ΕΚΤΑΚΤΟ: Πράσινο φως από το Ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο στον Μ.Νετανιάχου να εισβάλει στον Λίβανο


Η απόφαση του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου να εξουσιοδοτήσει "εν λευκώ" τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ να χρησιμοποιήσουν κάθε στρατιωτικό μέσο κατά της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένης μιας εισβολής στον Λίβανο, σηματοδοτεί μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αυτή η απόφαση έρχεται σε μια στιγμή που οι εντάσεις έχουν ήδη κορυφωθεί, ιδιαίτερα μετά την απειλή του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και τη μετακίνηση ισραηλινών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η ανάπτυξη της 98ης Μεραρχίας του ισραηλινού στρατού (IDF) στο βόρειο Ισραήλ, μετά την απομάκρυνσή της από τη Λωρίδα της Γάζας, δείχνει την προετοιμασία του Ισραήλ για πιθανή ευρεία στρατιωτική εμπλοκή, με την Χεζμπολάχ να αποτελεί τον κύριο αντίπαλο.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, και τυχόν στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή, εμπλέκοντας και άλλες δυνάμεις, με απρόβλεπτες συνέπειες τόσο για την ασφάλεια όσο και για την ανθρωπιστική κατάσταση. Διεθνείς παράγοντες αναμένεται να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν την κλιμάκωση, αλλά η κατάσταση δείχνει ήδη να είναι εξαιρετικά τεταμένη.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη