ότι θα ανάγκαζε άλλα μέλη να επιβάλουν τους δικούς τους δασμούς.

Η Ιταλία εξετάζει επίσης ένα παρόμοιο μέτρο φέτος .

Ο Τζόζεφ Σικέλα , ο Τσέχος υπουργός Ενέργειας, είπε στους Financial Times ότι οι χώρες της ΕΕ δεν θα πρέπει να "επιτρέψουν καμία υποτίμηση των προσπαθειών μας (να μειώσουμε την εξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας) επιβάλλοντας τέλη που ευνοούν την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη