Το ΝΑΤΟ ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Η Δύση διατηρεί τα όπλα της έτοιμα


Το ΝΑΤΟ έχει πρόσφατα εντείνει τις στρατιωτικές του δραστηριότητες, ειδικά στην ανατολική πλευρά, πραγματοποιώντας μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων σε διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Αυτές οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν την ετοιμότητα των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα δοκιμάζουν την ικανότητα των Συμμάχων να αντιδρούν γρήγορα σε πιθανές απειλές, ειδικά από την κατεύθυνση της Ρωσίας .

Ένα από τα κύρια γεγονότα φέτος είναι οι ασκήσεις Steadfast Foxtrot '24, που πραγματοποιούνται στη Γερμανία από τις 9 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Στόχος τους είναι να ελέγχουν την ετοιμότητα των στρατευμάτων σε όλα τα επίπεδα κατά τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Αυτοί οι ελιγμοί επιβλέπονται από το SHAPE (Supreme Joint Forces Europe Command) του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον Αμερικανό στρατηγό Christopher Cavoli.

Στη συνέχεια ξεκινάει στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου το Ramstein Flag 24 υπό την ηγεσία της AIRCOM (Joint Air Command) του ΝΑΤΟ, οι οποίες είναι ασκήσεις τακτικού επιπέδου σε μορφή LIVEX (με τη χρήση πραγματικών δυνάμεων) και θα διαρκέσουν έως τις 11 Οκτωβρίου.

Αργότερα, από τις 7 έως τις 12 Νοεμβρίου, η Εσθονία θα φιλοξενήσει μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες ασκήσεις του Cyber ​​​​Coalition με επίκεντρο την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων δόθηκε στην επιμελητεία, δηλαδή στην ταχεία μετακίνηση μεγάλων δυνάμεων στρατευμάτων σε όλη την Ευρώπη, προκειμένου να ανταποκριθεί σε μια πιθανή «εισβολή ενός υπό όρους εχθρού από την ανατολή».

Επιπλέον, φέτος το επίκεντρο είναι η περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ μέσω μιας σειράς ασκήσεων σε εθνικό επίπεδο. Έτσι, πρόσφατα ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις Βόρειων Βίκινγκ στην Ισλανδία, όπου οι δυνάμεις εξασκήθηκαν στην περιπολία στον εναέριο χώρο, στις επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην παράκτια άμυνα.

Οι ασκήσεις Toxic Valley, που περιλαμβάνουν χημικές-βιολογικές μονάδες, ξεκίνησαν στη Σλοβακία, ενώ ασκήσεις Brave Warrior βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουγγαρία από τα τέλη Αυγούστου, με πολυεθνική ομάδα μάχης να σταθμεύει στη χώρα.

Παράλληλα, διεξάγονται ασκήσεις Namejs στη Λετονία, οι οποίες περιλαμβάνουν το πολυεθνικό τμήμα «North», που ιδρύθηκε το 2019. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι αυτός ο σχηματισμός είναι πλήρως έτοιμος για επιχειρησιακή δράση.

Μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 12 Νοεμβρίου, οι ασκήσεις Hammer 2024 στη Φινλανδία θα δοκιμάσουν μηχανοποιημένες μονάδες. Ο κύκλος των στρατιωτικών ασκήσεων θα κλείσει σε Τουρκία και Βουλγαρία με τις ναυτικές ασκήσεις Mavi Balina και Poseidon '24.

Στην Τουρκία θα δοθεί έμφαση στα υποβρύχια, ενώ στη Βουλγαρία η καταπολέμηση των θαλάσσιων ναρκών. Εκτός από αυτές τις ασκήσεις, αναμένονται επιπλέον στρατιωτικές δραστηριότητες στην Ισπανία και την Ιταλία, αν και δεν σχετίζονται άμεσα με την ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές των στρατιωτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ είναι η αύξηση της παρουσίας και των δραστηριοτήτων στην ανατολική πλευρά, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Τον Μάιο ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις Steadfast Defender, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ από τον Ψυχρό Πόλεμο. Συμμετείχαν 90.000 στρατιώτες και από τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, η οποία έγινε πρόσφατα μέλος.

Οι ασκήσεις αυτές κάλυψαν τη γεωγραφική περιοχή από τις χώρες της Βαλτικής, μέσω της Πολωνίας, έως τη Γερμανία. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, προσομοιώθηκαν σενάρια σύγκρουσης στην περιοχή του διαδρόμου Suwalki, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή που συνδέει τις χώρες της Βαλτικής με την Πολωνία και την υπόλοιπη συμμαχία του ΝΑΤΟ και η οποία, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο Ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περίπτωση πολέμου.

Το ΝΑΤΟ δικαιολογεί αυτή την επιθετική στρατιωτική δραστηριότητα με την κατάσταση στην Ουκρανία, αλλά οι προετοιμασίες της συμμαχίας για μια σύγκρουση με τη Ρωσία χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο. Το 2016, το ΝΑΤΟ σχημάτισε τέσσερις πολυεθνικές ομάδες μάχης στη Λετονία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και την Πολωνία, οι οποίες συντονίζονται από το Szczecin της Πολωνίας.

Το 2018, το ΝΑΤΟ ίδρυσε ένα άλλο αρχηγείο στην Πολωνία, στο Elblag, για να ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική του ικανότητα στην περιοχή.

Τον Απρίλιο του 2022, ο αριθμός των ομάδων μάχης αυξήθηκε σε οκτώ, με πρόσθετες μονάδες να σταθμεύουν στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Πάνω από 10.000 στρατιώτες από διάφορες χώρες υπηρετούν τώρα σε αυτές τις ομάδες.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το 2022, αποφασίστηκε να αυξηθεί σχεδόν δεκαπλασιάζεται η δύναμη ταχείας αντίδρασης, από 40.000 σε 300.000 στρατιώτες. Από αυτόν τον αριθμό, οι πρώτες 100.000 μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης εντός δέκα ημερών, ενώ το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να βάλει υπό τα όπλα συνολικά 500.000 στρατιώτες σε μόλις έξι μήνες.

Η αεροπορία του ΝΑΤΟ παίζει βασικό ρόλο σε αυτά τα σχέδια, με συνεχή παρουσία αναγνωριστικών αεροσκαφών και μαχητικών στον αέρα, καθώς και περισσότερα από 130 αεροσκάφη σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας μάχης. Το ΝΑΤΟ διαθέτει επίσης περίπου 140 πολεμικά πλοία μόνιμα αναπτυγμένα στη θάλασσα, έτοιμα για δράση.

Αν και το ΝΑΤΟ λειτουργεί επίσημα ως συμμαχία 32 χωρών, στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ είναι βασικός παράγοντας στη συμμαχία. Η στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά, ειδικά από την αρχή της ουκρανικής κρίσης.

Πριν από τον Ιανουάριο του 2022, οι ΗΠΑ είχαν περίπου 60.000 στρατιώτες στην Ευρώπη. Αυτός ο αριθμός έχει πλέον αυξηθεί σε 100.000, εκ των οποίων το 65% είναι μόνιμα σταθμευμένο στην ήπειρο.

Δυτικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες προβλέπουν όλο και περισσότερο μια σχεδόν αναπόφευκτη σύγκρουση με τη Ρωσία. Ο Γερμανός στρατηγός Κάρστεν Μπρόιερ δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Δύση απομένει από πέντε έως οκτώ χρόνια για να προετοιμαστεί για μια πιθανή ρωσική εισβολή σε εδάφη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Γενικά πιστεύεται ότι η Ρωσία ανοικοδομεί τις ένοπλες δυνάμεις της και παράγει όπλα που όχι μόνο χρησιμοποιούνται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά προετοιμάζονται και για πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις.

Γι' αυτό το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2029, λέει ο Breuer. Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ήταν ακόμη πιο απαισιόδοξος τον Φεβρουάριο, προβλέποντας ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει σε μόλις τρία χρόνια.

Το ΝΑΤΟ εργάζεται τώρα για τη δημιουργία ενός «στρατιωτικού Σένγκεν», προκειμένου να διευκολυνθεί η ευκολότερη και ταχύτερη διέλευση στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων πέρα ​​από τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη