Black Lives… απάτες: Πώς η πασίγνωστη «ακτιβίστρια» έφαγε τις δωρεές για το κίνημα σε ναρκωτικά, αλκοόλ και … ψώνια!


Μια εξέχουσα ακτιβίστρια του Black Lives Matter στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία χρησιμοποίησε πάνω από 32.000 λίρες Αγγλίας (36.000 ευρώ) από δωρεές που προορίζονταν για μια φιλανθρωπική οργάνωση για τη νεολαία για να χρηματοδοτήσει τον πολυτελή τρόπο ζωής της, φυλακίστηκε για δυόμισι χρόνια.

Η Xahra Saleem, 23 ετών, δημιούργησε μια σελίδα GoFundMe στην οποία ενθάρρυνε δωρεές από το κοινό πριν από μια πορεία του Black Lives Matter στην πόλη Μπρίστολ της νοτιοδυτικής Αγγλίας τον Ιούνιο του 2020, η οποία κατέληξε στην ανατροπή ενός αγάλματος προς τιμήν του Edward Colston, ενός φιλάνθρωπου με έδρα το Μπρίστολ, ο οποίος επωφελήθηκε στα τελευταία του χρόνια από το δουλεμπόριο.

Η σελίδα, η οποία συγκέντρωσε δωρεές συνολικού ύψους 32.344 λιρών, ανέφερε ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν για εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) ενόψει της πορείας στην κορύφωση της πανδημίας του κοροναϊού, ενώ τα χρήματα που θα περίσσευαν θα δεσμεύονταν να διατεθούν στην Changing Your Mindset, μια φιλανθρωπική οργάνωση για μειονεκτούντες νέους που εδρεύει στη συνοικία St Paul's του Μπρίστολ,.

Κατά την ακρόαση της ποινής την Τρίτη, το δικαστήριο του Μπρίστολ άκουσε πώς η Saleem έβαλε στην τσέπη τα μετρητά και τα χρησιμοποίησε για να χρηματοδοτήσει έναν εξωφρενικό τρόπο ζωής, ενώ αγνοούσε επανειλημμένα τα αιτήματα της φιλανθρωπικής οργάνωσης να μεταφέρει τα χρήματα.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής είπε στο δικαστήριο πώς έκανε συνολικά 2.512 πληρωμές σε διάστημα 15 μηνών, αγοράζοντας στον εαυτό της ένα iPhone, iMac, ρούχα, θεραπείες ομορφιάς και ξοδεύοντας 5.080 λίρες για Uber.

Το δικαστήριο άκουσε πώς ο Saleem άρχισε να πανικοβάλλεται όταν η φιλανθρωπική οργάνωση ήρθε να αναζητήσει τα χρήματα. Φέρεται να έστειλε ένα μήνυμα σε έναν φίλο της στο WhatsApp το οποίο έγραφε: “Έκανα κάτι φρικτό… ας πούμε ότι το μυαλό μου τα ξόδεψε. Δεν θα μπορούσα να σας πω σε τι, πού ή γιατί. Δεν ξέρω σε τι το ξόδεψα”.

Ο Saleem είχε γίνει διευθυντής του Changing Your Mindset και τα στελέχη του είχαν αρχίσει να οργανώνουν ένα ταξίδι στη Γκάμπια, στη Δυτική Αφρική, για νέους ανθρώπους, βασιζόμενοι στα χρήματα που περίμεναν να λάβουν. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες παραλαβής των χρημάτων, αυτά δεν ήρθαν, με αποτέλεσμα η φιλανθρωπική οργάνωση να θέσει τελεσίγραφο στον Saleem τον Ιούνιο του 2021.

Σε απάντηση, η Saleem έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εξηγώντας ότι είχε ξοδέψει τα χρήματα. “Λυπάμαι πολύ, προσπαθώ ακόμα να καταλάβω και εγώ τις πράξεις μου”, έγραφε το e-mail.

Οι παρευρισκόμενοι στην ακροαματική διαδικασία για την επιβολή της ποινής, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι από τους νέους που συνδέονται με τη φιλανθρωπική οργάνωση, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα έπαιρναν τα χρήματα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ως ελαφρυντικό, ο συνήγορος υπεράσπισής της επικαλέστηκε την τρυφερή ηλικία των 20 ετών και παραδέχτηκε ότι η πελάτισσά του είχε “δαγκώσει πολύ περισσότερα από όσα μπορούσε να μασήσει” με τα χρήματα που της είχαν εμπιστευτεί.

Πρόσθεσε ότι η Saleem είχε πέσει σε έναν τρόπο ζωής που “έπαιρνε ναρκωτικά” και “έπινε αλκοόλ σε υπερβολικό βαθμό”, γεγονός που “θα είχε αντίκτυπο στη διαύγεια της κρίσης της”.

Κατά την έκδοση της ποινής του, ο δικαστής Michael Longman δήλωσε: “Δεν σκοπεύσατε να εξαπατήσετε κανέναν, αλλά βρήκατε την ευκαιρία, όταν είχατε τον έλεγχο των χρημάτων της εταιρείας, να τα ξοδέψετε για τα δικά σας έξοδα”.

“Δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο τα χρήματα δεν μπορούσαν να μεταφερθούν, βρήκατε δικαιολογίες για την αποτυχία αυτή και οι δικαιολογίες αυτές ήταν ψευδείς, επινοημένες και σκόπιμα παραπλανητικές. Οι αρχικές ελπίδες για την επίλυση του ζητήματος χωρίς την εμπλοκή της αστυνομίας εξανεμίστηκαν», πρόσθεσε.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη