«Foreign Policy»: Γιατί το Ισραήλ παίζει στοίχημα με περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή;


Το Ισραήλ και 
οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή , γράφει ο συγγραφέας Steven Cook για το Foreign Policy και εκτιμά ότι η έλλειψη επίσημης στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ θα μπορούσε να ενθαρρύνει το Ισραήλ να κλιμακωθεί.

Από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς , κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 Ισραηλινοί , η επίσημη πολιτική στο Τελ Αβίβ ήταν ότι ο καλύτερος τρόπος για να τερματιστεί η σύγκρουση είναι η πλήρης καταστροφή της παλαιστινιακής οργάνωσης, μια θέση που ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει επιμείνει σε ολόκληρο το Ισραήλ. αμυντικές δυνάμεις (IDF) στη Λωρίδα της Γάζας , όπου, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιοι.

Ενώ οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η μάχη μέχρι το σημείο του αφανισμού θα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, ριζοσπαστικοποιώντας ακόμη περισσότερους ανθρώπους στην περιοχή και απειλώντας έτσι τους στόχους της Ουάσιγκτον για τη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ βλέπει τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ως υπαρξιακή απειλή και οι ισραηλινές αρχές είναι έτοιμες διακινδυνεύουν περισσότερο να τερματίσουν τη σύγκρουση υπέρ τους, λέει ο Κουκ.

Κινήσεις που έγιναν με αυτόν τον στόχο, όπως η δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμαντ Ντέιφ στα μέσα Ιουλίου, η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh μετά την ορκωμοσία του νέου Ιρανού προέδρου Massoud Pezeshkian ή η δολοφονία του διοικητή της Χεζμπολάχ Fuad Shukra στη Βηρυτό. , αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, αναφέρει ο συγγραφέας.

Το Ισραήλ, όπως και η Χαμάς, δεν σκόπευαν ποτέ να τερματίσουν τη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων , λέει ο Κουκ.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ανακοίνωσε εκδίκηση για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς και η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι σχεδόν σίγουρα σημαντική.

Αλλά εάν το Ιράν αντεπιτεθεί σκοτώνοντας Ισραηλινούς ή καταστρέφοντας κρίσιμες ισραηλινές υποδομές, το Τελ Αβίβ θα πρέπει να απαντήσει προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην Τεχεράνη, σύμφωνα με τον Κουκ.

Ο συγγραφέας επισημαίνει ότι ο άτυπος χαρακτήρας της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον εξαρτάται από πολλούς ιστορικούς, πολιτικούς και «ηθικούς» λόγους να υποστηρίξει το Ισραήλ, ενθαρρύνει το Τελ Αβίβ να «παιχτεί» με περαιτέρω κλιμάκωση. , γνωρίζοντας ότι θα τον βοηθούσε το αμερικανικό «ιππικό» αν έμπαινε σε σοβαρό πρόβλημα.

Ως λύση σε αυτήν την κατάσταση, ο Στίβεν Κουκ προτείνει μια επίσημη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών με σαφώς καθορισμένους όρους και περιορισμούς, εκτιμώντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ, αλλά όχι εις βάρος της δικής της ασφάλειας.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη