Χιλιάδες Αφγανοί λαθρομετανάστες που ζουν παράνομα στο Πακιστάν έσπευσαν την Τρίτη στα σύνορα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους , ενόψει ...
Χιλιάδες Αφγανοί λαθρομετανάστες που ζουν παράνομα στο Πακιστάν έσπευσαν την Τρίτη στα σύνορα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενόψει της προθεσμίας της 1ης Νοεμβρίου που έχει δοθεί από την κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ για τους παράνομους μετανάστες να εγκαταλείψουν το Πακιστάν, διαφορετικά θα συλληφθούν και θα απελαθούν.
Από την Τετάρτη, η χώρα θα εντείνει την επιβολή της νομοθεσίας κατά της παράνομης μετανάστευσης και θα συλλαμβάνει όσους δεν διαθέτουν έγκυρα έγγραφα ταυτότητας ή ενημερωμένη βίζα.
Έχουν ανεγερθεί κέντρα κράτησης για την προετοιμασία της μαζικής απέλασης των περίπου 1,7 εκατομμυρίων Αφγανών μεταναστών που ζουν παράνομα στη χώρα.
Η εντολή να εγκαταλείψουν το πακιστανικό έδαφος εκδόθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ υποστήριξε ότι Αφγανοί υπήκοοι ευθύνονται για την πλειονότητα των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μέχρι στιγμής φέτος.
“Τους δώσαμε προθεσμία μέχρι την 1η Νοεμβρίου”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Sarfraz Bugti στις 3 Οκτωβρίου. “Δεν υπάρχουν δύο απόψεις ότι δεχόμαστε επιθέσεις από το εσωτερικό του Αφγανιστάν και ότι Αφγανοί υπήκοοι εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον μας. Έχουμε αποδείξεις”.
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι από τις 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα μέχρι στιγμής φέτος, οι 14 είχαν πραγματοποιηθεί από Αφγανούς τρομοκράτες. Δήλωσε επίσης ότι πάνω από το ένα τρίτο των 4,4 εκατομμυρίων Αφγανών υπηκόων που ζουν στο Πακιστάν το κάνουν χωρίς άδεια.
Η πακιστανική κυβέρνηση αποκάλυψε ότι οι 14 από τις 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μέχρι στιγμής φέτος ήταν από Αφγανούς υπηκόους
Ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που διαμένουν στη χώρα είναι πρόσφατες αφίξεις μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, αν και πολλοί άλλοι ζουν και εργάζονται παράνομα στο Πακιστάν εδώ και χρόνια.
Το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι σχεδόν 200.000 Αφγανοί υπήκοοι έχουν συμμορφωθεί με την εντολή να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αυτόν τον μήνα, ενώ τοπικές αναφορές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20.000 ακόμη που επέλεξαν να φύγουν οικειοθελώς την Τρίτη πριν από την καταληκτική ημερομηνία των μεσάνυχτων.
Η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στην Καμπούλ έχει οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια και αύξηση των εντάσεων στην περιοχή, ωθώντας την Tehreek-e-Taliban Pakistan, μια μαχητική ομάδα Ταλιμπάν που εδρεύει στο Πακιστάν, να ανακαλέσει την κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση πέρυσι.
Οι Ταλιμπάν ισχυρίστηκαν ότι όσοι επιστρέφουν στη χώρα μπορούν να το κάνουν “χωρίς καμία ανησυχία” και ο εκπρόσωπος Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση είχε ανεγείρει προσωρινά καταλύματα και υπηρεσίες για τους επαναπατριζόμενους.
Ωστόσο, ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν την κίνηση της πακιστανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι πολλοί από αυτούς που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα κινδυνεύσουν υπό το νέο σκληροπυρηνικό ισλαμιστικό καθεστώς.
“Πιστεύουμε ότι πολλοί από αυτούς που αντιμετωπίζουν την απέλαση θα διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αν επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης σύλληψης και κράτησης, των βασανιστηρίων, της σκληρής και άλλης απάνθρωπης μεταχείρισης”, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
“Έχουμε δημιουργήσει κέντρα κράτησης και οι παράνομοι αλλοδαποί θα κρατούνται σε αυτά τα κέντρα”, δήλωσε ο Μπούγκτι σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.
Επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μαζική επιχείρηση από τις αρχές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των επαρχιακών κυβερνήσεων και των αξιωματούχων σε επίπεδο περιφερειών και περιοχών. Έχουν ολοκληρωθεί ασκήσεις γεωχαρτογράφησης για τη στόχευση περιοχών με ύποπτα επίπεδα υψηλής παράνομης μετανάστευσης και η απέλαση των παράτυπων μεταναστών θα πραγματοποιηθεί σε διάφορες φάσεις, πρόσθεσε.
COMMENTS