Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο δράσης όταν η Ουκρανία διακόψει τις προμήθειες πετρελαίου στην Ευρώπη


Τον περασμένο μήνα, η Ουκρανία διέκοψε τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία στην ΕΕ μέσω αγωγών που διέρχονται από το έδαφός της. Τώρα η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να δράσει για να επιλύσει την κατάσταση.

Τον Δεκέμβριο του 2022, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο, οι κυρώσεις ισχύουν μόνο για αργό πετρέλαιο που εισάγεται δια θαλάσσης - όχι αγωγούς.

Σημαίνει ότι αρκετές χώρες της ΕΕ μπόρεσαν να συνεχίσουν να αγοράζουν πετρέλαιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η Ουγγαρία αγοράζει το 70% του αργού πετρελαίου της από τη Ρωσία και η Σλοβακία έως και το 88%.

Η Ουκρανία κλείνει το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο οδηγείται από τη Ρωσία στη Λευκορωσία μέσω του λεγόμενου αγωγού Druzhba, ή «αγωγού φιλίας». Στη Λευκορωσία, ο αγωγός χωρίζεται σε έναν βόρειο κλάδο που συνεχίζει προς την Πολωνία και τη Γερμανία και έναν νότιο κλάδο που διασχίζει τη δυτική Ουκρανία στις γειτονικές χώρες της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.

Τον περασμένο μήνα, η Ουκρανία έκλεισε τον τελευταίο αγωγό, ο οποίος οδηγεί στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Τουλάχιστον για το πετρέλαιο που πωλεί η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, η Lukoil.

Η Ουκρανία δικαιολογεί την αναστολή λέγοντας ότι θέλει να κόψει τα εισοδήματα της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει χρήματα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Στην πραγματικότητα, τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο όχι μόνο αναμένεται να είναι υψηλότερα φέτος από πέρυσι, αλλά αναμένεται να υπερβούν τις πωλήσεις το 2021 – το έτος πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις.

Φέτος, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθούν στα 126 δισεκατομμύρια δολάρια, από 110 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, και ένα ασθενέστερο ρούβλι φέτος σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια κάνει τα έσοδα να φαίνονται ακόμη καλύτερα στον προϋπολογισμό της Ρωσίας.

Διαδηλώσεις στην ΕΕ

Στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιγιάρτο άδραξε την ευκαιρία για να επισημάνει την πετρελαϊκή κρίση στην Ανατολική Ευρώπη.

«Απλώς δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή μεταφοράς. Δεν υπάρχει άλλος αγωγός προς την Ουγγαρία που να μπορεί να μας εφοδιάσει με αρκετό αργό πετρέλαιο», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τους αγωγούς εάν θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ:

"Αυτή η απόφαση της Ουκρανίας είναι ξεκάθαρα αντίθετη με τη Συμφωνία Σύνδεσης!" αυτός είπε.

Ο Szijjártó απείλησε να μπλοκάρει περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία και κάλεσε την ΕΕ να δράσει για την επίλυση της κρίσης. Η ΕΕ είναι επί του παρόντος απασχολημένη με την τιμωρία της Ουγγαρίας για την προσπάθεια του Βίκτορ Όρμπαν να μεσολαβήσει για την ειρήνη μεταξύ του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Βλαντιμίρ Πούτιν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Σλοβακία έχει επίσης διαμαρτυρηθεί για τη συμπεριφορά της Ουκρανίας. Αυτό το Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίκο τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμιχάλ και προειδοποίησε ότι η συμπεριφορά αυτή θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την Ουκρανία. Η Ουκρανία αγοράζει πολλά προϊόντα διύλισης πετρελαίου από σλοβακικά διυλιστήρια.

«Η Σλοβακία δεν πρόκειται να μείνει όμηρος των σχέσεων Ουκρανίας-Ρωσίας», ανέφερε.

Εκτός από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, άλλες χώρες εξαρτώνται επίσης από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Χώρες όπως η Ισπανία, το Βέλγιο και η Γαλλία συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ – παρά τις κυρώσεις.

Την άνοιξη, η Γερμανία υπέγραψε επίσης συμφωνία για την αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Καζακστάν μέσω αγωγών μέσω Ρωσίας. Με τη Ρωσία ως μεσάζοντα, μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά, αλλά πολιτικά δίνει την εντύπωση ότι το Βερολίνο ανεξαρτητοποιείται από τη Μόσχα.

"Παρά την ήπια στάση των ισχυρών ανθρώπων στις Βρυξέλλες προς τα ανατολικά κράτη μέλη της ΕΕ, μπορεί να υπάρχει λόγος να διαπραγματευτούμε με την Ουκρανία για το πετρέλαιο που έχει ανασταλεί", λέει το Politico .

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Olof Gill δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη στην εξεύρεση λύσης με την Ουκρανία

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη