Το πρώτο Αμερικανικό M1 Abrams που γίνεται ΣΤΑΧΤΗ στην Ουκρανία-Πεσκόφ: «Αυτά τα τανκς θα καούν όπως όλα τα άλλα»


Οποιοδήποτε όπλο παραδοθεί στο Κίεβο «θα καεί» και τα Αμερικανικά άρματα μάχης M1 Abrams δεν αποτελούν εξαίρεση, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τη Δευτέρα .

Ο Πεσκόφ έκανε την παρατήρηση όταν το TASS του ζήτησε να σχολιάσει την πρώτη καταστροφή ενός Ουκρανικού τανκ M1 Abrams από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το όχημα φέρεται να καταστράφηκε κοντά στο χωριό Berdiči , το οποίο βρίσκεται βορειοδυτικά της Avdejevka , μια πόλη-κλειδί στο Donbas , που απελευθερώθηκε από τον ρωσικό στρατό στις αρχές του μήνα.

Το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο υποτίθεται ότι δείχνει το όχημα με μια μεγάλη κολόνα φωτιάς να υψώνεται από τον θόλο του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ρωσικών ΜΜΕ, το αμερικανικό τανκ έγινε στόχος αεροσκάφους αυτοκτονίας FPV και τουλάχιστον ένα χτύπημα από φορητό αντιαρματικό πύραυλο.

Ένα κοντινό πλάνο του κατεστραμμένου Abrams, που τραβήχτηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης, δείχνει ότι η αποθήκευση πυρομαχικών του οχήματος καίγεται και ο χώρος του κινητήρα καίγεται επίσης.

Η Ουάσιγκτον δεσμεύτηκε να παραδώσει 31 άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία τον Ιανουάριο του 2023 , πριν από την από καιρό ανακοινωθείσα αλλά τελικά ανεπιτυχή αντεπίθεση του Κιέβου . Ωστόσο, δεν παραδόθηκαν πλήρως μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και προφανώς κρατήθηκαν μακριά από το μέτωπο, καθώς εμφανίζονταν μόνο σε προπαγανδιστικά βίντεο.

Οι Ουκρανοί Abrams έχουν εμπλακεί στην πραγματικότητα με ρωσικές δυνάμεις μόνο τις τελευταίες ημέρες, όταν αναπτύχθηκαν στο πεδίο της μάχης για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του Κιέβου να σταματήσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προς τα δυτικά μετά την πτώση του Avdeyevka, του πρώην κύριου προπυργίου της Ουκρανίας στο Donbass και ενός από τα βασικά φυλάκια για μαζικές επιθέσεις πυροβολικού και ρουκετών στην πόλη του Ντόνετσκ.

Η εκδήλωση είναι μέρος της καθημερινότητας του ρωσικού στρατού στην «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου .

Ο Πεσκόφ είπε αυτό όταν ζήτησε από το πρακτορείο TASS να σχολιάσει την πρώτη καταστροφή του ουκρανικού τανκ M1 Abrams από τις ρωσικές δυνάμεις, η οποία αναφέρθηκε νωρίτερα.

«Οι στρατιώτες μας είπαν από την αρχή ότι αυτά τα τανκς θα καούν όπως όλα τα άλλα»,  είπε ο Πεσκόφ.

«Όπως εσείς και εγώ γνωρίζουμε από τις καθημερινές εκθέσεις του Υπουργείου Άμυνας, αυτή είναι η καθημερινή, συστηματική, επαγγελματική και αφοσιωμένη δουλειά του στρατού μας, που αποστρατικοποιεί την Ουκρανία και το κάνει καθημερινά», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ένας τυχερός Ρώσος στρατιώτης (ή ακόμα και δύο) που κατέστρεψε τον Abrams μπορεί να ελπίζει σε μια ειδική ανταμοιβή - περίπου 10 εκατομμύρια ρούβλια (σχεδόν 100.000 ευρώ ).

Στα ρωσικά δίκτυα στέλνουν ήδη συγχαρητήρια μηνύματα λέγοντας ότι η καρδιά μου καίει για σένα περισσότερο από τον Abrams στο Donbass.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη