Η ΤΡΟΜΕΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΒΛΑΔΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ Ο Ρώσος ηγέτης απευθύνθηκε σε ολόκληρη τη Δύση: Όταν απαντήσουμε, ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙΤΕ στις φλόγες!


Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων διοίκησης και επιτελείου «Ocean-2024», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε ξεκάθαρα τις απόψεις της Μόσχας για τις αμερικανικές φιλοδοξίες να διατηρήσει τη στρατιωτικοπολιτική της παρουσία στον κόσμο.

Η δήλωσή του στο πλαίσιο αυτών των ασκήσεων έρχεται σε μια περίοδο που η κατάσταση στην Ουκρανία δεν ηρεμεί , αλλά αντίθετα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη.

Ο ισχυρισμός του Πούτιν ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ουκρανία ως εργαλείο για να αποδυναμώσουν στρατηγικά τη Ρωσία φωτίζει την ευρύτερη εικόνα του πώς ερμηνεύει η Μόσχα τις γεωπολιτικές κινήσεις της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της.

Ουσιαστικά, ο Πούτιν πιστεύει ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας δεν είναι απλώς θέμα βοήθειας του Κιέβου ενόψει της στρατιωτικής επίθεσης, αλλά ότι ο στόχος είναι βαθύτερος - μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της Ρωσίας στην παγκόσμια σκηνή και διατήρησης των ΗΠΑ ως κυρίαρχης δύναμης.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι αρχές των ΗΠΑ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν την παγκόσμια στρατιωτικοπολιτική τους επιρροή, ανεξάρτητα από το τίμημα που πληρώνει ο κόσμος για αυτήν.

Μέσα απότο πρίσμα αυτών των ασκήσεων, «Ωκεανός-2024», ο Πούτιν υποδεικνύει ότι η Ρωσία δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε τέτοιες απόπειρες.

Οι ασκήσεις, που μεταδίδονται ζωντανά από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, έχουν διπλό σκοπό: Να δείξουν στο εγχώριο κοινό τη δύναμη του ρωσικού στρατού, αλλά και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ρωσία παραμένει έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, ακόμη και αν που περιλαμβάνει την απάντηση σε πιθανές απειλές από τη Δύση.

Εκτός από το ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία, η ρητορική του Πούτιν επικεντρώνεται επίσης στην ευρύτερη γεωπολιτική εικόνα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου των ΗΠΑ ως κύριου παράγοντα στο ΝΑΤΟ και της ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής της Δύσης.

Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει μια σειρά από οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές προκλήσεις, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Από αυτή την άποψη, τα ρωσικά ΜΜΕ, που μεταφέρουν απόψεις για την ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτική σκηνή, αναφέρουν ότι η νίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την ισορροπία δυνάμεων στον κόσμο.

Ο Τραμπ είναι γνωστός για τη σκεπτικιστική του στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η οποία, σύμφωνα με την ερμηνεία των ρωσικών και ορισμένων δυτικών ΜΜΕ, θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της δυτικής ηγεμονίας, τόσο πολιτικής όσο και στρατιωτικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει ήδη εσωτερικές προκλήσεις, από την οικονομική κρίση έως τις πολιτικές διαιρέσεις, και πιθανές αλλαγές στην αμερικανική πολιτική θα μπορούσαν να κλονίσουν περαιτέρω τα θεμέλια της ενότητας εντός της ΕΕ και των συμμαχιών του ΝΑΤΟ.

Ενδιαφέρουσα είναι και η τοποθέτηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος προέβλεψε το τέλος της φιλελεύθερης ηγεμονίας της Δύσης μέχρι το τέλος του έτους.

Ο ισχυρισμός του Όρμπαν ότι οι φιλελεύθερες ιδεολογίες έχουν οδηγήσει σε πολέμους, χάος και οικονομική αποσταθεροποίηση σε όλο τον κόσμο έχει απήχηση σε ένα τμήμα του ευρωπαϊκού κοινού που είναι σκεπτικιστικό για την τρέχουσα πολιτική και οικονομική ατζέντα της ΕΕ.

Ο Όρμπαν, γνωστός για τις αντιφιλελεύθερες απόψεις του, βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντίθεση με τις Βρυξέλλες για μια σειρά ζητημάτων, όπως το κράτος δικαίου, η μετανάστευση και η ευρωπαϊκή πολιτική έναντι της Ρωσίας.

Το όραμά του για το τέλος της φιλελεύθερης ηγεμονίας ταιριάζει στην ευρύτερη εικόνα του κατακερματισμού και της αλλαγής που συντελείται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Όλα αυτά δείχνουν τη δυναμική γεωπολιτική πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται ήδη υπό πίεση να ανταποκριθούν στις αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα εξισορροπούν τις εσωτερικές προκλήσεις και τους κινδύνους της εξωτερικής πολιτικής.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προειδοποιήσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν προς τη Δύση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική σύγκρουση.

Ο Πούτιν έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία δεν θα είναι παθητικός παρατηρητής σε περίπτωση επίθεσης. Η πιο σημαντική δήλωση του Πούτιν, σχετικά με τη χρήση όπλων, έχει ως εξής:

«Η Δύση δεν πρέπει να ζει με την ψευδαίσθηση ότι, σε περίπτωση επίθεσης στη Ρωσία, η απάντησή μας θα περιοριστεί στα συμβατικά όπλα». Εάν υπάρχει απειλή για τη χώρα μας, θα απαντήσουμε με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων».

Αυτή η δήλωση είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να λάβει ακραία μέτρα σε περίπτωση υπαρξιακής απειλής, η οποία απλώς αυξάνει περαιτέρω τις εντάσεις στις σχέσεις με τη Δύση.

Ο Πούτιν θέλει να καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση στη Ρωσία θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς μιας πυρηνικής σύγκρουσης.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη