Η Νικαράγουα παραπέμπει τη Γερμανία στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης για «αποτυχία να αποτρέψει τη γενοκτονία» στη Γάζα.


Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) πραγματοποίησε δημόσια ακρόαση στις 8 Απριλίου για να εξετάσει το αίτημα της Νικαράγουας για προσωρινά μέτρα κατά της Γερμανίας για την υποστήριξή της στην εκστρατεία γενοκτονίας του Ισραήλ στη Γάζα.

«Το καθήκον μου σήμερα το πρωί είναι να εκθέσω ορισμένα από τα γεγονότα στα οποία βασίζεται η διαμάχη μεταξύ της Νικαράγουας και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας [της Γερμανίας] ενώπιον του δικαστηρίου», δήλωσε ο Γερμανός δικηγόρος Daniel Muller στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, εκπροσωπώντας το έθνος της Κεντρικής Αμερικής. Τόνισε ότι η υπόθεση επικεντρώνεται στις απαιτήσεις της Μανάγκουα να σταματήσει το Βερολίνο να εξοπλίζει το Ισραήλ και να ανακαλέσει την απόφασή του να σταματήσει τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ (UNRWA).

«Για να το θέσω απλά, οι ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν αναγνωρίσει ότι η κατάσταση στη Γάζα εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τον σεβασμό των στοιχειωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και ότι αυτά τα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε ο Μούλερ. «Ωστόσο, όσο μιλάμε, συνεχίζεται η εξαγωγή γερμανικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ που πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για τη διάπραξη αυτών των σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ο Muller τόνισε επίσης ότι η αναστολή της χρηματοδότησης από τη Γερμανία προς την UNRWA «έθετε σε κίνδυνο» τη ζωτική βοήθεια για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, καθώς η χώρα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός στον οργανισμό μετά τις ΗΠΑ.

«Αφού ανέστειλε την αναπτυξιακή βοήθεια στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη τον Οκτώβριο του 2023, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης απελευθέρωσε κεφάλαια που προορίζονταν αρχικά για τη λειτουργία της UNRWA στη Γάζα με τον ομοσπονδιακό υπουργό να λέει: Η UNRWA είναι ο πιο σημαντικός εταίρος για την παροχή βοήθειας στην άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας», αποκάλυψε ο Γερμανός δικηγόρος.

Τον Muller ακολούθησε ο Γάλλος δικηγόρος Alain Pellet, ο οποίος, αφού ανέβηκε στο βήμα, τόνισε ότι η Γερμανία είναι «υπεύθυνη μόνο για τις δικές της παραβιάσεις των δικών της διεθνών υποχρεώσεων που συνδέονται με αυτή τη φρικτή κατάσταση» στη Γάζα.

«[Η Γερμανία] είναι υπεύθυνη στο βαθμό που αυτές οι παραβιάσεις κατέστησαν δυνατές ή διευκόλυναν αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις των γενικών διεθνών νομικών κανόνων που απευθύνονται στον παλαιστινιακό λαό, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και στα κατεχόμενα εδάφη και στο ίδιο το Ισραήλ… Αυτό δικαιολογεί τόσο την αίτηση της Νικαράγουα που απευθύνθηκε στη Γερμανία όσο και το αίτημα για προσωρινά μέτρα», είπε ο Pellet.

Κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία ότι υιοθέτησε μια στάση «όπως του Πόντιου Πιλάτου» υπερασπιζόμενος ότι το Βερολίνο δεν έχει διαπράξει το ίδιο πράξεις γενοκτονίας ούτε έχει εμπλακεί άμεσα στη Γάζα. Ο Pellet επεσήμανε το άρθρο 3 της Σύμβασης του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία, το οποίο περιγράφει τη «συνενοχή στη γενοκτονία» ως αξιόποινη πράξη.

«Η Γερμανία γνώριζε και συνεχίζει να γνωρίζει τον κίνδυνο των όπλων που προμηθεύει να χρησιμοποιηθούν από το Ισραήλ για να διαπράξει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων», είπε ο Γάλλος δικηγόρος.

«Είναι εξαιρετικά επείγον η Γερμανία να αναστείλει τη βοήθειά της που παρέχει στο Ισραήλ για τον σκοπό αυτό. Αυτή η βοήθεια και η βοήθεια προέρχονται κατευθείαν από τον ορισμό της «συνενοχής» που ορίζεται στο άρθρο 3», πρόσθεσε.

Ο τελευταίος ομιλητής της ημέρας ήταν ο Πρέσβης της Νικαράγουας στην Ολλανδία Carlos Jose Arguello Gomez, ο οποίος είπε στους δικαστές στη Χάγη ότι «η Γερμανία δεν μπορεί παρά να γνωρίζει ότι τα πυρομαχικά, ο στρατιωτικός εξοπλισμός και τα πολεμικά όπλα που προμηθεύει» στο Ισραήλ είναι υποστηρίζοντας τη γενοκτονία στη Γάζα.

«Δεν έχει σημασία αν μια οβίδα πυροβολικού παραδίδεται κατευθείαν από τη Γερμανία σε ένα ισραηλινό άρμα που βομβαρδίζει ένα νοσοκομείο ή πανεπιστήμιο, ή αν αυτή η οβίδα πυροβολικού πηγαίνει για να αναπληρώσει το απόθεμα του Ισραήλ για χρήση σε κάποια μεταγενέστερη ημερομηνία… Δεν έχει σημασία αν τα αεροπλάνα που χρησιμοποιήθηκαν στη μάχη για τη ρίψη βομβών ενός τόνου [στον πληθυσμό της Γάζας] κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου στη Γερμανία ή απλώς παρέχονταν ανταλλακτικά και συντήρησή τους», συνέχισε ο Γκόμεζ.

«Το γεγονός είναι ότι η διασφάλιση των προμηθειών και η αντικατάσταση οπλισμού είναι κρίσιμη για την επιδίωξη του Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Γάζα», είπε.

Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις του, ο αξιωματούχος διάβασε το αίτημα της Νικαράγουας να διατάξει το ICJ προσωρινά μέτρα που περιλαμβάνουν την άμεση διακοπή της γερμανικής βοήθειας προς το Ισραήλ –ιδίως τη στρατιωτική βοήθεια– επανάληψη της χρηματοδότησης για την UNRWA και για το Βερολίνο να διασφαλίσει ότι ήδη ο στρατιωτικός εξοπλισμός ή τα όπλα που παραδίδονται από τη Γερμανία και τις γερμανικές οντότητες στο Ισραήλ «δεν χρησιμοποιούνται για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρών παραβιάσεων της Σύμβασης για τη Γενοκτονία ή του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η ακρόαση της Δευτέρας έρχεται λίγο περισσότερο από δύο μήνες αφότου το ICJ εξέδωσε προκαταρκτική απόφαση κατά του Ισραήλ σε υπόθεση γενοκτονίας που άσκησε η Νότια Αφρική , στην οποία το Παγκόσμιο Δικαστήριο προέτρεψε το Τελ Αβίβ να σταματήσει τις πράξεις στη Γάζα που παραβιάζουν τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία και να επιτρέψει την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια. συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, στον πολιορκημένο θύλακα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη