Ο Υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ ζητά ΕΚΤΕΛΕΣΗ Παλαιστινίων κρατουμένων με «πυροβολισμό στο κεφάλι»


Η δήλωση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben-Gvir, για την εκτέλεση Παλαιστινίων κρατουμένων, έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Ισραήλ. Αυτή η πρόταση, η οποία έχει υποβληθεί στο Κνεσέτ από το ακροδεξιό κόμμα του, Otzma Yehudit, ζητά την εκτέλεση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές με "πυροβολισμό στο κεφάλι". Ο Ben-Gvir πρότεινε επίσης ότι οι κρατούμενοι θα πρέπει να λαμβάνουν μόνο αρκετή τροφή για να επιβιώσουν μέχρι να θεσπιστεί ο νόμος.

Η πρόταση αυτή και οι δηλώσεις του Ben-Gvir για τις συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές, όπου οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν καταγγείλει βασανιστήρια και σεξουαλικές επιθέσεις, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Την 1η Ιουλίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Βάγκνερ, καταδίκασε τα σχόλια του Ben-Gvir, χαρακτηρίζοντάς τα ως "αηδιαστικά".



Οι δηλώσεις του Ben-Gvir αντικατοπτρίζουν τις σκληρές θέσεις του κόμματός του και εντείνουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στην περιοχή. Η κατάσταση των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές παραμένει ένα ακανθώδες ζήτημα, με τις διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να συνεχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την μεταχείρισή τους.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς οι δηλώσεις αυτές ενδέχεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας και της έντασης στην περιοχή.

Η δήλωση βίντεο του Ισραηλινού αξιωματούχου ακολούθησε τις παρατηρήσεις της Παλαιστινιακής Επιτροπής Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων και της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων. Σύμφωνα με τις δύο παλαιστινιακές οντότητες, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει περισσότερους από 9.450 Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη – συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ – από την έναρξη του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα και τις εντεινόμενες επιδρομές εναντίον Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ έχει ήδη βασανίσει Παλαιστίνιους κρατούμενους υπό κράτηση. Σύμφωνα με το The Cradle, η Γενική Συνέλευση της Κνεσέτ ενέκρινε την προκαταρκτική ανάγνωση της πρότασης του Ben-Gvir τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ωστόσο, η εγκεκριμένη πρόταση δίνει εντολή στα δικαστήρια να επιβάλουν τη θανατική ποινή σε Παλαιστίνιους που έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις αντίστασης κατά των ισραηλινών δυνάμεων – ιδιαίτερα εκείνων που "διαπράττουν αδίκημα δολοφονίας με κίνητρο τον ρατσισμό και σκοπεύουν να βλάψουν το κράτος του Ισραήλ". Το νομοσχέδιο απαιτεί δύο ακόμη αναγνώσεις στην Κνεσέτ για να ψηφιστεί.

Οι συλλήψεις και οι απαγωγές Παλαιστίνιων τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο. Η Ένωση Παλαιστινίων Κρατουμένων (PPA) ανέφερε στο Reuters ότι το Ισραήλ έχει απαγάγει περισσότερους από 9.170 Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου. Χιλιάδες ακόμη από τη Γάζα έχουν «εξαφανιστεί βίαια», με το Ισραήλ να αρνείται να αποκαλύψει το πού βρίσκονται.

Ο πρώην κρατούμενος Ataa Shbat, μετά την αποφυλάκισή του, προέτρεψε άλλους να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των υπόλοιπων κρατουμένων. "Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Βασανιστήρια που δεν μπορείς να φανταστείς αν δεν [το βιώσεις]. Βάσανα που δεν μπορείς να φανταστείς αν δεν τα ζήσεις", είπε.

Ο ΟΛΠ ανέφερε ότι τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί υπό ισραηλινή κράτηση από την έναρξη του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων έξι από τη Γάζα. Μεταξύ αυτών ήταν και ο ορθοπεδικός χειρουργός Adnan al-Bursh, ο οποίος βασανίστηκε μέχρι θανάτου από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά από τέσσερις μήνες κράτησης.

Μερικές από τις πιο ανησυχητικές μαρτυρίες για τα ισραηλινά βασανιστήρια έχουν προκύψει από πρώην κρατούμενους στο κέντρο κράτησης Sde Teiman του Ισραήλ. Οι New York Times ανέφεραν στις αρχές Ιουνίου ότι κρατούμενοι από τη Γάζα βιάζονταν με καυτές μεταλλικές ράβδους και σοκάρονταν σε ηλεκτρικές καρέκλες στον καταυλισμό της ερήμου.

Το CNN πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί φρουροί δεσμεύουν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους τόσο σφιχτά που οι άπειροι γιατροί στο στρατόπεδο αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν τα άκρα τους λόγω της σοβαρότητας των τραυματισμών. Σύμφωνα με το CNN, ο αέρας στο Sde Teiman είναι «γεμάτος με τη μυρωδιά των παραμελημένων πληγών που αφήνονται να σαπίσουν».

Παρακολουθήστε αυτό το βίντεο του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir που ζητά την εκτέλεση Παλαιστινίων κρατουμένων ΕΔΩ

www.mwlonlave.com

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη