Δακρύσαμε:Ο Πάπας Φραγκίσκος στη Μασσαλία εκφράζει τη λύπη του για την «τρομερή έλλειψη ανθρωπιάς» για τους μετανάστες


Ο Πάπας Φραγκίσκος έφτασε στη Μασσαλία την Παρασκευή για μια επίσκεψη-αστραπή που θα επικεντρωθεί στη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, εκφράζοντας το παράπονο ότι οι μετανάστες σήμερα αντιμετωπίζουν «μια τρομερή έλλειψη ανθρωπιάς».

Ο Φραγκίσκος έφτασε στη Μασσαλία μετά από σύντομη πτήση από τη Ρώμη και τον υποδέχθηκε η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ενώ χαιρετούσε μεμονωμένους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στη Μασσαλία, ένας από αυτούς ανέφερε ότι το ταξίδι του πραγματοποιείται στον απόηχο ενός νέου κύματος χιλιάδων αφίξεων μεταναστών την περασμένη εβδομάδα στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.

«Πρόκειται για σκληρότητα, μια τρομερή έλλειψη ανθρωπιάς», είπε, αναφερόμενος γενικά στην κατάσταση των μεταναστών στη Μεσόγειο.

Ο Φραγκίσκος πραγματοποιεί το 27ωρο ταξίδι στη Μασσαλία για να ολοκληρώσει μια συνάντηση καθολικών νέων και επισκόπων από την περιοχή της Μεσογείου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο, εξέφρασε επίσης το παράπονο ότι αφού οι μετανάστες κρατούνται σε τρομερές συνθήκες σε καταυλισμούς, αναφέροντας συγκεκριμένα τη Λιβύη, στη συνέχεια βγαίνουν στη θάλασσα για να συναντήσουν μια αβέβαιη μοίρα στα χέρια αδίστακτων διακινητών ανθρώπων.

Σχεδόν, 130.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2022.

Αυτό, λέει η δεξιός πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, καθιστά το μεταναστευτικό πρόβλημα πρόβλημα για ολόκληρη την ΕΕ και όχι μόνο βάρος των χωρών πρώτης γραμμής υποδοχής, όπως η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Ενώ ο Φραγκίσκος έχει πει συχνά ότι οι μετανάστες θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, το γενικότερο άνοιγμά του προς τους μετανάστες, συμπεριλαμβανομένου του ότι κάποτε αποκάλεσε τον αποκλεισμό τους «σκανδαλώδη, αηδιαστικό και αμαρτωλό», έχει εξοργίσει τους συντηρητικούς πολιτικούς, όχι μόνο στη Γαλλία.

«Συμπεριφέρεται σαν πολιτικός ή σαν επικεφαλής ΜΚΟ και όχι σαν Πάπας», δήλωσε ο Ζιλ Πανέιγ, γενικός διευθυντής του συντηρητικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National) της Μαρίν Λεπέν, της κύριας ανταγωνίστριας του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

«Νομίζω ότι το χριστιανικό μήνυμα είναι ένα μήνυμα καλωσορίσματος σε ατομικό επίπεδο, αλλά (η μετανάστευση) είναι ένα τεράστιο πολιτικό πρόβλημα και το αν θα καλωσορίσουμε ή όχι τους μετανάστες εναπόκειται στους πολιτικούς να αποφασίσουν», δήλωσε στο Reuters σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι η επίσκεψη είναι «στη Μασσαλία, όχι στη Γαλλία» και μία από τις πρώτες εκδηλώσεις θα είναι η επίσκεψη το βράδυ της Παρασκευής σε ένα μνημείο για τους ήρωες και τα θύματα της θάλασσας.

Κι όλα αυτά στον απόηχο της πρώτης επίσκεψης του Φραγκίσκου ως Πάπας – το 2013 στη Λαμπεντούζα, όπου απέτισε φόρο τιμής στους μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα και καταδίκασε «την παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας».

Οι Γάλλοι επίσκοποι επέλεξαν σκόπιμα την ποικιλόμορφη πόλη-λιμάνι για την εβδομαδιαία εκδήλωση «Μεσογειακές Συναντήσεις». Έχει μακρά ιστορία μετανάστευσης -ιδίως από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική- και οι επιρροές αυτών των διαφορετικών πολιτισμών είναι ακόμη αισθητές στους δρόμους της.

«Είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη που δεν έχει αγκαλιάσει πλήρως τη γαλλική δημοκρατική ιδέα, όπου πολλοί διατηρούν τις διπλές-τριπλές ταυτότητές τους», δήλωσε στο Reuters ο Σεζάρ Ματινά, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille, σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Η Μασσαλία είναι μια σπάνια γαλλική πόλη όπου οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί εξακολουθούν να ζουν στο κέντρο. Πράγματι, ένας πρώην επίσκοπος της πόλης συνήθιζε να λέει: «Στη Μασσαλία μπορείς να κάνεις τον γύρο του κόσμου σε 80 ώρες, όχι σε 80 ημέρες», ένα λογοπαίγνιο με τον τίτλο του μυθιστορήματος του Ιουλίου Βερν.

Αλλά η Μασσαλία δεν είναι μια μεταναστευτική ουτοπία. Η πόλη έχει πολλά από τα προβλήματα που μαστίζουν τα περισσότερα αστικά κέντρα – εγκληματικότητα, ναρκωτικά, ρατσισμό και αδιαφορία.

Ο σημερινός Επίσκοπος της πόλης, ο καρδινάλιος Ζαν Μαρκ Αβελίν, ένας Γάλλος αλγερινής καταγωγής, δήλωσε ότι στις συναντήσεις θα συζητηθούν επίσης κοινωνικά ζητήματα, οι οικονομικές ανισότητες, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή.

Ο Μακρόν έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Πάπα δύο φορές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης και αναμένεται να παραστεί σε παπική λειτουργία το Σάββατο, γεγονός που τον έχει φέρει σε αντιπαράθεση με αριστερούς επικριτές που λένε ότι παραβιάζει τον αυστηρό διαχωρισμό κράτους και πίστης, γνωστό ως laïcité.

πηγη


Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη