Ένας τάφος 2.300 ετών στη νοτιοδυτική Τουρκία —κάποτε σεβαστός ως ιερός ισλαμικός χώρος— αποδεικνύεται ότι ήταν ο τάφος του αρχαίου Έλληνα π...
Ένας τάφος 2.300 ετών στη νοτιοδυτική Τουρκία —κάποτε σεβαστός ως ιερός ισλαμικός χώρος— αποδεικνύεται ότι ήταν ο τάφος του αρχαίου Έλληνα πυγμάχου Διαγόρα.
Οι ντόπιοι στην περιοχή Μαρμαρίς του Τουργκούτ νόμιζαν ότι ο ασυνήθιστος πυραμιδικός τάφος στην κορυφή του λόφου ήταν ο τόπος ταφής μιας ιερής μορφής στο Ισλάμ και τον αντιμετώπισαν ως τέτοιο για αιώνες, πραγματοποιώντας ιερές τελετές στην τοποθεσία.
Σύμφωνα με την παράδοση, οι νέοι που πήγαιναν στο στρατό για να κάνουν τη στρατιωτική τους θητεία έπαιρναν μια χούφτα χώμα από την περιοχή γύρω από τον τάφο ως φυλαχτό για καλή τύχη.
Ο τάφος, που στα τουρκικά ονομαζόταν Çağbaba, χρησίμευε ακόμη και ως τόπος προσκυνήματος για τους ντόπιους πιστούς. Οι πιστοί ταξίδεψαν στην τοποθεσία από όλη τη χώρα για να προσευχηθούν για υγεία και καλή τύχη.
Πολλοί κάτοικοι συνέχισαν να τον αντιμετωπίζουν σαν ιερό μέρος μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet κάποιοι λεηλάτησαν τον τάφο και η ιδιότητά του ως θρησκευτικού χώρου αμφισβητήθηκε.
2300 year old pyramid shape shrine in Marmaris,Asia Minor,turns out to be an ancient tomb of Greek boxer Diagoras. pic.twitter.com/DIq4p7JQBJ
— Ioannis Tz (@tzoumio) May 23, 2018
Παρά αυτές τις αμφιβολίες για τις ισλαμικές του ρίζες, οι ντόπιοι συνέχισαν να αντιμετωπίζουν τον αρχαίο τάφο που χρονολογείται σχεδόν 2.400 ετών ως ιερό τόπο.
Ήταν μέχρι που οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ισχυρές αποδείξεις ότι η πυραμιδική δομή χρησίμευε στην πραγματικότητα ως τόπος ταφής του διάσημου αρχαίου Έλληνα πυγμάχου Διαγόρα από τη Ρόδο, δικαιολογώντας μακροχρόνιες αμφιβολίες για την ιστορία του τάφου.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια Ελληνική επιγραφή στους τοίχους του τάφου, που ταυτίζει τον Διαγόρα και περιέχει ένα απόσπασμα του αθλητή που δηλώνει: «Θα είμαι σε εγρήγορση στην κορυφή για να διασφαλίσω ότι κανένας δειλός δεν μπορεί να έρθει και να καταστρέψει αυτόν τον τάφο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τάφο βρέθηκε και η γυναίκα του Διαγόρα. Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι κάποτε υπήρχε ένα γλυπτό του ζευγαριού στο χώρο, το οποίο έκτοτε έχει κλαπεί.
Το άγαλμα του Διαγόρα και των γιων του στη Ρόδο. Φωτογραφία: Notafly2 /Wikimedia Commons/ CC BY-SA 4.0
Ο Διαγόρας όπου κι αν πήγαινε τον υποδέχονταν με χειροκροτήματα
Ο Διαγόρας ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς μορφές της αρχαιότητας κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., και οι επιτυχίες του στην πυγμαχία ήταν τόσο γνωστές που ο αθλητής χαιρετίστηκε με χειροκροτήματα σχεδόν παντού όπου πήγαινε, σύμφωνα με αρχαίες πηγές.
Γόνος αρχαίων βασιλιάδων από τη Ρόδο και τη Μεσσηνία, ο πυγμάχος ήταν ο κορυφαίος αθλητής της εποχής του, έχοντας κερδίσει δύο φορές στους Ολυμπιακούς αγώνες, δύο στους αγώνες της Νεμέας, τέσσερις φορές στους αγώνες των Ισθμίων και τουλάχιστον μία στους αγώνες των Πυθαίων.
Και οι τρεις γιοι του Διαγόρα –Δαμάγετος, Ακουσίλαος και Δωριεύς– ήταν Ολυμπιονίκες, φτάνοντας ή ξεπερνώντας τη φήμη και το ταλέντο του πατέρα τους.
Αυτή θεωρούνταν η υψηλότερη τιμή για έναν πατέρα στην αρχαιότητα.
Η τεράστια δύναμη τόσο του Διαγόρα όσο και των προγόνων του αναγγέλθηκε από τους αρχαίους συγγραφείς, ιδιαίτερα τον Πίνδαρο και τον Παυσανία.
Σύμφωνα με ιστορικούς από την αρχαιότητα, ο Δαμάγετος και ο Ακουσίλαος, τα μεγαλύτερα παιδιά του Διαγόρα, σήκωσαν τον πατέρα τους στους ώμους τους μετά τη νίκη των δύο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μια εικόνα που έχει γίνει σύμβολο της χαράς των γονιών που βλέπουν τα παιδιά τους να φτάνουν ψηλά.
Ένα σύγχρονο άγαλμα που απεικονίζει τη σκηνή του Διαγόρα στους ώμους των γιων του στέκεται στην πόλη της Ρόδου και το αεροδρόμιο του νησιού πήρε το όνομά του από τον αρχαίο αθλητή.
COMMENTS