Ποια είναι η τεχνολογία που προστατεύει τα ρωσικά άρματα μάχης;


Οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιώσει ένα απλό γεγονός: 
το κύριο άρμα μάχης μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ανίκητο.

Για να μην πέσει θύματα drones ή αντιαρματικών πυραύλων, το άρμα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με εξελιγμένες άμυνες που αυξάνουν τη δυνατότητα επιβίωσης του τεθωρακισμένου οχήματος.

Ποια μέτρα υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιεί λοιπόν η Ρωσία , ο περήφανος ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες δυνάμεις αρμάτων μάχης στον κόσμο, για να προστατεύσει τις τεθωρακισμένες δυνάμεις της από τον κίνδυνο;

Σύστημα ενεργητικής προστασίας

Ένα ενεργό αμυντικό σύστημα είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει τους εισερχόμενους πυραύλους ανιχνεύοντάς τους έγκαιρα και καταστρέφοντάς τους με δικούς του πυραύλους.

Η ανάπτυξη ενεργητικής προστασίας στη Ρωσία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Σοβιετικής Ένωσης τη δεκαετία του 1960, όταν έγινε ολοένα και πιο προφανές ότι η παχιά πανοπλία από μόνη της δεν ήταν αρκετή για να σταματήσει ένα βλήμα κατά της πανοπλίας.

Το πρόσφατα αναπτυγμένο σύστημα ενεργητικής προστασίας Arena-M απέχει πολύ από εκείνες τις προηγούμενες σοβιετικές εφευρέσεις.

Το νέο σύστημα μπορεί να ανιχνεύσει τις εισερχόμενες απειλές και να τις καταστρέψει πριν φτάσουν στη δεξαμενή, έως και 50 μέτρα μακριά , εκτοξεύοντας ένα ειδικό πυρομαχικό που εκρήγνυται στον αέρα και καταστρέφει τους εισερχόμενους πυραύλους με ένα χαλάζι από σκάγια.

Σύμφωνα με τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, το Arena-M μπορεί να αναχαιτίσει όλους τους τύπους κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών.

Ταυτόχρονα, τα άρματα μάχης διαθέτουν επίσης το σύστημα Štora , το οποίο τυφλώνει τους αισθητήρες λέιζερ και τους αποστασιοποιητές των αντιαρματικών βλημάτων με μια δέσμη ακτίνων. Από μακριά φαίνεται ότι η δεξαμενή έχει άλλα δύο κόκκινα μάτια όταν αυτό το σύστημα είναι ενεργοποιημένο...

Αντιδραστική πανοπλία

Ακόμα κι αν το βλήμα καταφέρει να παρακάμψει το σύστημα ενεργητικής προστασίας του τανκ, πολλά σύγχρονα άρματα μάχης διαθέτουν ένα άλλο στρώμα άμυνας - αντιδραστική θωράκιση.

Η θωράκιση αεριωθουμένων αποτελείται βασικά από στρώματα μικρών δοχείων που μοιάζουν με κουτί που συγκρατούν εκρηκτικά γόμματα και ειδικά διαμορφωμένες μεταλλικές πλάκες.

Αρένα Μ
Σύμφωνα με τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία, το Arena-M μπορεί να αναχαιτίσει όλους τους τύπους κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών. Πηγή: Screenshot, Telegram

Όταν ένα εισερχόμενο βλήμα χτυπά την αντιδραστική θωράκιση, η γόμωση στο κιβώτιο πυροδοτείται και η προκύπτουσα έκρηξη καταστρέφει την εισερχόμενη απειλή προτού μπορέσει να διεισδύσει στη θωράκιση της δεξαμενής πίσω της.

Η αντιδραστική θωράκιση που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Ρωσία είναι αρκετά καλή για να προστατεύει το τανκ από επιθέσεις από πυρομαχικά διάτρησης θωράκισης και ακόμη και drones καμικάζι.

Σύστημα κατά των drone

Οι πρόσφατες ένοπλες συγκρούσεις αποκάλυψαν ότι τα τανκς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αιωρούμενα πυρομαχικά και επιθέσεις με drones καμικάζι.

Τι ωφελεί όμως ένα drone αν σβήσει πριν φτάσει στον προορισμό του;

Στην ουκρανική ζώνη σύγκρουσης, ένα σύστημα αντι -drone Sanja εντοπίστηκε πρόσφατα σε ρωσικά άρματα μάχης , το οποίο είναι ικανό να δημιουργήσει ένα είδος προστατευτικού θόλου γύρω από το όχημα στο οποίο είναι τοποθετημένο, καταστέλλοντας τα σήματα των εχθρικών drones και εμποδίζοντας το drone να πλησιάσει Δεξαμενή.

Όνειρο
Όνειρο. Πηγή: Screenshot, Telegram

Λειτουργεί έως και 1000 μέτρα μακριά.

Το Sanja εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά σε άρματα μάχης T-80BVM, αλλά ήδη σχεδιάζουν σειριακή εγκατάσταση σε ρωσικά στρατιωτικά οχήματα.

Ραντάρ και θερμικό καμουφλάζ

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, υπάρχει το Nakidka (ρωσικά σημαίνει «μανδύας» ή κάλυμμα μαξιλαριού), ένα ειδικό ύφασμα που παράγεται από το Ρωσικό Επιστημονικό και Ερευνητικό Ινστιτούτο Χάλυβα.

Όταν ένα τανκ ή άλλο θωρακισμένο όχημα είναι ντυμένο με αυτό το ύφασμα, γίνεται πολύ λιγότερο ορατό στα συστήματα ραντάρ και θερμικής απεικόνισης, για να μην αναφέρουμε ότι το Nakidka λειτουργεί επίσης ως καλό παλιομοδίτικο καμουφλάζ.

Post a Comment

Νεότερη Παλαιότερη