Λίγα πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Αρχαία Ελλάδα

Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μια διαδικασία για να προτείνουν (ψηφίζοντας) ποιος πολίτης θα απομακρυνθεί από την περιοχή για 10 χρόνια. Η Αρχαία...


Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μια διαδικασία για να προτείνουν (ψηφίζοντας) ποιος πολίτης θα απομακρυνθεί από την περιοχή για 10 χρόνια.

Η Αρχαία Ελλάδα μας έδωσε τέχνη, φιλοσόφους και πολιτικές ιδέες που άλλαξαν τη ζωή μας και γι’ αυτό άλλωστε μαθαίνουμε πολλά για αυτή στο μάθημα ιστορίας. Αλλά ενώ πολλοί από εμάς μάθαμε αρκετά πράγματα για την κοινωνία τους, υπάρχουν διάφορες λεπτομέρειες που δεν μπορεί να διαβάσει κανείς στα σχολικά βιβλία.

Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν πολυάριθμα στοιχεία για τον τρόπο ζωής, τα έθιμα και τις ανακαλύψεις των Αρχαίων Ελλήνων που πολλοί από εμάς δεν έχουν λάβει γνώση. Μέχρι τώρα. Για παράδειγμα, τα ράστα μαλλιά εμφανίστηκαν -και- στα αρχαία ελληνικά νησιά της Κρήτης και της Σαντορίνης.

Επίσης, στους αρχαίους Ελληνικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι διαγωνιζόμενοι που εντοπίζονταν να κλέβουν τιμωρούνταν με πρόστιμο. Με τα χρήματα αυτά πληρώνονταν ένα άγαλμα του Δία με μια πλάκα που ντρόπιαζε τον παραβάτη. Φυσικά, τοποθετούνταν στο δρόμο προς το στάδιο.

Υπάρχουν όμως και μερικές ακόμη, άγνωστες για πολλούς πληροφορίες για τα αρχαία χρόνια στην Ελλάδα. Ακολουθούν μερικά από αυτά.

Οι ναοί και πολλά κτίρια ήταν στην πραγματικότητα πολύχρωμα

Η Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν γεμάτη από το καθαρό λευκό μάρμαρο που έχουμε συνηθίσει. Τα αγάλματα και τα αρχαία που βλέπουμε σήμερα ήταν στην πραγματικότητα ζωγραφισμένα με πολλά χρώματα που απλά επέστρεψαν πίσω στο αρχικό τους λευκό χρώμα με το πέρασμα του χρόνου.

Έχουν γίνει δοκιμές σε αγάλματα και γλυπτά που βρέθηκαν από αρχαίες κοινωνίες για να ανιχνευθούν αμυδρά υπολείμματα χρώματος από τις επιφάνειές τους. Μετά από έρευνες, διαπιστώθηκε ότι τα γλυπτά αυτά ήταν κάποτε βαμμένα με έντονα, ζωηρά χρώματα τα οποία φθείρονταν από τα στοιχεία της φύσης πριν ανακαλυφθούν ξανά.

Ο Έλληνας φιλόσοφος που εξορίστηκε επειδή έλεγε την αλήθεια

Ο Αναξαγόρας ήταν ένας Έλληνας φιλόσοφος που προσπάθησε να εξηγήσει τους σεληνιακούς κύκλους και τις εκλείψεις. Πήγε κόντρα στη συμβατική σοφία για να υποστηρίξει ότι η σελήνη και ο ήλιος δεν ήταν θεοί, αλλά κάτι άλλο. Υποστήριξε ότι το φεγγάρι ήταν ένας βράχος παρόμοιας σύνθεσης με τη Γη ώστε να εξηγήσει τους σεληνιακούς κύκλους.

Τελικά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το φεγγάρι αντανακλούσε το φως από τον ήλιο. Αφού έκανε αυτές τις ανακαλύψεις και υπερασπίστηκε τις πεποιθήσεις του, θεωρήθηκε ασεβής και συνελήφθη. Η εκτέλεσή του αναβλήθηκε, αλλά εξορίστηκε.

Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι ο κόσμος μας είναι στρογγυλός

Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι ο κόσμος είναι στρογγυλός από τον Πυθαγόρα και υπολόγισαν με επιτυχία την περιφέρεια του πλανήτη όταν ο Ερατοσθένης μέτρησε τις γωνίες του μεσημεριανού ήλιου μεταξύ δύο πόλεων. Ο υπολογισμός του είχε μόνο ένα περιθώριο λάθους κατά 10% περίπου.

Ο Ερατοσθένης, ένας άνθρωπος με πολλά ταλέντα, συνέβαλε σημαντικά στην επιστήμη με το να σκεφτεί κριτικά για την υδρόγειο σφαίρα. Εκτός από το να υπολογίσει την κλίση του άξονα της Γης, υπολόγισε επίσης την περιφέρειά της συγκρίνοντας τις γωνίες των σκιών σε δύο απομακρυσμένες τοποθεσίες με την εκτίμησή του να είναι εκπληκτικά ακριβής.

Οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να εξορίσουν κάποιον μία φορά το χρόνο

Οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μια δημοκρατική διαδικασία για να προτείνουν (ψηφίζοντας) ποιος πολίτης θα απομακρυνθεί για 10 χρόνια. Δημοκρατικά πάντα. Ο εξοστρακισμός, όπως ονομαζόταν, ήταν η δυνατότητα να στέλνουν στην εξορία -με βάση αυστηρά την πολιτική τους θέση- οποιοδήποτε άτομο θεωρούνταν πολύ επικίνδυνο ή ισχυρό για να παραμείνει στην περιοχή.

Για να θεωρηθεί ο εξοστρακισμός νόμιμος, χρειάζονταν 6.000 ψήφοι. Μόλις κάποιος εξοριζόταν και εξέτιε τα 10 χρόνια του, τον καλωσόριζαν πίσω και μπορούσε να επανενταχθεί.

Το πέταγμα του μήλου

Η παράδοση αυτή έχει τις ρίζες της στην ελληνική μυθολογία. Ενώ βρισκόταν σε έναν γάμο, η Έρις, η θεά της διχόνοιας, πέταξε ένα μήλο πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο «στην πιο όμορφη». Οι θεές τσακώθηκαν για το πού προοριζόταν. Για να λυθεί το μυστήριο, ο Τρώας πρίγκιπας Πάρης διατάχθηκε να επιλέξει ποια θεά άξιζε το μήλο. Τη λύση την έδωσε η Αφροδίτη, η οποία υποσχέθηκε ότι αν έδινε σε εκείνη το μήλο, θα του έφερνε το «μήλο» της έριδος, την Ελένη της Τροίας.

Η χειρονομία αυτή, στην πορεία, εξελίχθηκε σε κάτι άλλο: Όποια λάμβανε ένα μήλο ήταν και η γυναίκα που ήθελε ο άντρας και επομένως μπορούσε να ερμηνευτεί ως πρόταση γάμου. Δεν είναι γνωστό αν αυτή ήταν μια πραγματική παράδοση, αλλά κάπως έτσι ξεκίνησε το έθιμο να μοιράζονται μήλα τα ζευγάρια στην αρχαία Ελλάδα την ημέρα του γάμου τους.

COMMENTS

Όνομα

ΑΓΓΛΙΑ,10,ΑΘΛΗΤΙΚΑ,12,ΑΛΒΑΝΙΑ,6,ΑΜΕΡΙΚΗ,35,ΑΜΥΝΑ,8,ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ,34,ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ,22,ΑΥΣΤΡΙΑ,6,ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ,2,ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ,1,ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ,63,ΓΑΛΛΙΑ,10,ΓΕΡΜΑΝΙΑ,24,ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ,1,ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ,6,ΔΙΑΣΤΗΜΑ,4,ΔΙΑΦΟΡΑ,194,ΔΙΕΘΝΗ,2014,ΕΕ,16,ΕΛΛΑΔΑ,6,ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ,125,ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ,43,ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ,39,ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ,115,ΕΝΤΟΜΟΦΑΓΙΑ,1,ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ,4,ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ,1851,ΕΠΙΣΤΗΜΗ,3,ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ,1,ΕΥΠ,12,ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ,6,ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ,28,ΙΜΙΑ,3,ΙΡΑΝ,23,ΙΣΠΑΝΙΑ,3,ΙΣΡΑΗΛ,34,ΙΣΤΟΡΙΑ,348,ΙΤΑΛΙΑ,9,ΚΑΝΑΔΑΣ,3,ΚΙΝΑ,15,ΚΟΣΜΟΣ,1,ΚΟΣΟΒΟ,2,ΚΥΠΡΟΣ,39,ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ,8,ΛΙΒΑΝΟΣ,11,ΛΙΒΥΗ,1,ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ,1,ΝΑΤΟ,16,ΞΑΦΝΙΚΑ,58,ΟΥΓΓΑΡΙΑ,10,ΠΑΚΙΣΤΑΝ,2,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ,6,ΠΑΡΑΞΕΝΑ,1,ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,1,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,6,ΠΟΛΩΝΙΑ,8,ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ,6,ΡΟΥΜΑΝΙΑ,2,ΡΩΣΙΑ,50,ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ,143,ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ,10,ΣΕΡΒΙΑ,4,ΣΚΟΠΙΑ,3,ΣΛΟΒΑΚΙΑ,1,ΣΟΥΗΔΙΑ,1,ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ,31,ΣΥΝΟΜΟΣΙΟΛΟΓΙΕΣ,5,ΣΥΡΙΑ,26,ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,10,ΤΟΥΡΚΙΑ,5,ΥΓΕΙΑ,22,ΥΕΜΕΝΗ,2,BRICS,2,COVID-19,10,
ltr
item
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ: Λίγα πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Αρχαία Ελλάδα
Λίγα πράγματα που δεν γνωρίζατε για την Αρχαία Ελλάδα
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhb8NhJDQNYevE6zWU6CzKVKv7ZdrVXAUVUpZoreLU__vtwl9vfy37hYthkpxDzl_9D_7YUIp4YGVaF9W6DNHRNhA4NXOkIBaiFsLPUqUB7yjsYIYRU133fNKDO_nwZgEPk61ENzuMvHyyXLJJWS14aANZkfwx8vaFwowAY5i_cbQ_3uo7MUHkYPdJBTNI/w640-h422/Screenshot_227.png
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhb8NhJDQNYevE6zWU6CzKVKv7ZdrVXAUVUpZoreLU__vtwl9vfy37hYthkpxDzl_9D_7YUIp4YGVaF9W6DNHRNhA4NXOkIBaiFsLPUqUB7yjsYIYRU133fNKDO_nwZgEPk61ENzuMvHyyXLJJWS14aANZkfwx8vaFwowAY5i_cbQ_3uo7MUHkYPdJBTNI/s72-w640-c-h422/Screenshot_227.png
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ
http://www.molwnlave.net/2024/06/blog-post_28.html
http://www.molwnlave.net/
http://www.molwnlave.net/
http://www.molwnlave.net/2024/06/blog-post_28.html
true
8426351732439679277
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy Table of Content