Σλοβάκος Πρόεδρος: Η ουκρανική σύγκρουση πρέπει να τελειώσει,δύο χρόνια έχουν φέρει μόνο δυστυχία και θάνατο


Άλλη μια σημαντική αλλαγή,μια ακόμη φωνή ενώθηκε με τον Όρμπαν.

Με την εκλογή του Πέρο Πελεγκρίνι, οι Ευρωπαίοι αντίπαλοι του πολέμου στην Ουκρανία απέκτησαν έναν ακόμη σύμμαχο.

Οι εχθροπραξίες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φέρει μόνο δυστυχία και θάνατο, λέει ο νέος πρόεδρος της Σλοβακίας, Peter Pellegrini , ο οποίος υποστηρίζει τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο δυνατό.

Η ουκρανική σύγκρουση δεν έχει προκαλέσει τίποτα άλλο παρά δεκάδες χιλιάδες θανάτους και πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σλοβακίας, Πίτερ Πελεγκρίνι.

Ο Πελεγκρίνι, ο οποίος σήμερα υπηρετεί ως πρόεδρος του εθνικού κοινοβουλίου, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το Σάββατο, λαμβάνοντας το 53 τοις εκατό των ψήφων.

Ο αντίπαλός του, πρώην υπουργός Εξωτερικών Ιβάν Κόρτσοκ, τον οποίο πολλοί περιγράφουν ως φιλοδυτικό υποψήφιο, έλαβε περίπου 47%.

Ο Πελεγκρίνι είναι σύμμαχος του πρωθυπουργού Ρομπέρτο ​​Φίκο , ο οποίος αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του την Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό Ta3, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος τόνισε ότι «η δολοφονία [στην Ουκρανία] πρέπει να σταματήσει αμέσως και στη συνέχεια να αναληφθεί δράση».

Πρόσθεσε ότι «είναι απόλυτη τραγωδία να υποστηρίζεις...μια σύγκρουση που δεν έχει δώσει κανένα αποτέλεσμα εδώ και δύο χρόνια, ενώ έχει αφήσει δεκάδες χιλιάδες νεκρούς».

Παράλληλα, ο Πελεγκρίνι καταδίκασε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση κατά του Κιέβου και χαρακτήρισε τη Μόσχα «επιτιθέμενη».

Τόνισε επίσης ότι η Σλοβακία θα παραμείνει συνδεδεμένη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ , αλλά θα αγωνιστεί για μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην παγκόσμια σκηνή.

Είπε επίσης ότι δεν θα στείλει Σλοβάκους στρατιώτες στην Ουκρανία. Είναι επίσης αντίθετος στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος απέρριψε επίσης την ιδέα ότι η εκστρατεία του βασιζόταν στη δημιουργία φόβου, λέγοντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι αντ' αυτού ήθελε να πείσει τους συμπολίτες του ότι δεν θα έπρεπε να πάνε σε πόλεμο.

Πρόσθεσε ότι «θα προτιμούσε να ακούσει τον Άγιο Πατέρα στο Βατικανό παρά τον Γάλλο Πρόεδρο [Εμανουέλ] Μακρόν» όταν πρόκειται για ιδέες για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Τον Μάρτιο, ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Ουκρανία να ανοίξει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει «το θάρρος της λευκής σημαίας» - μια έκκληση που απέρριψε σθεναρά το Κίεβο.

Ο Μακρόν ακολούθησε πιο σκληρή γραμμή. Κάποια στιγμή είπε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ενώ χαρακτήρισε τη Μόσχα «αντίπαλο».

Η Ρωσία λέει ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με το Κίεβο. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με την τρέχουσα ηγεσία στη Μόσχα, αφού τα τέσσερα πρώην ουκρανικά εδάφη ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της προσχώρησης στη Ρωσία το φθινόπωρο του 2022.

Τον περασμένο μήνα, ωστόσο, ο Ζελένσκι πρότεινε ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορά της το 1991 δεν ήταν πλέον προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, αντίθετα επέμεινε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να επιστρέψει τα εδάφη που έχασε το 2022.


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη