Η Ελλάδα μπλοκάρει το αμυντικό σύμφωνο ΕΕ - Αλβανίας


Η Αθήνα στέκεται εμπόδιο σε μια Συμφωνία Άμυνας και Ασφάλειας ΕΕ-Τίρανα για την αδιάλλακτη στάση της αλβανικής κυβέρνησης σχετικά με τη φυλάκιση του Έλληνα δημάρχου της Χειμάρας, Φρέντι Μπελέρης.

Η ΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία επιτάχυνσης των διαδικασιών για την υπογραφή συμφωνιών με τρίτες χώρες εκτός της Ένωσης με σκοπό την καλύτερη αμυντική συνεργασία.

Πριν από λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο, με κύριο σκοπό τη σύναψη μιας σειράς συμφωνιών άμυνας και ασφάλειας με χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, δηλαδή Καναδά, Ιαπωνία, Γκάνα, Μολδαβία, Νορβηγία και Νότο. Κορέα.

Η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε σχέση με την Αλβανία, επιμένοντας ότι ως χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο περιλαμβάνει τον σεβασμό του κράτους δικαίου ως βασικό στοιχείο.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες πρότειναν τα Σκόπια ως την καταλληλότερη χώρα για τη σύναψη συμφωνίας άμυνας και ασφάλειας με την ΕΕ, καθώς έδειξε καλύτερες επιδόσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, ενώ η τυποποίηση των ενόπλων δυνάμεων στα δυτικά πρότυπα (μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ) έχει προχωρήσει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. 

Η ελληνική πρόταση δεν έγινε αποδεκτή, αλλά ούτε η περίπτωση της Αλβανίας προχώρησε, παρά την πολύ ισχυρή υποστήριξη των Ιταλών, οι οποίοι είναι και ο στενότερος εταίρος των Τιράνων στην ΕΕ, η οποία αποτελεί τακτικά πηγή τριβών μεταξύ Ρώμης και Αθήνας.

Όσον αφορά την υπόθεση Μπελέρι, μετά τη σημαντική αποτυχία του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα να επιλύσει το ζήτημα, οι ελληνικές αρχές ακολουθούν στάση αναμονής μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, όταν αναμένεται η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρης. για να συνεχίσετε.

Στα παρασκήνια, ωστόσο, οι επαφές συνεχίζονται, πάντα με την προϋπόθεση να ορκιστεί ο Μπελέρης.

Ο Μπελέρης συνελήφθη τον περασμένο Μάιο με κατηγορίες για εξαγορά ψήφων την παραμονή των δημοτικών εκλογών, τις οποίες κέρδισε. 

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη