«Έφαγαν» πεντέμισι δισεκατομμύρια ευρώ! Η εκτεταμένη διαφθορά στις Βρυξέλλες έχει ξεφύγει από κάθε όριο…


Πέρα από κάθε φαντασία η διαφθορά στους μηχανισμούς της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ από καταχρηστικά χρησιμοποιημένα κονδύλια. Χρήματα τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί ούτε καν να διευκρινιστεί πού διοχετεύθηκαν, αφού στην Κομισιόν δεν ήξεραν κάν τι τους λείπει!

Το ποσό αυτό είναι εκθετικά μεγαλύτερο από την απώλεια που δήλωσε η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η έκθεση της EPPO έρχεται σε μια εποχή που τίθενται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαφθορά και τον τρόπο με τον οποίο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ προστατεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων.

Υπάρχει επίσης σημαντική διαφορά μεταξύ του αριθμού των περιπτώσεων που ανέφερε η EPPO και εκείνων που ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το παρατηρητήριό της, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Η επικεφαλής εισαγγελέας της ΕΕ Λάουρα Κοδρούτσα Κεβέσι δήλωσε σε επιστολή της τον Ιούλιο προς τον Ίλζε Γιουχανσονέ, γενικό γραμματέα της ΕΚ, ότι “η Επιτροπή δεν γνώριζε για την ύπαρξη περισσότερων από το 90% των υπονοιών απάτης” που έβλαπταν τα οικονομικά της ΕΕ.

Ο λόγος, είπε, ήταν ότι πολλές από αυτές τις υποθέσεις “βρίσκονταν υπό διερεύνηση από τις εθνικές εισαγγελικές αρχές”.

Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα κατόπιν αιτήματος του ερευνητικού πρακτορείου Follow the Money. Όταν συνυπολογίζονται και άλλες αδήλωτες υποθέσεις φερόμενης απάτης, οι οποίες πλήττουν κυρίως τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ΕΕ, η συνολική ζημία αυξάνεται σε περίπου 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια εποχή που η ΕΕ βρίσκεται υπό σοβαρό έλεγχο σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο προστατεύει τον εαυτό της και τα χρήματα των φορολογουμένων της από τη διαφθορά.

Έρχονται επίσης στον απόηχο του σκανδάλου Qatargate, στο οποίο αρκετοί κεντροαριστεροί ευρωβουλευτές φέρονται να έχουν λάβει δωροδοκίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Φέρονται να πληρώθηκαν με αντάλλαγμα να δώσουν σε ξένες χώρες επιρροή στις διαδικασίες νομοθέτησης της ΕΕ, και έτσι η εμπιστοσύνη των πολιτών της ΕΕ στην ακεραιότητα του μπλοκ έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόνο το 35 % των Ευρωπαίων ήταν ικανοποιημένο από την καταπολέμηση της διαφθοράς στο εσωτερικό της ΕΕ. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε για οποιαδήποτε πτυχή της δημοκρατίας της ΕΕ που συμπεριλήφθηκε στη δημοσκόπηση.

Τον Μάρτιο, εκδόθηκε έκθεση από το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ), ένα άλλο από τα παρατηρητήρια διαφθοράς της ΕΕ, η οποία ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε τρόπο να εγγυηθεί ότι δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από το κοινό ταμείο Covid-19 δεν χάθηκαν λόγω απάτης.

Η ουσία του ζητήματος ήταν αυτό που το Ελεγκτικό Συνέδριο αποκάλεσε “κενό λογοδοσίας”. Αυτό ήταν το γεγονός ότι η ΕΚ μοίραζε χρήματα στα κράτη μέλη από το ταμείο ανάκτησης και στη συνέχεια απλώς βασιζόταν στα εν λόγω κράτη να τη διαβεβαιώσουν ότι τα κονδύλια είχαν δαπανηθεί σωστά.

Η έκθεση σημείωνε ότι “το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ δεν σχεδίαζε να εξετάσει” τον τρόπο με τον οποίο οι δικαιούχοι χώρες θα εγγυούνταν ότι τα επενδυτικά σχέδια που χρηματοδοτούσε η ΕΕ ήταν σύμφωνα με τα πρότυπα του μπλοκ.

Μια παρόμοια δυναμική έχει διαδραματιστεί τώρα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την OLAF, οι οποίες φαίνεται ότι βασίστηκαν στα κράτη μέλη για να τους αναφέρουν τις απώλειες.

Η διαφορά αυτή προκαλεί επίσης αντηχήσεις όσον αφορά το ποσό των χρημάτων που κατάφερε να ανακτήσει η OLAF.

Μπορεί να παρέχει μόνο μη δεσμευτικές συστάσεις προς τα κράτη μέλη. Σε αντίθεση με την EPPO, η οποία είναι ανεξάρτητη και διαθέτει εισαγγελικές εξουσίες, οι έρευνες της OLAF έχουν οδηγήσει σε ανάκτηση μόλις του 30% των κεφαλαίων που χάθηκαν.

Η αποκάλυψη του Kövesi ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει μόνο το 10% της απάτης υποδηλώνει σε πολλούς ότι η πραγματική αποτελεσματικότητα της OLAF στην ανάκτηση κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι μόλις 3%.

Ενώ το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ είχε δαπανήσει πιο φιλόδοξα στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και της πανδημίας του Κόβιντ, τώρα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί αυξημένες δημοσιονομικές πληρωμές από τα κράτη μέλη, οι ηγέτες των κρατών μελών είπαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σφίξει το δικό της ζωνάρι στην τελευταία σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

πηγη

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη