Ο Φιλοποίμην, ο στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ήταν από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της αρχαίας Ελλάδας. Σ...
Ο Φιλοποίμην, ο στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ήταν από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της αρχαίας Ελλάδας. Στις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ., όταν ο Ρωμαίος ύπατος Τίτος Κόιντος Φλαμινίνος έδειξε ενδιαφέρον για τα ελληνικά ζητήματα, ο Φιλοποίμην συνειδητοποίησε τον επερχόμενο κίνδυνο για την Ελλάδα. Αποφάσισε τότε να ζητήσει χρησμό από το Μαντείο των Δελφών για το μέλλον της χώρας.
Η Πυθία του έδωσε τον εξής χρησμό:
«Ασκός κλυδωνιζόμενος μηδεπώποτε βυθιζόμενος»
Ο χρησμός αυτός παρομοίασε την Ελλάδα με έναν φουσκωμένο ασκό (ασκί) που, αν και ταλαιπωρείται από τα κύματα, δεν βυθίζεται ποτέ. Αυτός ο χρησμός αναδεικνύει την αντοχή και την επιβίωση της Ελλάδας παρά τις αμέτρητες δυσκολίες που αντιμετώπισε.
Η ιστορία επιβεβαίωσε τους φόβους του Φιλοποίμενα και τον χρησμό της Πυθίας. Από τότε, η Ελλάδα πέρασε από πολλούς κατακτητές και καταστροφές:
- Ρωμαίοι: Κατέκτησαν την Ελλάδα το 146 π.Χ. και την έκαναν επαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
- Γότθοι: Εισέβαλαν κατά τη διάρκεια της ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου.
- Άβαροι: Εισέβαλαν στα Βαλκάνια τον 6ο και 7ο αιώνα μ.Χ.
- Φράγκοι: Κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές μετά την Τέταρτη Σταυροφορία το 1204 μ.Χ.
- Τούρκοι: Κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη το 1453 μ.Χ. και κυριάρχησαν στην Ελλάδα για σχεδόν 400 χρόνια.
- Άραβες: Πραγματοποίησαν επιδρομές στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της πρώιμης μεσαιωνικής περιόδου.
- Γερμανοί: Κατέλαβαν την Ελλάδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρά όλες αυτές τις καταστροφές, κατακτήσεις και τις σύγχρονες δυσκολίες, όπως χρεωκοπίες και μνημόνια, η Ελλάδα παραμένει όρθια, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της μέσα από τους αιώνες. Ο χρησμός της Πυθίας, δηλαδή, επιβεβαιώνεται συνεχώς, καθώς η Ελλάδα παραμένει ένας "ασκός που κλυδωνίζεται αλλά δεν βυθίζεται".
COMMENTS