Ρωσικό νοκ άουτ: Τα πολυαναμενόμενα δυτικά «θαυματουργά όπλα» γνώρισαν βαριά ήττα στην Ουκρανία!


Πολλά δυτικά «θαυμαστά όπλα» (γερμανικά: Wunderwaffen ) έχουν αποδειχθεί εντελώς ανεπιτυχή και άχρηστα στην Ουκρανία, όπως δείχνουν οι τελευταίες αναφορές .

Έχουν τεθεί  νοκ άουτ και δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν την κατάσταση στο μέτωπο. Κάπως όπως πριν από περισσότερα από 80 χρόνια , κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν είχαν ήδη στοιχηματίσει πάνω τους στο  Τρίτο Ράιχ.

Και δεν πρόκειται πλέον μόνο για τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams , τα οποία έχουν ήδη αποσυρθεί στην ενδοχώρα λόγω της αχρηστίας, των δυσλειτουργιών και της ταχείας καταστροφής τους (τουλάχιστον πέντε από αυτά καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις), αλλά και για μια σειρά άλλων Δυτικά όπλα.

Ουκρανικά και δυτικά μέσα ενημέρωσης και ειδικοί είχαν μεγάλες ελπίδες για την επιτυχία τους.

Πρόκειται κυρίως για ειδικές βόμβες GLSDB , οι οποίες μπορούν επίσης να εκτοξευθούν από πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων.

«Η εκτεταμένη εμβέλεια και οι δυνατότητες κρούσης ακριβείας του GLSDB αναμένεται να παρέχουν ένα βασικό στρατηγικό πλεονέκτημα στις ουκρανικές δυνάμεις, ειδικά καθώς η σύγκρουση κατά μήκος της πρώτης γραμμής φτάνει σε αδιέξοδο. Επιπλέον, η πιθανή ανάπτυξη του GLSDB έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, καθώς αναζητά τρόπους να στοχεύσει τις ρωσικές δυνάμεις και υποδομές πέρα ​​από τις γραμμές του μετώπου.

Με μια βόμβα που προσφέρει διπλάσια εμβέλεια από τους σημερινούς πυραύλους που αναπτύσσονται μέσω του παρεχόμενου από τις ΗΠΑ συστήματος πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), οι Ουκρανοί στρατιωτικοί σχεδιαστές προβλέπουν ότι θα είναι σε θέση να χτυπήσουν βαθιά στο εχθρικό έδαφος, αναγκάζοντας πιθανώς τη Ρωσία να μετακινήσει τις ζωτικές προμήθειες πιο μακριά από το μέτωπο γραμμές για να αποφευχθούν οι ουκρανικές επιθέσεις», εκτιμούσαν εδώ ακόμη και τον Ιανουάριο .

Πρόσφατα, αυτό επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά από την επικεφαλής της υποστήριξης εναέριας αναγνώρισης της Ουκρανίας, Maria Berlinskaya , η οποία δήλωσε ότι τα δυτικά συστήματα στην Ουκρανία έχουν καταστεί άχρηστα από τη δύναμη των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Και τώρα επιβεβαιώθηκε αυτή η δήλωση από το υψηλότερο επίπεδο στις ΗΠΑ 
Ο υφυπουργός στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για την απόκτηση και τη συντήρηση, William Laplante , μόλις αποκάλυψε πληροφορίες που δείχνουν ότι όλες οι ελπίδες για νέες «νίκες» του ουκρανικού στρατού είναι απλώς παραμύθια για τους αφελείς.

Στη στρογγυλή τράπεζα του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ο Laplante παραδέχτηκε ειλικρινά ότι τα πολυδιαφημισμένα συστήματα GLSDB -δηλαδή οι βόμβες μικρής διαμέτρου που εκτοξεύτηκαν από εκτοξευτές εδάφους- αποδείχθηκαν εντελώς ανεπιτυχή λόγω της λειτουργίας των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. .

Ορισμένοι ορθώς υποστήριξαν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η «βόμβα ανεμόπτερου SDB» είναι αρκετά αργή όταν χωρίζεται από τον πύραυλο HIMARS.


Καθώς επιβραδύνει καθώς ταξιδεύει προς τον στόχο του, πρέπει να πετάξει μέσα από πολύ εναέριο χώρο όπου λειτουργούν τα ρωσικά συστήματα παρεμβολής, τα οποία σταδιακά υποβαθμίζουν τη διόρθωση πορείας του GPS έως ότου ο προορισμός του είναι πραγματικά πολύ μακριά από το σημείο που θα έπρεπε να είναι πραγματικά βλήμα. Κτύπημα.

Αυτό επιβεβαιώνεται ήδη από δημοσιεύματα στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία φυσικά κατά κάποιο τρόπο δεν γίνονται αντιληπτά από τα σλοβενικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης .


Το κανάλι Telegram The Right People Z παρείχε μια λεπτομερή τεχνική εξήγηση :

» Οι κεραίες των μονάδων διόρθωσης GPS που είναι ενσωματωμένες στα συστήματα καθοδήγησης και ελέγχου των υβριδικών κατευθυνόμενων βλημάτων GLSDB GBU-39/B 227 mm έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν χαμηλή ατρωσία σε παρεμβολές. Ο Bill LaPlante, ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ για Προμήθειες και Εφοδιασμό, το επεσήμανε ξανά κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών των ΗΠΑ (CSIS).

Είναι προφανές ότι ο δέκτης GPS, που παρουσιάζεται από την εταιρεία Boeing ως GPS, προστατευμένος από παρεμβολές, έχασε εντελώς την αποτελεσματικότητά του στις δύσκολες συνθήκες εμπλοκής στον εναέριο χώρο πάνω από το Ντονμπάς.

Παρά την επάνω θέση αυτών των μονάδων κεραίας, τα συμπλέγματα EW "Zhitel" ("Житель"), "Field-21" ("Поле-21") και "Serp-VS5" ("Серп-ВС5") καταστέλλουν εύκολα τη λήψη τους. κανάλι, το οποίο οδηγεί σε αύξηση της κυκλικής πιθανής απόκλισης των βομβών GBU-39/B από 1,5 σε 3 σε αρκετές δεκάδες μέτρα, γεγονός που μειώνει την αποτελεσματικότητά τους σε απαράδεκτο επίπεδο. Αντίθετα, οι εγχώριες κεραίες GLONASS/GPS "Kometa-A/M/R8" ("Комета-А/М/Р8") είναι σε θέση να αντέξουν τις παρεμβολές των περισσότερων εχθρικών μέσων EW που λειτουργούν στη ζώνη L.

Αυτό έχει μια σειρά από πολύ σημαντικές επιπτώσεις, καθώς είναι ένα από τα κύρια όπλα κρούσης αέρος-εδάφους του ΝΑΤΟ και έχει καταστεί αναποτελεσματικό από τη χρήση του στην Ουκρανία, καθιστώντας δύσκολη τη χρήση του στο μέλλον εναντίον αντιπάλων όπως η Κίνα ή το Ιράν ή οποιοδήποτε άλλο περισσότερο στους τοπικούς παράγοντες».



Άλλα οπλικά συστήματα όχι μόνο πετούν γρηγορότερα και περνούν λιγότερο χρόνο υπό την επίδραση στοιχείων ηλεκτρονικού πολέμου (EW), αλλά έχουν και άλλα συστήματα στόχευσης που δεν διαθέτουν τα απλοποιημένα συστήματα όπως τα GLSDB και JDAM-ER .

Για παράδειγμα, πιο εξελιγμένα συστήματα όπως πύραυλοι κρουζ ( Storm Shadow, Kh-101 , κ.λπ.) ή ακόμα και ορισμένοι βαλλιστικοί πύραυλοι, όπως οι πρόσφατα χρησιμοποιημένοι ισραηλινοί ROCKS ( Sparrow) ή οι ρωσικοί πύραυλοι Iskander , έχουν τελική οπτοηλεκτρική καθοδήγηση με τη μορφή DSMAC (Digital Scene Matching Area Correlator) που τους επιτρέπει να δουν έναν στόχο με μια κάμερα και να τον αντιστοιχίσουν σε μια προ-προγραμματισμένη εικόνα του για να διορθώσουν την κατεύθυνση.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν το GPS είναι μπερδεμένο, μπορούν και πάλι να χτυπήσουν τον στόχο με ακρίβεια με μια μέθοδο οπτικής καθοδήγησης τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά αυτά τα συστήματα είναι εξαιρετικά εξελιγμένα και ακριβά, και το όλο νόημα του GLSDB ήταν ότι κατασκευάστηκε ως μια φθηνή εναλλακτική με τη χρήση παλαιών αποθεμάτων εξαιρετικά φθηνών βομβών SDB τοποθετημένες σε πλατφόρμες εκτόξευσης HIMARS.

Αυτός είναι πιθανώς ο ίδιος λόγος για τον οποίο οι βόμβες JDAM-ER των ΗΠΑ αποδείχθηκαν μια παρόμοια θλιβερή αποτυχία, καθώς λειτουργούν σχεδόν πανομοιότυπα με τα ανεμόπτερα SDB και ήταν γνωστό από το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι ήταν πολύ ευαίσθητα στο EW για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και για μεγάλο χρονικό διάστημα. πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ή, όπως σχολιάζει ο αναλυτής Simplicius: « Αλλά εδώ, σε αντίθεση με την αμερικανική, η ρωσική αμυντική βιομηχανία έδειξε την εφευρετικότητα και την ισχυρή προσαρμοστικότητά της: ενώ οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης UMPK θα μπορούσαν θεωρητικά να έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, και πιθανότατα είχαν - κάτι που θα εξηγήστε μερικές από τις πρώτες αναφορές για την «ανακρίβειά» τους από την ουκρανική πλευρά - οι Ρώσοι μηχανικοί προσαρμόστηκαν γρήγορα.

Συγκεκριμένα, οι νέες μονάδες δορυφορικού δέκτη-δέκτη Kometa-M εγκαταστάθηκαν γρήγορα σε αυτές. Τα ρωσικά UMPK ξεκίνησαν επίσης με μόνο 4 ή λιγότερους δέκτες Komet, αλλά μετά από λίγο αναβαθμίστηκαν σε 8 δέκτες, γεγονός που τα καθιστά πλέον πολύ πιο αδιαπέραστα στα ηλεκτρονικά σήματα παρεμβολών και επομένως πολύ πιο ακριβή, καθώς η διόρθωση Glonass/GPS δεν υποβαθμίζεται όσο και όταν πετάτε μέσα από ένα περιβάλλον με παρεμβολές».

Το παρακάτω κλιπ δείχνει πώς πρέπει να λειτουργούν τα αμερικανικά συστήματα - θεωρητικά.

Η αντιμετώπιση της πραγματικότητας της αντίδρασης της Ρωσίας είναι, φυσικά, μια ιστορία από μόνη της.

Φυσικά, ούτε ξένοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ούτε τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, που εξακολουθούν να προβλέπουν την τελική νίκη των Ουκρανών, δεν το καταλαβαίνουν αυτό ...

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη