Αγγλία: Συνελήφθη για σχόλια στο Facebook,αυτή είναι η σημερινή δημοκρατία (ΒΙΝΤΕΟ)



Αυτό το περιστατικό φέρνει στο φως σημαντικές και συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο, τη ρύθμιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την εφαρμογή των νόμων που διέπουν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Η σύλληψη, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε βάσει του Άρθρου 127 του Νόμου Επικοινωνιών του 2003 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αναφέρεται στην κακή χρήση των ηλεκτρονικών επικοινωνιακών δικτύων, και αναδεικνύει την ένταση μεταξύ της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της ρύθμισης του επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο.


Συγκεκριμένα, το Άρθρο 127 καθιστά αδίκημα την αποστολή, μέσω ενός δημόσιου ηλεκτρονικού επικοινωνιακού δικτύου, μηνυμάτων ή άλλων υλικών που είναι «χονδροειδώς προσβλητικά ή άσεμνα, χυδαία ή απειλητικά». Ο νόμος έχει ως στόχο να περιορίσει την κατάχρηση, τις απειλές και άλλες επιβλαβείς επικοινωνίες στο διαδίκτυο. Ωστόσο, η γενική και ασαφής γλώσσα του έχει οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις και νομικές προκλήσεις, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που αφορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Το βίντεο της σύλληψης του άνδρα, στο οποίο διαμαρτύρεται για την αστυνομική ενέργεια, φέρνει στο προσκήνιο την πιθανή σύγκρουση μεταξύ των δικαιωμάτων των ατόμων να εκφράζονται ελεύθερα στο διαδίκτυο και της υποχρέωσης του κράτους να προστατεύει το κοινό από επιβλαβές ή προσβλητικό περιεχόμενο. Εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πού πρέπει να τεθεί η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ελευθερίας της έκφρασης και λογοκρισίας, καθώς και πώς οι νόμοι που σχεδιάστηκαν αρχικά για άλλες μορφές επικοινωνίας εφαρμόζονται στην ψηφιακή εποχή.



Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη