ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ «Δεν θα ξέρουν τι τους χτύπησε»


Ενώ η Ρωσική προέλαση προς την πόλη Pokrovsk έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες ημέρες, το Ugljedar, που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ, έχει γίνει το νέο επίκεντρο της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης.

Βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νότια του Pokrovskoe, το Ugljedar αποκαλείται συχνά «φρούριο» στον στρατό και βρίσκεται υπό συνεχείς ρωσικές επιθέσεις από την αρχή της ευρείας κλίμακας εισβολής, γράφει η Kyiv Independent, όπως αναφέρει το Blic.

Στο πλαίσιο του τελευταίου κύματος επιθέσεων στην περιοχή του Ντόνετσκ, τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επιτίθενται στην πόλη. Αν και δεν είναι ένα κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης όπως το Pokrovsk, η πόλη είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα της Ουκρανίας στο νότιο μέτωπο, η απώλεια της οποίας θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Η απώλεια του Ugljedar δεν θα ήταν μόνο ηθικό πλήγμα για την Ουκρανία, καθώς αυτή η πόλη έχει αντέξει πολλές επιθέσεις από το 2022, αλλά και μια πολύ σοβαρή εξέλιξη που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια ολόκληρου του νοτιοδυτικού τμήματος της περιοχής του Ντόνετσκ που δεν έχει γίνει ακόμη. κατεχόμενο, με απειλή για τη νότια πτέρυγα του Ποκρόβσκοε, ο Φεντερίκο Μπορσάρι, συνεργάτης του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA), δήλωσε στην εφημερίδα του Κιέβου.

Γιατί οι Ρώσοι θέλουν το Ugljedar

Η μικρή πόλη εξόρυξης Ugljedar, στην οποία παρέμειναν περίπου 100 άνθρωποι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024, βρίσκεται βόρεια της βασικής διασταύρωσης που συνδέει τον δρόμο O-0532 με την Kostantinovka.

«Είναι, επομένως, ένα βασικό υλικοτεχνικό σημείο για τις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη νότια πλευρά του Κουράχοβο», είπε ο Μπόρσαρι, σημειώνοντας ότι οι Ουκρανοί θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση εάν πέσει το Ουγκλεντάρ.

Ορισμένες πηγές δήλωσαν στα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ότι «οι Ουκρανοί δεν θα ξέρουν τι τους έπληξε αν οι Ρώσοι κερδίσουν την Ουγκλιεντάρ».

Δεδομένης της σημαντικής προέλασης της Ρωσίας προς το Πόκροβσκ από τα ανατολικά τις τελευταίες εβδομάδες, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να αποφύγουν παρόμοιες εξελίξεις από το νότο για να μειώσουν τον κίνδυνο περικύκλωσης, πρόσθεσε ο Μπορσάρι.

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι το κατεχόμενο τμήμα του αυτοκινητόδρομου T-0509, που περνά νότια του Ugljedar, είναι απαραίτητο για τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να προχωρήσουν προς τα δυτικά. Είναι επίσης το τελευταίο προπύργιο πριν από το χωριό Velika Novosilka και ολόκληρο το νότιο τμήμα της περιοχής του Ντόνετσκ που ελέγχεται από την Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει πει εδώ και καιρό ότι στόχος της είναι να καταλάβει την περιοχή του Ντόνετσκ της Ουκρανίας και η Ουγκλεντάρ ήταν μια από τις πόλεις που στάθηκαν εμπόδιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο Ντμίτρο Ζμαίλο, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής του Ουκρανικού Κέντρου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία.

«Ιδεολογικές απαιτήσεις, καθώς και πληροφοριακές και ψυχολογικές, συχνά υπαγορεύουν στρατιωτικούς στόχους για τους Ρώσους», είπε ο Zhmailo.

Οι Ρώσοι παλεύουν

Το Ugljedar και τα περίχωρά του είναι έντονα αστικοποιημένα και βρίσκονται σε ψηλό έδαφος, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατάληψη της περιοχής. Η πόλη ήταν επίσης κοντά στην πρώτη γραμμή από την έναρξη του πολέμου το 2014, επομένως είναι καλά οχυρωμένη σε περίπτωση πιθανής ρωσικής επίθεσης.

Τα πυκνά κτίρια και μια μικρή έκταση δημιουργούν συνθήκες για πιο αποτελεσματικά χτυπήματα από τον ουκρανικό στρατό. Τα ρωσικά στρατεύματα, περιορισμένα σε ελιγμούς λόγω αστικών κατασκευών και οχυρώσεων από σκυρόδεμα, τείνουν να συγκεντρώνονται σε ένα μέρος, καθιστώντας τους ευκολότερους στόχους για πυρά πυροβολικού και αεροσκαφών, είπε ο Zhmailo.

"Η τακτική μας είναι απλώς να εξαφανίσουμε τους Ρώσους στις επιθέσεις τους ενώ βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Γι' αυτό παραμένουμε στις πόλεις", πρόσθεσε ο Ζμάιλο.

Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα απωθήθηκαν από το ανατολικό τμήμα της πόλης Selidovo, σχεδόν 40 χιλιόμετρα βόρεια του Ugljedar, για τους ίδιους λόγους.

"Τα προβλήματα του εχθρού μας έγκεινται στο γεγονός ότι το πυροβολικό μας δουλεύει και βρισκόμαστε στο λόφο. Αυτή η κατάσταση είναι εν μέρει συγκρίσιμη με τις συνθήκες στο Τσασίβ Γιαρ, αλλά δυστυχώς, το Ουγλιεντάρ δεν έχει τόσο ισχυρά εμπόδια", είπε ο Ζμάιλο.

Η Ρωσία προσπάθησε να επιτεθεί απευθείας στο Ugljedar αντί από τα πλάγια, αλλά τελείωσε "πολύ άσχημα" γι 'αυτήν, δήλωσε ο Emil Kastehelmi, αναλυτής της Φινλανδικής Ομάδας Black Bird.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίθεσης, τα ρωσικά στρατεύματα άλλαξαν τη στρατηγική τους, προσπαθώντας να πλησιάσουν το Ugljedar από τα πλάγια για να διώξουν τον ουκρανικό στρατό από την πόλη με κίνδυνο να περικυκλωθούν.

"Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να περικυκλωθεί το Ugljedar. Έτσι οι Ρώσοι θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον τοπικά σημαντικά κέρδη για να δημιουργήσουν πραγματικά μια σωστή απειλή περικύκλωσης", είπε ο Kastehelmi.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν σημαντική πρόοδο κοντά στο Ugljedar. Έχοντας επιτύχει κέρδη κοντά στον οικισμό Hirnik, πλησιάζοντας το Kurahovo από τα βόρεια, κατάφεραν να καταλάβουν το χωριό Prečistivka, πλησιάζοντας το Ugljedar από τα νοτιοδυτικά και τα βορειοανατολικά.

Η Ρωσία εστιάζει τώρα στην κατάληψη μικρότερων οικισμών με ανυπεράσπιστες περιοχές, συνειδητοποιώντας ότι της λείπει το ανθρώπινο δυναμικό για να καταλάβει το Ugljedar με ένα μόνο σπρώξιμο, είπε ο Zhmailo.

"Οι Ρώσοι προσπαθούν να επεκτείνουν τις εφεδρείες μας και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το ίδιο στην περιοχή του Κουρσκ για να μειώσουμε το επιθετικό δυναμικό τους. Γενικά, οι περιοχές του μετώπου όπου η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει γρήγορα είναι αρκετά περιορισμένες", είπε ο Ζμαίλο.

Παρά την ελπίδα της Ουκρανίας να αναγκάσει τη Ρωσία να αναδιατάξει στρατεύματα από την περιοχή του Ντόνετσκ για να υπερασπιστεί την περιοχή του Κουρσκ, πάνω από 350 χιλιόμετρα βορειοδυτικά, δεν έχει καταγραφεί καμία απόσυρση μέχρι στιγμής.

«Η στρατηγική της Ρωσίας επικεντρώνεται τώρα σε σταδιακές προόδους κατά μήκος πολλαπλών γραμμών του μετώπου, αντί σε ασύνδετες βαριές μηχανοποιημένες επιθέσεις», είπε ο Μπόρσαρι.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη