Πηγές κάνουν λόγο για πιθανή συμφωνία πώλησης μαχητικών F-16 στην Ουκρανία


Εν μέσω της μεγάλης κλίμακας αγοράς 20 F-35 από την Ελλάδα, της αναβάθμισης του F-16 Block 52+ στην έκδοση Viper και των πιθανών πρόσθετων εξαγορών της γαλλικής Rafales, το υπουργείο Άμυνας της χώρας αποκάλυψε σχέδια εκφόρτωσης του παλαιότερου στόλου τους. Αυτό περιλαμβάνει μονάδες F-16 Block 30, Mirage 2000-5 και F-4 Phantom. 

Εξετάζοντας τα στοιχεία, διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να πουλήσει συνολικά 108 μαχητικά αεροσκάφη: 32 μονάδες F-16C/D Block 30, 24 Mirage 2000-5 Mk. 2 μονάδες και 33 μοντέλα F-4E PI2000. Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες ελπίδες να συγκεντρώσει ένα συνολικό ποσό 2 έως 2,5 δισ. ευρώ από αυτή την πώληση.

Ωστόσο, οι προβλέψεις τους μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες. Η απόκτηση πελατών για το F-4 Phantom θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της ξεπερασμένης τεχνολογίας του. Επί του παρόντος, μόνο η Τουρκία, η Νότια Κορέα – η οποία βρίσκεται στη διαδικασία παροπλισμού τους, και το Ιράν διατηρούν τις υπηρεσίες του F-4 Phantom. 

Η Ινδία μπορεί να δείξει ενδιαφέρον για το Mirage 2000-5, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα λειτουργία παρόμοιων μαχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο, η ομάδα των πιθανών αγοραστών θα μπορούσε να επεκταθεί πολύ πέρα ​​από την Ινδία. Εξάλλου, το Mirage 2000-5 βρίσκεται επί του παρόντος σε υπηρεσία στην Αίγυπτο, την Ταϊβάν και τα ΗΑΕ. 

Όσον αφορά το F-16, έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στα ελληνικά στρατιωτικά έντυπα. Προτείνουν ότι η Ουκρανία μπορεί να ενδιαφέρεται να τα επαναγοράσει ή να τα αποκτήσει με άλλα μέσα.

Όσον αφορά το F-16 Block 30, αυτά τα αεριωθούμενα είχαν αρχικά χαρακτηριστεί από την Ελλάδα ως αντικαταστάτες του F-5A το 1984. Αρχικά, το έργο εκτιμήθηκε ότι θα κόστιζε περίπου 940 εκατομμύρια δολάρια, με συγκεκριμένες διατάξεις για εντοπισμό και αποζημίωση συμφωνίες. Ωστόσο, μετά από εκτεταμένη διαδικασία υποβολής προσφορών, η συνολική δαπάνη μειώθηκε στα 659 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το προβλεπόμενο κόστος συμπαραγωγής υπολογίστηκε στα 240 εκατομμύρια δολάρια. 

Από το 1989 έως το 1990, η Ελλάδα παρέλαβε 34 μονοθέσια F-16C και 6 διθέσια F-16D, όλα ολοκαίνουργια. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90, αυτά τα αεροσκάφη υποβλήθηκαν σε μια αναζωογονητική τροποποίηση Falcon-Up "mid-life cycle". Αυτή η συνολική επισκευή περιλάμβανε την αντικατάσταση τεσσάρων δομικών στοιχείων της ατράκτου, επεκτείνοντας ουσιαστικά τον κύκλο ζωής αυτών των αεροσκαφών από 4.000 σε 8.000 ώρες. Αυτές οι σημαντικές τροποποιήσεις διαχειρίστηκε η Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία.

Επιπλέον, η Ελλάδα πρόσθεσε 24 μονάδες LANTIRN στον στόλο της F-16 Block 30. Αυτό τους επέτρεψε να χρησιμοποιούν πυρομαχικά υψηλής ακρίβειας για εμπλοκή επίγειων στόχων. Για αυτά τα αεροσκάφη σχεδιάστηκε μια αναβάθμιση για την ενσωμάτωση του συγκροτήματος RB ASPIS, μαζί με τον σταθμό εμπλοκής ALQ-187 I-DIAS. 

Έτσι, όταν συγκρίνουμε ελληνικά F-16 με εκείνα από την Ολλανδία, τη Δανία, το Βέλγιο ή τη Νορβηγία, ο ελληνικός στόλος έχει μια ελαφρώς πιο εξελιγμένη βασική έκδοση. Λειτουργεί με το Block 30 σε αντίθεση με το Block 15. Η σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των μπλοκ είναι ότι η ελληνική έκδοση έρχεται με το πιο προηγμένο ραντάρ AN/APG-68 [από το μπλοκ 25 και μετά] αντί για το AN/APG-66. Ωστόσο, όλα αυτά τα αεροσκάφη υποβλήθηκαν σε αναβαθμίσεις Falcon-Up και MLU 'μεσαίας διάρκειας ζωής', οι οποίες ουσιαστικά ισοπέδωσαν όλες τις δυνατότητές τους.

Το χρονοδιάγραμμα για την παραγωγή αεροσκαφών παραμένει απροσδιόριστο μέχρι να λάβουμε ακριβέστερες πληροφορίες για το ευρωπαϊκό F-16. Ωστόσο, αν υπάρχει κάποια διαφορά, θα είναι θέμα λίγων μόλις ετών, ευνοώντας τις λίγο νεότερες ελληνικές μηχανές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι τα μαχητικά τους έχουν υποτιμηθεί μόνο κατά 60% – ένας ισχυρισμός που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η κατανόηση της αξίας αυτών των μεταχειρισμένων F-16 μπορεί να σταχυολογηθεί μέσω μιας ρεαλιστικής συμφωνίας μεταξύ της Δανίας και της Αργεντινής που περιλαμβάνει την πώληση 24 παρόμοιων μαχητικών. Η τρέχουσα τιμή που εξετάζεται είναι 14 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροπλάνο, συνολικά 338 εκατομμύρια δολάρια για τα 24 μεταχειρισμένα F-16 MLU. Αν τα ελληνικά μαχητικά κοστολογηθούν παρόμοια, αυτό θα ανέλθει σε περίπου 448 εκατομμύρια δολάρια. 

Αν και η ελπίδα στην Αθήνα είναι μεγάλη, αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε να είναι καθαρά θεωρητική. Εάν η Ελλάδα ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της με αυτά τα αεροσκάφη, ενδέχεται να λάβει έκπτωση για την προμήθεια νέων αμερικανικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων των πολυπόθητων F-35. 

Η ανησυχία για το χρονοδιάγραμμα παραμένει. Η ανανέωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι το 2030 και τα πρώτα F-35 δεν πρόκειται να φτάσουν το νωρίτερο το 2028. Οι προϋποθέσεις για την ενημέρωση του F-16 Block 52+ στο Viper δεν έχουν οριστικοποιηθεί ανακοινώθηκε. Ωστόσο, ένα πράγμα είναι σίγουρο – εάν η Ελλάδα στοχεύει πραγματικά να συγκεντρώσει κεφάλαια ή μια έκπτωση για αυτά τα F-16, είναι απίθανο να συμβεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη