Η Ρωσία παράγει περίπου 3 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού ετησίως σε σύγκριση με τα 1,2 εκατομμύρια για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ Η Ρωσία μπορεί να παράγει...
Η Ρωσία παράγει περίπου 3 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού ετησίως σε σύγκριση με τα 1,2 εκατομμύρια για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Η Ρωσία μπορεί να παράγει βλήματα πυροβολικού σε ποσοστό πάνω από το 250% από το αντίστοιχο των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών μελών του ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει Ευρωπαίος αξιωματούχος πληροφοριών που μίλησε στο CNN.
Η Ρωσία παράγει περίπου 3 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού ετησίως σε σύγκριση με τα 1,2 εκατομμύρια για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
«Το αποτέλεσμα στην Ουκρανία εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο κάθε πλευρά είναι εξοπλισμένη για να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε η ίδια πηγή.
Οι αναφορές έρχονται καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απώλειες στην πρώτη γραμμή και ενώ δυτικές πηγές ανέφεραν την αυξανόμενη σοβαρότητα των ελλείψεων πυρομαχικών στη μαχητική ικανότητα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων επίλεκτων μονάδων.
Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν εξαντλήσει ιδιαίτερα σοβαρά τα αποθέματα πυρομαχικών τους για να υποστηρίξουν την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.
Η τάση αυτή κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο 2024 με τη δέσμευση της Δανίας να δώσει όλα τα πυρομαχικά πυροβολικού που διαθέτει, προκειμένου να διατηρήσει την ικανότητα της Ουκρανίας να πολεμά, με άλλα ευρωπαϊκά κράτη να αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.
Το πυροβολικό διαδραμάτισε ιδιαίτερα κεντρικό ρόλο στη σύγκρουση από την έναρξή του στις αρχές του 2022, με την αποτελεσματική χρήση του να είναι ο κεντρικός παράγοντας στις τεράστιες απώλειες που υπέστησαν οι ουκρανικές μονάδες εδάφους.
Έτσι ανοίγουν οι πύλες της κολάσεως στην Ουκρανία
Τον Δεκέμβριο του 2023 Ουκρανοί στρατιώτες, που υπηρετούσαν στις ταξιαρχίες πυροβολικού ανέφεραν στην Washington Post πως αναγκάστηκαν να μειώσουν τις δαπάνες πυρομαχικών κατά 80-90% σε μόλις 10-20 βλήματα την ημέρα.
Ένα μέλος της 148ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού του Ουκρανικού Στρατού, που χειρίζεται οβίδες των 155 χιλιοστών τις οποίες προμηθεύει η Δύση, ανέφερε στην Post σχετικά με τις ελλείψεις: «Τι μπορείτε να κάνετε με 10 οβίδες την ημέρα; Είναι αρκετές για να ανταποκριθούμε στις προόδους τους – δεν μιλάμε καν για επίθεση στις θέσεις τους;»
Οι Ουκρανοί στρατιώτες δηλώνουν ότι δεν έβλεπαν τις ρωσικές δυνάμεις να υποφέρουν από παρόμοιες ελλείψεις.
Η Ρωσία έχει επεκτείνει τα πλεονεκτήματα της ισχύος πυρός της με την εισαγωγή νέων καθοδηγούμενων βομβών ολίσθησης ακριβείας σε τεράστιες ποσότητες, επιτρέποντας στα αεροσκάφη της να παρέχουν υποστήριξη σε τεράστια κλίμακα, την οποία το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό έχει περιγράψει ότι ανοίγει τις «πύλες της κόλασης» στις θέσεις τους.
Το ρωσικό οπλοστάσιο τακτικών βαλλιστικών πυραύλων έχει επίσης αυξήσει σημαντικά την ικανότητά του να εκτοξεύει χτυπήματα σε εχθρικές θέσεις λόγω της επιτυχούς αύξησης της παραγωγής πυραύλων εν καιρώ πολέμου για συστήματα εκτόξευσης αέρος και εδάφους.
Συντριπτική υπεροχή
Η αδυναμία του δυτικού κόσμου να ανταποκριθεί στον αμυντικό τομέα της Ρωσίας σε παραγωγική ικανότητα, ακόμη και όταν συνενώνει τις συλλογικές βιομηχανικές του ικανότητες, έχει δυνητικά εξαιρετικά επιζήμιες συνέπειες για την ικανότητά του να διεκδικεί στρατιωτική κυριαρχία, όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη αλλά σε πολλά άλλα θέατρα επιχειρήσεων.
Τα δυτικά κράτη προσπάθησαν να αντισταθμίσουν αυτές τις παραγωγικές ελλείψεις σαρώνοντας τις παγκόσμιες αγορές για πυρομαχικά, καθώς και ασκώντας πολιτική πίεση σε κράτη όπως το Μαρόκο και το Πακιστάν για να παρέχουν προμήθειες στην Ουκρανία.
Η κατάσταση για τις ουκρανικές μονάδες πυροβολικού επιδεινώθηκε σημαντικά, ωστόσο, μετά το ξέσπασμα των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και παλαιστινιακών ομάδων πολιτοφυλακής στη Λωρίδα της Γάζας στις αρχές Οκτωβρίου 2023, που οδήγησε σε εκτροπή αμερικανικών βολών πυροβολικού που προορίζονταν προηγουμένως για την Ουκρανία για να εξοπλίσει τον ισραηλινό στρατό .
Η Ρωσία, αντίθετα, φέρεται να έχει δει τα αποθέματά της σε βολές πυροβολικού να συμπληρώνονται με προμήθειες από τη Βόρεια Κορέα, η οποία πριν από την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία το 2022 είχε τη μεγαλύτερη δύναμη πυροβολικού στον κόσμο.
Η χώρα συνεχίζει να διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα και παραγωγικές ικανότητες για βολές πυροβολικού, αναφέρει το Military Watch Magazine.
Συμπληρώνοντας την τεράστια ικανότητα της Ρωσίας για την παραγωγή τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, η Βόρεια Κορέα αναφέρθηκε επίσης από τον Ιανουάριο 2024 ότι παρέδωσε τους δικούς της προηγμένους τακτικούς πυραύλους στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.
πηγη
COMMENTS