Σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης ζητά ελέγχους τύπου Covid κατά των ταραχών


Ο κυβερνητικός σύμβουλος Τζον Γούντκοκ κάλεσε σε αποκλεισμούς τύπου Covid για την καταστολή των διαδηλώσεων κατά της μετανάστευσης που προκάλεσαν οι φονικές μαχαιριές ενός Αφρικανού εις βάρος τριών μικρών κοριτσιών στο Σάουθπορτ.

Μιλώντας στο Times Radio, ο Γούντοκοκ υποστήριξε ότι το σημερινό επίπεδο αναταραχής στη Βρετανία θα μπορούσε να αποτελέσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία θα πρέπει να ληφθούν «περαιτέρω μέτρα». «Οι νέοι υπουργοί που θα αναλάβουν καθήκοντα θα καταλάβουν ότι το βρετανικό κοινό θα τους υποστηρίξει σε όποια μέτρα θεωρούν απαραίτητα για να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση», είπε. «Θα πρέπει να ρίξουμε το μυαλό μας πίσω στις ημέρες του Covid, όπου το κοινό αποδέχθηκε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης την οποία ήμασταν έτοιμοι να υποστηρίξουμε και οι νομοθέτες ήταν έτοιμοι να υποστηρίξουν».

Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να περιορίσουν τις συγκρούσεις μεταξύ αντιμεταναστευτικών ομάδων και αντιδιαδηλωτών σε όλη τη βορειοδυτική χώρα. Περισσότερα από 30 συλλαλητήρια έχουν προγραμματιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το μαχαίρωμα τριών παιδιών στο Σάουθπορτ την περασμένη εβδομάδα. Τις τελευταίες 24 ώρες, διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και έβαλαν φωτιές στην πόλη Σάντερλαντ της βορειοανατολικής Αγγλίας, ενώ περαιτέρω αναταραχές σημειώθηκαν στο Μπλάκπουλ, το Λιντς, το Μάντσεστερ, το Νότιγχαμ και άλλες πόλεις.

Ο Τζον Γούντκοκ, ο οποίος υπηρετεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης για την πολιτική βία, δήλωσε στο Times Radio ότι αν οι διαμαρτυρίες δεν «κοπάσουν», τότε η κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. «Στον Covid το [βρετανικό κοινό] ήταν σε θέση να υποστηρίξει τα μέτρα που ήταν απαραίτητα σε εκείνη την κατάσταση», είπε. «Θα ακολουθούσαν παρόμοια προσέγγιση για να κρατήσουν τους ταραξίες μακριά από τους δρόμους για να δουν το μέγεθος της ζημίας που προκαλείται στις κοινότητες».

Ο Γούντοκοκ, ο οποίος διορίστηκε ανεξάρτητος σύμβουλος της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πολιτικής βίας το 2020, έχει ιστορικά υιοθετήσει μια σκληρή προσέγγιση στις διαδηλώσεις. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον Γούντοκοκ, του οποίου ο τίτλος είναι Λόρδος Γουόλνεϊ, συνέστησε την απαγόρευση στους ακτιβιστές να πραγματοποιούν διαμαρτυρίες κοντά σε χώρους παραγωγής αμυντικών προϊόντων και ενέργειας. Ο πρώην βουλευτής των Εργατικών υποστήριξε ότι «μαχητές» «τρομοκρατούσαν» τους εργαζόμενους χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες.

Η έκθεση υποστήριξε επίσης ότι οι διοργανωτές διαδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, όπως οι διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης, θα πρέπει να υποχρεούνται να συνεισφέρουν στο κόστος της αστυνόμευσης. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει τη βιωσιμότητα της απαίτησης από τους διοργανωτές διαδηλώσεων να συμβάλλουν στο κόστος αστυνόμευσης όταν ομάδες διοργανώνουν σημαντικό αριθμό μεγάλων διαδηλώσεων που προκαλούν σοβαρή αναστάτωση ή σημαντικά επίπεδα παραβίασης του νόμου», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έκθεση του Γούντκοκ παρουσιάστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων ως «πρόταση για μη υποβαλλόμενη επιστροφή» και δημοσιεύθηκε ως κοινοβουλευτικό έγγραφο. Αυτό επιτρέπει στην έκθεση να έχει κοινοβουλευτικό απόρρητο, το οποίο εμποδίζει τις ομάδες που κατονομάζονται σε αυτήν να ισχυριστούν ότι το περιεχόμενό της τις έχει δυσφημίσει.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεσμεύτηκε να επεκτείνει την παρακολούθηση με αναγνώριση προσώπου ως απάντηση στις διαδηλώσεις. «Αυτοί οι κακοποιοί είναι μετακινούμενοι», δήλωσε ο Στάρμερ. «Μετακινούνται από κοινότητα σε κοινότητα και πρέπει να έχουμε μια αστυνομική απάντηση που να μπορεί να προσφέρει την ίδια κοινή πληροφόρηση, την ευρύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και την προληπτική δράση με εντολές εγκληματικής συμπεριφοράς για τον περιορισμό των κινήσεών τους πριν καν επιβιβαστούν σε τρένο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάνουμε με τους χούλιγκαν του ποδοσφαίρου».

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη