Η "Επίσημη" Ιστορία του Θανάτου του Χίτλερ


Στις 30 Απριλίου 1945, κρυμμένος σε ένα καταφύγιο κάτω από τα κεντρικά του γραφεία στο Βερολίνο, ο Αδόλφος Χίτλερ αυτοκτονεί καταπίνοντας μια κάψουλα κυανίου και πυροβολώντας τον εαυτό του στο κεφάλι. Λίγο αργότερα, η Γερμανία παραδόθηκε άνευ όρων στις συμμαχικές δυνάμεις, τερματίζοντας τα όνειρα του Χίτλερ για ένα Ράιχ που θα διαρκούσε 1.000 χρόνια.

Από το 1943, ήταν ολοένα και πιο σαφές ότι η Γερμανία θα υποχωρούσε υπό την πίεση των συμμαχικών δυνάμεων. Τον Φεβρουάριο εκείνης της χρονιάς, ο 6ος Γερμανικός Στρατός, που είχε δελεαστεί βαθιά μέσα στη Σοβιετική Ένωση, εξοντώθηκε στη Μάχη του Στάλινγκραντ, και οι γερμανικές ελπίδες για μια διαρκή επίθεση σε δύο μέτωπα εξανεμίστηκαν. Τον Ιούνιο του 1944, οι δυτικές συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία της Γαλλίας και άρχισαν συστηματικά να σπρώχνουν τους Γερμανούς πίσω προς το Βερολίνο. Μέχρι τον Ιούλιο του 1944, αρκετοί Γερμανοί στρατιωτικοί διοικητές αναγνώριζαν την επικείμενη ήττα τους και σχεδίαζαν να απομακρύνουν τον Χίτλερ από την εξουσία για να διαπραγματευτούν μια πιο ευνοϊκή ειρήνη. Οι προσπάθειές τους να δολοφονήσουν τον Χίτλερ απέτυχαν, ωστόσο, και στα αντίποινα του Χίτλερ εκτελέστηκαν πάνω από 4.000 συμπολίτες τους.

Τον Ιανουάριο του 1945, αντιμετωπίζοντας την πολιορκία του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς, ο Χίτλερ αποσύρθηκε στο καταφύγιο του για να ζήσει τις τελευταίες του ημέρες. Βρισκόμενο 55 πόδια κάτω από την καγκελαρία, το καταφύγιο περιλάμβανε 18 δωμάτια και ήταν πλήρως αυτάρκες, με δική του παροχή νερού και ηλεκτρικού ρεύματος. Παρά το γεγονός ότι γινόταν ολοένα και πιο παράφρων, ο Χίτλερ συνέχιζε να δίνει διαταγές και να συναντιέται με στενούς συνεργάτες όπως οι Χέρμαν Γκέρινγκ, Χάινριχ Χίμλερ και Γιόζεφ Γκαίμπελς. Επίσης, παντρεύτηκε την πολυετή ερωμένη του Έβα Μπράουν δύο ημέρες πριν την αυτοκτονία του.

Στη διαθήκη του, ο Χίτλερ διόρισε τον ναύαρχο Καρλ Νταίνιτς ως επικεφαλής του κράτους και τον Γκαίμπελς ως καγκελάριο. Στη συνέχεια αποσύρθηκε στα ιδιωτικά του διαμερίσματα με την Μπράουν, όπου οι δυο τους δηλητηριάστηκαν με κυάνιο και τα σκυλιά τους, προτού ο Χίτλερ αυτοπυροβοληθεί με το υπηρεσιακό του πιστόλι.

Τα σώματα του Χίτλερ και της Μπράουν αποτεφρώθηκαν βιαστικά στον κήπο της καγκελαρίας, καθώς οι σοβιετικές δυνάμεις πλησίαζαν το κτίριο. Όταν οι Σοβιετικοί έφτασαν στην καγκελαρία, αφαίρεσαν τις στάχτες του Χίτλερ, αλλάζοντας συνεχώς την τοποθεσία τους για να αποτρέψουν τους οπαδούς του Χίτλερ από το να δημιουργήσουν ένα μνημείο στον τελικό τόπο ανάπαυσής του. Μόλις οκτώ ημέρες αργότερα, στις 8 Μαΐου 1945, οι γερμανικές δυνάμεις υπέγραψαν άνευ όρων παράδοση, αφήνοντας τη Γερμανία να διαμοιραστεί από τις τέσσερις συμμαχικές δυνάμεις.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη