Ανθρωποκυνηγητό των Πολωνικών υπηρεσιών για τη σύλληψη του λαθρομετανάστη που δολοφόνησε τον 21χρονο στρατιώτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία


Οι Πολωνικές ειδικές υπηρεσίες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον ύποπτο της θανάσιμης επίθεσης σε έναν νεαρό στρατιώτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Ο 21χρονος λοχίας Mateusz Sitek υπέκυψε στα τραύματά του τον Ιούνιο, με την επίθεση να έχει σημειωθεί στις 28 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές,οι πολωνικές αρχές έχουν εντοπίσει και παρακολουθούν το άτομο που θεωρείται υπεύθυνο για τη δολοφονία. Ο δράστης φέρεται να κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και βρίσκεται στη Λευκορωσία, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι σχεδιάζει να διαφύγει στη Συρία.


Η ταυτοποίηση του δολοφόνου επετεύχθη μέσω ανάλυσης βίντεο που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης στα σύνορα. Τα κρίσιμα αυτά στοιχεία επέτρεψαν στους αξιωματούχους να εξακριβώσουν την εμφάνιση του δράστη. Για αρκετές εβδομάδες, οι πολωνικές ειδικές υπηρεσίες ανέκριναν μετανάστες που είχαν εισέλθει στην Πολωνία και χρησιμοποίησαν πληροφοριοδότες από ομάδες μεταναστών στη Λευκορωσία. Μέσα από αυτήν την ενδελεχή έρευνα, ταυτοποίησαν τον άνδρα που, κατά τη διάρκεια μιας απόπειρας παραβίασης από ομάδα μεταναστών κοντά στο χωριό Dubicze Cerkiewne, μαχαίρωσε θανάσιμα τον Sitek με ένα μαχαίρι συνδεδεμένο σε ραβδί.

Μετά την επίθεση, ο Sitek μεταφέρθηκε αρχικά σε τοπικό νοσοκομείο και αργότερα στο Στρατιωτικό Ιατρικό Ινστιτούτο της Βαρσοβίας, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του στις 6 Ιουνίου. Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν συνεργάστηκαν για τη σύλληψη του δράστη, υπογραμμίζοντας τη συνενοχή της κυβέρνησης του Λουκασένκο στη δολοφονία. Η κατάσταση απαιτεί δράση από τις ειδικές υπηρεσίες της Πολωνίας.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Władysław Kosiniak-Kamysz, τόνισε ότι η εισαγγελία και οι ειδικές υπηρεσίες, τόσο του πολιτικού όσο και του στρατού, διεξάγουν την έρευνα. «Το αποτέλεσμα είναι υψίστης σημασίας. Αυτή η υπόθεση είναι απολύτως ζωτικής σημασίας, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολωνικού κράτους και των πολιτών του», δήλωσε. Ο Kosiniak-Kamysz υπογράμμισε περαιτέρω ότι οποιοσδήποτε διαπράττει μια τέτοια αποτρόπαια πράξη, όπως μια επίθεση σε Πολωνό στρατιώτη, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες, και το κράτος θα κυνηγήσει και θα τιμωρήσει ανηλεώς τον δράστη.

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις στην Πολωνία, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα και τη συνέχιση των προσπαθειών για τη σύλληψη του δράστη και την απόδοσή του στη δικαιοσύνη. Υπάρχει πιθανότητα, μετά την αποκάλυψη της ταυτότητάς του, ο δράστης να διαφύγει από τη Λευκορωσία για τη Συρία ή κάποια άλλη χώρα της Μέσης Ανατολής. Η σύλληψή του εκεί και η προσαγωγή του σε δίκη μπορεί να αποδειχθεί πιο εύκολη για τις πολωνικές αρχές από τη σύλληψή του από τη Λευκορωσία.


Οι αρχές της Λευκορωσίας δεν έχουν δείξει συνεργασία για τη σύλληψη του δράστη, υπογραμμίζοντας τη συνενοχή της κυβέρνησης του Λουκασένκο στη δολοφονία. Η κατάσταση απαιτεί δράση από τις ειδικές υπηρεσίες της Πολωνίας, που συνεχίζουν να ερευνούν και να αναζητούν δικαιοσύνη για τον δολοφονημένο στρατιώτη.

www.mwlonlave.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη