Ο Πούτιν εγκρίνει τον νέο νόμο, κάθε ξένος οργανισμός μπορεί να κηρυχθεί «ανεπιθύμητος» στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την Πέμπτη έναν νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οποιοσδήποτε ξένος οργανισμός, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ιδρύονται από κρατικούς φορείς τρίτων χωρών, μπορεί να χαρακτηριστεί «ανεπιθύμητος» στη Ρω
σία. Αυτή η νομοθεσία διευρύνει τη δυνατότητα της ρωσικής κυβέρνησης να ελέγχει τη δραστηριότητα ξένων οργανισμών και να περιορίζει την παρουσία τους στη χώρα.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι ο νόμος εξαιρεί τους διεθνείς διακυβερνητικούς οργανισμούς στους οποίους η Ρωσία είναι μέλος, καθώς και τους οργανισμούς που είναι ενσωματωμένοι σε κυβερνητικές δομές ξένων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι οργανισμοί που δεν εντάσσονται στις εξαιρέσεις αυτές, μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν «ανεπιθύμητοι», γεγονός που θα έχει σοβαρές συνέπειες για τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.

Η συμπερίληψη ενός οργανισμού στη λίστα των «ανεπιθύμητων» σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να δραστηριοποιηθεί στη χώρα και οι Ρώσοι πολίτες δεν μπορούν να συνεργαστούν μαζί του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη. Ο νέος αυτός νόμος έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Ιούνιο, το οποίο έκρινε ότι η Ρωσία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όταν κήρυξε «ανεπιθύμητους» ορισμένους ξένους οργανισμούς, όπως το Radio Free Europe (RFE).

Ο νόμος αυτός εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ρωσικής κυβέρνησης για τον έλεγχο της επιρροής ξένων οργανισμών στη χώρα και αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Μόσχας να περιορίσει τη δράση οργανισμών που θεωρεί ότι προωθούν δυτικά συμφέροντα.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη