Ο Μακρόν θέλει να «ελευθερώσει τον Καύκασο από τη ρωσική επιρροή», ενώ μαίνονται αναταραχές στη Νέα Καληδονία


Φαίνεται ότι 
η Γαλλία αναζητά μια «νέα» Νέα Καληδονία , δεδομένου ότι χάνει τον έλεγχο στην «πραγματική», άρα αμφιταλαντεύεται μεταξύ Γεωργίας και Αρμενίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα .

Έτσι σχολίασε την πρόσκληση της Γεωργιανής προέδρου Σαλομέ Ζουραμπισβίλι προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επισκεφθεί τη Γεωργία την Ημέρα της Ανεξαρτησίας για να «ελευθερώσει επιτέλους τον Καύκασο από τον σοβιετικό ζυγό και τη ρωσική επιρροή».

«Αν η Γαλλία μπορεί να απελευθερώσει οποιονδήποτε από τον ζυγό, τότε είναι οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Νέας Καληδονίας», έγραψε η Ζαχάροβα στο Telegram.

Παρεμπιπτόντως, όπως αναφέρει το BBC , ο Ζουραμπισβίλι γεννήθηκε από Γεωργιανούς γονείς στο Παρίσι πριν από 72 χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στη γαλλική διπλωματική υπηρεσία. Ήταν πρέσβειρα της Γαλλίας στη Γεωργία το 2003. Πηγή: Screenshot, X

Οι γονείς της εγκατέλειψαν τη Γεωργία όταν οι σοβιετικές δυνάμεις την προσάρτησαν στην ΕΣΣΔ το 1921 .

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στη γαλλική διπλωματική υπηρεσία .

Ήταν πρέσβειρα της Γαλλίας στη Γεωργία το 2003 .

Στη συνέχεια, το 2004, παρά το γεγονός ότι δεν γνωρίζει τη μητρική γλώσσα (ακόμα και σήμερα, όχι πλήρως), πήρε τη γεωργιανή υπηκοότητα.

Ο τότε πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι τη διόρισε τότε υπουργό Εξωτερικών λόγω του φιλοδυτικού προσανατολισμού της, ο οποίος υποτίθεται ότι θα βοηθούσε τη Γεωργία να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση (και το ΝΑΤΟ ).

Λόγω των φιλοδυτικών απόψεών της, πολλοί στη Γεωργία τη βλέπουν ως λακέ των δυτικών συμφερόντων .

Το 2018, έκανε μεγάλη θραύση όταν έγινε η πρώτη γυναίκα που κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Γεωργία.

Η Πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zurabishvili ήρθε στο προσκήνιο την περασμένη εβδομάδα, όταν άσκησε βέτο στον λεγόμενο «ρωσικό νόμο για ξένους πράκτορες» που στόχευε σε ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που πυροδότησε μαζικές διαδηλώσεις για εβδομάδες στη χώρα.

Ο νόμος απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να εγγραφούν ως «ξένοι πράκτορες» εάν «επιδιώκουν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης», δηλαδή εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 20 τοις εκατό της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό.

Ο Ζουραμπισβίλι, ο οποίος βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας, είπε ότι ο νόμος για τους ξένους πράκτορες ήταν αντίθετος στο γεωργιανό σύνταγμα και σε «όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταργηθεί», ανέφερε το Associated Press .

Στην πραγματικότητα, η Ρωσία συνόψισε μόνο τον Νόμο για τους Αμερικανούς ξένους πράκτορες του 1938 ! Το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο , ωστόσο, έχει αρκετή πλειοψηφία για να παρακάμψει το βέτο του προέδρου και αναμένεται να το κάνει τις επόμενες ημέρες.

Η γεωργιανή κυβέρνηση επιμένει ότι ο νόμος έχει σκοπό να προωθήσει τη διαφάνεια και να περιορίσει τη βλαβερή ξένη επιρροή στη χώρα των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων .

Εξεγέρσεις ξέσπασαν στη Νέα Καληδονία, ένα γαλλικό υπερπόντιο έδαφος στον Ειρηνικό Ωκεανό , τη Δευτέρα 13 Μαΐου, οι οποίες στοίχισαν πολλές ζωές.

Η τοπική δυσαρέσκεια ξέσπασε όταν οι αρχές στο Παρίσι ξεκίνησαν μια διαδικασία αλλαγής του συντάγματος που θα έδινε στους πρόσφατους Γάλλους μετανάστες που ζουν στη Νέα Καληδονία για περισσότερα από 10 χρόνια το δικαίωμα ψήφου στις εκλογές της Νέας Καληδονίας.

Το Παρίσι έχει κηρύξει εκεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει ανακοινώσει επιπλέον 1.000 αστυνομικούς.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, οι τοπικές αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο τμημάτων του κύριου νησιού.

Η Μόσχα κάλεσε χθες το Παρίσι να απόσχει από αδικαιολόγητη βία κατά των διαδηλωτών και να διασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του αυτόχθονα πληθυσμού της Νέας Καληδονίας και άλλων υπερπόντιων εδαφών υπό γαλλικό έλεγχο.

Η Ρωσία βλέπει την κρίση στη Νέα Καληδονία ως αποτέλεσμα της ημιτελούς διαδικασίας αποαποικιοποίησής της και άλλη μια επιβεβαίωση ότι «η γαλλική πολιτική απέναντι στις πρώην αποικίες της, που μετονομάστηκαν υπερπόντια εδάφη , έρχεται σε αδιέξοδο», αναφέρει η δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. διαβάζει.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη